Seguiment covid a Blanes (1)

Les dues onades. 

Autor Vicente L.Jiménez

Rebut el 27/9/2020

Avui comencem una nova sèrie sobre el seguiment de la pandèmia de COVID-19 a Blanes. I comencem amb una comparació entre el que s'ha anomenat la primera i la segona onada. Per a posar en context les dades de Blanes, incloem les dades de la veïna població de Lloret de Mar, d'una població similar.

En els cinquanta primers dies de la pandèmia, es van identificar 161 positius per COVID-19 a Blanes, acumulats a un ritme constant des del 10 de març. Una situació similar es va viure a Lloret de Mar, amb 184 positius acumulats. Segons la Corporació de Salut de la Selva i el Maresme, a dia 16 d'abril havien hagut 96 hospitalitzats a l'Hospital Comarcal de Blanes que havien donat positiu des de l'inici de la pandèmia. De fet, a la fi d'abril romanien 16 persones hospitalitzades afectades per COVID-19.

Després de passar per les diferents fases de la desescalada i un estiu relativament tranquil, en el qual cal destacar el brot en l'empresa de serveis mediambientals Nora, la situació de la segona onada és diferent. Mentre que a Lloret de Mar només hi ha hagut 88 casos acumulats en els últims 50 dies, a Blanes s'han produït un total de 202 casos acumulats fins a aquest divendres. És destacable que el dia amb més positius registrats en tota la pandèmia a Blanes ha estat el divendres 18 de setembre, amb 22 casos positius. Per contra, Lloret de Mar va registrar el seu dia amb més positius en la primera onada, 18 casos el dia 22 d'Abril.

Això no vol dir que la situació de la segona onada a Blanes sigui pitjor que en la primera, ja que la comparació està influenciada pel número de test PCR que es realitzen. A Blanes, en la primera onada es feien entre 10 i 30 tests diaris, mentre que en la segona aquesta quantitat s'ha incrementat a unes 50-80 proves diàries. Per part seva, Lloret de Mar ha passat d'unes 10 a 30 proves diàries a unes 30-70 proves. A pesar que han empitjorat en els últims dies, les dades d'hospitalitzats confirmen que la situació és millor que en l'abril passat, ja que només hi ha 9 persones ingressades per COVID-19 a l'Hospital Comarcal de Blanes.

Queda per comprovar l'evolució d'aquesta segona onada en els pròxims dies, que sembla lluny d'acabar-se. També és incert l'efecte de l'obertura d'escoles en la dinàmica de la pandèmia. Fins al moment, segons el Departament d’Educació hi ha 8 grups confinats a Blanes (cap a Lloret).

Acabem amb un recordatori sobre les mesures de protecció que s'han de mantenir i extremar: 
  • mascareta. 
  • distància. 
  • rentat de mans. 
  • grup estable de convivència.



Comentaris