Retorn social i econòmic de l’atenció precoç

Anàlisi pionera d’ASPRONIS sobre el servei  

Apunta a un retorn de 3’5€ per cada euro invertit  


Imatge facilitada per l'organització  


Nota de premsa de ASPRONIS  

Rebuda el 21/1/2021  


En el marc del 40 aniversari del Centre de Desenvolupament Infantil d’Atenció Precoç (CDIAP) de la Fundació ASPRONIS, celebrat al 2019, l’entitat amb seu a Blanes (la Selva) va encarregar a les consultores Alter Civites i Ecodes una anàlisi pionera amb l’objectiu d‘identificar i quantificar els beneficis socials i econòmics de cada euro invertit en els Serveis d'Atenció Precoç com el que gestiona, en concert amb la Generitat de Catalunya. Aquest matí s’ha presentat aquesta anàlisi en un webinar en què s’ha explicat les conclusions obtingudes, el mètode emprat, i els reptes que planteja.

Fins ara, se sabia que les actuacions en la primera infància suposen un guany qualitatiu molt important en el desenvolupament de la població infantil i s’intuïen grans estalvis econòmics i de recursos futurs en aquest segment de població. No obstant, mai abans s’havien quantificat ni valorat des del punt de vista del retorn de la inversió en el servei.

L’anàlisi encarregada per la Fundació ASPRONIS s’ha dut a terme mitjançant la metodologia SROI (Retorn Social de les Inversions). Les dades obtingudes mitjançant enquestes a famílies i grups d’interès (stakeholders) apunten a un retorn de la inversió pública de 3’5 vegades el seu valor econòmic i un 36% de retorn social, entre molts d’altres beneficis intangibles pel que fa al benestar i la qualitat de vida dels infants i les seves famílies. Aquestes evidències fan guanyar pes al posicionament i l’argumentació de les necessitats de recursos i reivindicacions d’aquests serveis davant l’administració o finançadors privats.

El webinar ha comptat amb les intervenció del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, el qual ha exposat l’acció de govern en relació als CDIAPs i ha posat èmfasi en “la necessitat d’avaluació de les polítiques públiques” com la que ASPRONIS ha liderat. El Homrani també ha recordat que Catalunya és un referent en atenció precoç a l'Estat. Per la seva part, el director general d’ASPRONIS, Francesc Durà, ha fet balanç de les ja més quatre dècades de funcionament del CDIAP ASPRONIS i el seu paper transformador en l’entorn. Charles Castro, autor de l’informe i responsable d’Avaluació i Mesura d’Impactes d’Ecodes, ha exposat les conclusions de l’anàlisi: un estudi pioner que ha qualificat de conservador quant a la cerca de resultats, el quals són molt clarificadors dels beneficis que comporta el servei d’atenció precoç, amb aquest retorn de 3’5 vegades la inversió. També hi ha intervingut el director de la Federació DINCAT, Carles Campuzano, posant la mirada en propostes de millora en base a la Convenció dels Drets de les persones amb discapacitat. I finalment, la presidenta de la UCCAP, la federació de Centres d’Atenció Precoç de Catalunya, Gemma García, ha posat èmfasi en els reptes de futur de la Xarxa de serveis d’atenció precoç: garantir almenys l'atenció del 10% de la primera infància (ara s’atén entre un 8 i un 9%), la necessitat de fer-ho més enllà dels 6 anys, i recursos per abordar les llistes d'esperar i mantenir la qualitat assistencial.

L’anàlisi presentat suposa un punt de partida per a un estudi més ampli i profund que ajudi a progressar i millorar els serveis d’atenció precoç, i evidenciï les necessitats que cal atendre amb més esforços i recursos com a guanys i estalvi de futur. Al 2019, van ser atesos en atenció precoç 42.336 infants arreu de Catalunya, dels quals 1.269 als CDIAP ASPRONIS de Blanes i Santa Coloma de Farners, des d’on dona cobertura a tota la comarca de la Selva i els cinc municipis més al nord del Maresme.

Els CDIAP de Catalunya són dispositius clínics i d’atenció precoç adreçat a la primera infància (infants de 0 a 6 anys) i les seves famílies, de caràcter públic, universal i gratuït que formen part de la Xarxa de Serveis Socials d’Atenció Pública de la Generalitat. L’atenció precoç és el conjunt d’intervencions interdisciplinàries dirigides als infants atesos, les famílies i l’entorn per a la prevenció, la detecció, el diagnòstic i el tractament de trastorns o problemes en el desenvolupament que afecten o té el risc de patir la població infantil.


Enllaça l’estudi



Comentaris