Blanes Campanya Gratuïta de Xipatge

I Cens d’Animals de Companyia per combatre l’abandonament

Es farà durant tot el mes d’octubre amb cita prèvia amb la col·laboració dels cinc centres veterinaris del municipi, i el cens s’efectuarà a l’Ajuntament de Blanes, qui coordina tota l’acció. Aquests tres darrers anys el CAAS ha recollit 463 animals


Imatge AJUNTAMENT DE BLANES

Nota de premsa de l'AJUNTAMENT

Rebuda el 29/9/2020

L’Ajuntament de Blanes, amb la col·laboració del Consell Comarcal de la Selva i els veterinaris del municipi, posarà en marxa una campanya gratuïta de identificació d’animals de companyia i de donar-dos d’alta al cens municipal, així com al Registre General d’Animals de Companyia de Catalunya, l’ANICOM. La campanya de xipatge i cens es farà a partir d’aquest proper dijous dia 1, i durant tot el mes d’octubre, fins al dia 31.

L’objectiu d’aquesta campanya és doble. D’una banda, es tracta de facilitar als propietaris dels animals de companyia la identificació i registre dels seus animals, tal com determina la normativa relativa a la tinença d’animals. De l’alta, amb aquesta acció l’Ajuntament de Blanes vol combatre l’abandonament dels animals, ja que en cas que es perdin i se’ls localitzi lluny de casa seva, la Policia Local de Blanes els pot ràpidament identificar mitjançant un lector electrònic.


Combatre l’abandonament

En els darrers tres anys el Servei Comarcal de recollida de gossos perduts i/o abandonats pels seus amos, el Centre d’Acollida d’Animals de la Selva (CAAS) ha hagut d’actuar en un total de 463 casos a Blanes. D’aquest total, només el 50% estaven identificats i registrats al cens municipal, i es van poder retornar als seus propietaris.

En general, cada any s’han registrat dades prou anàlogues, tant pel que fa a animals recollida, com els que finalment acaben recuperant els i les propietàries dels animals de companyia. La relació entre totes dues dades indica que, a grans trets, només un 50% dels animals recollits pel CAAS poden retornar-se als propietaris, majoritàriament per no estar adequadament identificats.

Aquestes dades demostren la necessitat de posar en marxa accions específiques per afavorir el xipatge i la posada al dia del cens d’animals

 Un altre factor a tenir en compte és que els i les propietàries d’animals de companyia estan obligats a identificar-los electrònicament mitjançant la implantació d’un xip, un deure recollit al Capítol I de l’Ordenança Municipal de Protecció, Control i Tinença d’Animals de l’Ajuntament de Blanes. Tanmateix, aquesta obligatorietat també contempla que estiguin inscrits al cens municipal. La tipologia d’Animals de Companyia comprèn gossos, gats i fures, així com els altres animals que es determinin per reglament que resideixen de manera habitual al municipi.


Cens Municipal

Serà el segon any consecutiu en què l’Ajuntament de Blanes, comptant amb la col·laboració del Consell Comarcal de la Selva i els Centres Veterinaris del municipi, impulsa aquesta campanya. L’any passat les xifres van ser molt positives, les millores des del 2016: es van identificar –implantar el xip- i censar 300 animals de companyia: 194 gossos, 104 gats i 2 fures.

Igual que en les anteriors ocasions, la campanya d’enguany consistirà en la implantació d’un xip i el registre censal dels animals sense que representi cap cost per a la ciutadania. A diferència de l’any passat, però, caldrà que els propietaris s’ocupin de fer l’alta al cens municipal, mitjançant cita prèvia a l’Ajuntament de Blanes, enlloc que se n’encarregui el Consell Comarcal de la Selva.

Per poder implantar els xips als animals de companyia, els i les propietàries tan sols hauran de demanar cita prèvia als centres veterinaris que, de manera desinteressada, s’han ofert a participar en la campanya. Es tracta de les següents clíniques i hospitals veterinaris :

  • Mireia Balliu Centre Veterinari: info@blanesveterinario.com C/ Jaume I, 48 – Tel: 972 330 943 / 663 944 551
  • Clínica Veterinària Rodamon: veterinariarodamon@msn.com C/Josep Tarradellas, 6 – Tel: 972 352 046
  • Clínica Veterinària 4 Vents: info@veterinaria4vents.com C/Provença, 22 – Tel: 972 355 420
  • Hospital Veterinari Cinos: BLANES@cinos.cat Rambla Joaquim Ruyra, 75 – Tel: 972 331 248
  • Centre Veterinari Canvet Blanes: robert.canvet@gmail.com C/Anselm Clavé, 78 – Tel: 972 338 498 / 646 077 753

Només s’identificaran i censaran els animals de companyia residents a Blanes i, donat l’actual estat de mesures de seguretat per la pandèmia, totes les actuacions –tant el xipatge com el cens- s’hauran de fer mitjançant cita prèvia. Tant el xipatge com el cens són gratuïts, i la inscripció al cens es pot fer presencialment a l’AMIC o bé online mitjançant seu electrònica.

Per últim, també s’ha recordat a les persones propietàries d’animals la importància de tenir actualitzades les seves dades per poder-los localitzar. Per això, se’ls ha demanat que s’adrecin al Departament de Protecció i Benestar dels Animals en cas que hagin variat les dades que inicialment van facilitar.





Comentaris