Blanes + especialitats x formació professional

Els consellers El Homrani i Bargalló avaluen l'èxit del Pla pilot d'FP Ocupacional als centres de secundària

  • Set instituts de Girona i les Terres de l’Ebre van impartir l’any passat aquesta formació, que permet oferir Certificats de Professionalitat a zones del país amb manca d’oferta en algunes especialitats
  • Enguany s’ha renovat el conveni per ampliar l’experiència a 26 nous centres de totes les demarcacions i 46 noves especialitats. 
  • Aquest tipus de formació pilot d’FP ocupacional a secundària s’emmarca a dins de l’Estratègia de Formació i Qualificació Professionals 2020-2030. 


Els consellers de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani,
i d’Educació, Josep Bargalló. Imatge facilitada per l'ens


Nota de premsa de la GENERALITAT 

Rebuda el 6/11/2020 

Els consellers de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, i d’Educació, Josep Bargalló, han visitat aquest matí l’Institut La Garrotxa d’Olot. Aquest centre participa des del curs passat en un projecte pilot per impartir Formació Professional per a l’Ocupació (FPO) als instituts. Fins ara, aquest tipus d’ensenyament s’impartia exclusivament als centres propis del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) o bé a través d’entitats col·laboradores.

Per aquesta raó, a determinades zones del país s’havia detectat manca d’oferta en algunes especialitats ja que no hi havia centres acreditats. Aquesta situació va motivar els Departaments de Treball, Afers Socials i Famílies (a través del SOC) i Educació a impulsar un projecte per impartir FPO als centres de secundària allà on no es poguessin cursar determinades especialitats demandades pel mercat de treball. Aquest fet permetrà doncs oferir als alumnes Certificats de Professionalitat en centres de Formació Professional Inicial.

Així, l’any passat es va signar un conveni de col·laboració entre els dos departaments per desenvolupar un Pla pilot d’oferta integrada de Formació Professional a set instituts de les comarques de Girona:

  • Olot
  • Blanes
  • Figueres
  • Roses

i les Terres de l’Ebre:

  • Flix
  • Gandesa)

indrets on històricament s’havia detectat dèficit d’oferta.

Després de resoldre diverses qüestions tècniques (acreditació de centres, dedicació dels equips, coneixement de la normativa del SOC o dels sistemes de gestió, entre d’altres) el curs passat es va posar en marxa el Pla pilot.

El Homrani: “És un exemple d’integració del sistema de Formació Professional”

Segons ha explicat avui durant la visita el conseller de Treball, Chakir El Homrani, “teníem detectat que aquí a la Garrotxa no omplíem tota la Formació Professional per a l’ocupació i que ens mancaven operadors per poder-ho fer. Quin treball hem fet? Hem aprofitat que tenim els centres d’FP del Departament d’Educació que tenen l’expertesa, el coneixement i que poden ser operadors d’aquesta formació”. D’aquesta manera, ha afegit el conseller, “hem desenvolupat aquesta experiència entorn al manteniment electromecànic, que ha funcionat molt bé i que ens ha permès, a més a més, generar confiances, treballs conjunts, que també és un valor de cara al futur”.

El Homrani ha valorat molt positivament “el treball conjunt entre l’oficina de Treball d’Olot, el centre de formació, amb el teixit empresarial, amb les persones que demanden ocupació”. Segons ha afegit, “és aquesta la línia, més enllà de la feina que s’està fent de creació de l’agència de qualificació professional, el que busquem. És un exemple concret d’aquesta integració del sistema de formació professional”.

Aquest tipus de formació pilot d’FP ocupacional a secundària s’emmarca a dins de l’Estratègia de Formació i Qualificació Professionals 2020-2030 que ha estat elaborada en base a un procés de concertació entre els departaments implicats, les organitzacions empresarials i sindicals més representatives de Catalunya, les entitats municipalistes i el Consell General de Cambres de Catalunya.

Josep Bargalló: “És una aposta decidida de Govern que no té marxa enrere”

En aquest sentit, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha ressaltat que aquesta iniciativa “és una aposta de Govern, que pivota entre aquests dos departaments, que són els que tenim la majoria de competències en accions de Formació Professional”. Bargalló ha afegit que és “una aposta de govern decidida, que no té marxa enrere, perquè mai no podrem tornar a entendre la Formació Professional com un conjunt de calaixos estancs que no estan interconnectats”.

El conseller d’Educació ha subratllat també que “és una eina que serveix per a tots els tipus de Formació Professional i Inicial, no per a un tipus de feina o per a una comarca concreta”. Segons ha explicat, “aquesta integració de la Formació Professional en un únic servei, en un únic servei públic, és una fita de modernitat. I una fita de servei al teixit econòmica i al desenvolupament territorial”. I ha recordat que la voluntat del Govern d’aquesta legislatura és “desenvolupar la llei de Formació Professional en tota la seva amplitud”.


130 alumnes amb una mitjana de 36 anys

El curs passat un total de 130 alumnes (20 a l’Institut La Garrotxa) van cursar algunes de les especialitats que es van impartir als set centres de secundària que participaven del Projecte pilot. La mitjana d’edat va ser de 36 anys i majoritàriament es tractava de persones aturades. En el cas del centre olotí, a més, també s’hi van inscriure joves sense referents adults.

Les especialitats formatives que es van cursar van ser:

  • ‘Operacions auxiliars de muntatge d'instal·lacions electrotècniques i de telecomunicacions en edificis’
  • ‘Activitats de gestió administrativa’
  • ‘Gestió comptable i gestió administrativa per a auditoria’
  • ‘Confecció i publicació de pàgines web’
  • ‘Socorrisme en instal·lacions aquàtiques’

L’èxit d’aquest Pla pilot ha dut els Departaments de Treball, Afers Socials i Famílies i Educació a renovar el conveni i ampliar l’experiència a 26 nous centres que impartiran 46 especialitats de Certificat de Professionalitat durant el curs 2020-2021. El pressupost que es destinarà és de 3 milions d’euros aproximadament.

Aquesta oferta de formació s’amplia també a d’altres zones com el Pirineu (la Pobla de Segur i Sort), Catalunya Central (Igualada i Tona) i les Terres de l’Ebre (Tortosa i Amposta). També el Camp de Tarragona (Tarragona i Valls), Ponent (les Borges Blanques, Mollerussa i Lleida), comarques gironines (Palafrugell, Girona i Banyoles), i municipis de la conurbació barcelonina com Mollet, Terrassa, l’Hospitalet de Llobregat o la mateixa ciutat de Barcelona.

Les especialitats formatives que s’impartiran abasten un ampli ventall que va des de l’audiovisual, la informàtica o la mecànica a la rebosteria, l’enologia, el socorrisme o el lleure, per citar només alguns exemples.

En paral·lel a aquest procés d’ampliació, els Departaments de Treball, Afers Socials i Famílies i Educació avancen conjuntament en el procés per compartir i coordinar aspectes estructurals de l’FP com la detecció de necessitats, l’orientació, la promoció, la qualitat així com la planificació de l’oferta.


Comentaris