Puja molt lleugerament el lloguer a Blanes

El lloguer baixa “lleugerament” a Girona mentre que el preu de l’habitatge es manté estable a tota la demarcació  


FINQUESFERRO.COM  


Contingut de l'agència ACN  

Rebut el 15/01/2021  


El preu del lloguer a la ciutat de Girona ha baixat els darrers mesos. Ho ha fet, això sí, de manera “lleugera” respecte a l’abril d’aquest mateix any. A tall d’exemple, per l’arrendament d’un pis de tres habitacions a la ciutat es paguen de mitjana 696 euros, mentre que fa vuit mesos el preu era de 728. Una tendència, però, que no és igual a la resta de la demarcació, on sí que han tornat a pujar els lloguers. Les vendes, en canvi, s’han mantingut “estables contra tot pronòstic”. Malgrat que el confinament de l’inici de la pandèmia va fer caure un 17,4% el nombre d’operacions de compravenda i feia pensar en una “davallada de preus”, el mercat s’ha recuperat i els ha mantingut estables tant en l’obra nova com en habitatges de segona mà.

La crisi sanitària no està afectant, de moment, el preu de l’habitatge a les comarques de Girona. De fet, en alguns llocs s’ha incrementat lleugerament, mentre que en d’altres s’han registrat caigudes “suaus”. En ciutats com Girona destaca el fet que les zones 3 i 4 – on els pisos són més econòmics – el preu ha baixat. En canvi, les zones 1 i 2 han vist créixer el nombre d’operacions i, per tant, ha incrementat el cost dels immobles en aquestes zones.

Tot plegat ha fet que el mercat tanqués l’any de manera “estable” tot i la crisi sanitària. Un fet “inesperat i contra pronòstic” pel president del Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària de Girona, Joan Company. “Ningú s’imaginava que el mercat reaccionés d’aquesta manera quan va esclatar la pandèmia el mes de març”, assenyala.

Company reconeix que el nombre d’operacions de compravenda que s’han dut a terme aquest 2020 ha estat “molt inferior” a les del 2019. El motiu són els tres mesos de confinament de l’inici de la pandèmia que han fet baixar de manera significativa les vendes.

En concret, s’han tancat un 17’4% menys d’operacions que l’any passat. De les prop d’11.000 del 2019 s’ha passat a 9.124 aquest 2020. Ara bé, el president dels API gironins destaca que la recuperació del mercat s’ha notat i, de fet, el passat mes de novembre ja es van registrar més vendes que no pas el mateix mes de l’any anterior.

I aquesta tendència és igual tant en pisos i cases de segona mà com d’obra nova, si bé aquesta es manté estable en bona mesura perquè es construeix molt poc. De fet, aquest és un dels aspectes que preocupa als API i que esperen que hi hagi un canvi en la regulació. El president dels promotors gironins, Josep Maria Coll, destaca que hi ha tres factors actualment que influeixen a l’habitatge nou.

D’una banda que és “molt limitat” ja que no es tiren endavant grans promocions com passava anteriorment. D’una altra el fet que no hi hagi recolzament bancari i, per tant, que els promotors hagin d’autofinançar-se els projectes fa que molts s’ho repensin. Això acaba provocant que molts habitatges siguin “pre-vendes” i el promotor ja tingui un client abans de construir.


El lloguer baixa

El que sí ha començat a baixar és el lloguer a Girona ciutat després de mesos a l’alça. Ho ha fet un 5% de mitjana en funció del barri i el tipus d’habitatge. Segons el Col·legi d’API la caiguda és generalitzada a la ciutat. Així, un habitatge de dues habitacions té una renda mensual 30 euros més baixa que a l’abril, ara costa 608.

En un de tres habitacions, l’estalvi respecte fa vuit mesos és de 32 euros i el preu del lloguer se situa per sota de 700. La caiguda més brusca, però, la trobem en pisos de quatre habitacions o més on s’ha passat dels 839 als 778 euros per pis. La falta d’estudiants per les restriccions sanitàries també ha fet incrementar l’oferta.

Dels onze municipis estudiats pel col·legi, només Girona i Sant Feliu de Guíxols veuen reduir el preu del lloguer. A la resta, Figueres, Olot, Santa Coloma de Farners, Banyoles, Roses, Lloret, Blanes, Palamós i Salt sí que ha pujat, si bé no ho ha fet de manera destacable en cap d’ells.


La llei dels lloguers “perjudica”

Des del col·legi d’API de Girona no vinculen les fluctuacions de preu directament a la llei ja que “encara no hi ha tots els elements” per valorar com ha afectat, si bé reconeix que “hi pot haver influït”. En canvi, Company lamenta que han percebut l’efecte “contrari a l’esperat” d’aquesta regulació i que l’oferta va a la baixa, ja que els propietaris “tenen por” posar el pis a lloguer. A més, assenyala que han de fer una feina d’explicar la nova legislació als amos dels pisos per tal que entenguin que ara el preu queda limitat.


Més terrasses i cases de poble

Company explica que el teletreball ha fet incrementar de manera “notable” el lloguer i la venda de pisos amb terrasses a les comarques de Girona. Des de l’inici de la pandèmia les immobiliàries han vist com aquest tipus d’habitatges tenien més demanda, especialment per part de ciutadans de Barcelona i la seva àrea metropolitana. Això ha ajudat a frenar la caiguda del preu dels pisos.



Comentaris