En Comú Podem amb els pagesos i ramaders blanencs

Rosa Lluch defensa el sector primari: “Els joves agricultors, ramaders i pescadors també es mereixen un futur”  

La candidata d'En Comú Podem visita el Delta de la Tordera amb el grup municipal de Blanes i es reuneix amb pagesos i ramaders a qui trasllada l'aposta per “l'agricultura ecològica com alternativa real a un model convencional esgotat i de fort impacte ambiental”  


Imatge facilitada per l'organització

Nota de premsa de BLANES EN COMÚ PODEM  

Rebuda el 6/2/2021  


La candidata d'En Comú Podem, Rosa Lluch, s'ha trobat avui amb varis pagesos i petits ramaders de Blanes i altres indrets de La Selva per escoltar les seves demandes i explicar les propostes dels comuns pel que fa el sector primari. Abans ha visitat el Delta de la Tordera amb el primer tinent d'alcalde de Blanes En Comú Podem, Jordi Urgell, la regidora Rosa Aladern, i el número 2 de la candidatura, l'ex regidor blanenc Joan Salmerón.

A Catalunya només el 2% de la població ocupada treballa en activitats primàries. Bàsicament feines agrícoles, ramaderes i de pesca. I la contribució al PIB també ha caigut, representant només al voltant de l’1% de l’economia. S’evidencia doncs un procés de pèrdua de pagesia i d’explotacions i una concentració del sector agroalimentari en grans corporacions empresarials.

No hem de deixar la seguretat i la sobirania alimentària en mans dels interessos de grans empreses. Nosaltres ho tenim claríssim, l’agricultura, la ramaderia i la producció i distribució d’aliments és una qüestió de tots. Cal donar valor social a la producció d’aliments saludables com un element central, i això passa per l’aposta per una agricultura ecològica com a una alternativa real a un model convencional esgotat i de fort impacte ambiental”, ha explicat Lluch

La candidata ha apostat per primar la producció adreçada principalment al consum humà i de proximitat. “És a dir, cal suport públic a iniciatives per la transformació de les explotacions agroramaderes cap un model més ecològic, i a la vegada, recolzar a projectes de formació per afavorir el relleu generacional i el canvi cap el model ecològic”.

La candidata dels comuns ha conclòs: “Els joves agricultors, ramaders i pescadors també es mereixen un futur”.


En aquest sentit, ECP proposa:

  • Protecció efectiva dels sòls agrícoles: Parcs agraris municipals o mancomunats.
  • Relleu generacional facilitant formació i sobre tot accés a la terra (exemples: Banc de terres, Escola de Pagesos i Pastors).
  • Potenciar els mercats de pagès a barris i pobles i el consum de producte Km 0.
  • Introduir en les currículums escolars coneixements relacionats amb el món de pagès i amb els aliments: de la terra a la taula i els conceptes clau de la seguretat i sobirania alimentària.
  • Introduir el concepte de “cuina compromesa” basada en cinc principis bàsics: compra local, producció ecològica, aliments de temporada, contacte directe i preus justos com a forma radical de suport a la pagesia.
  • Cal fomentar des de les institucions la compra de productes locals i de temporada adaptant les formes de contractació pública per afavorir-ho.



Comentaris