Avui Dia Internacional del Medi Ambient

DARRERA HORA   

  • Blanes mobilitza la ciutadania per la ‘Setmana del Medi Ambient’, que culminarà amb una Neteja Popular de la Mota de la Tordera amb motiu del Dia Mundial. 
  • La jornada intensiva es farà el diumenge 6 de juny al matí amb 180 places disponibles, i el suport de Xatrac, Decathlon i Nora. 

Si hi ha una temàtica que habitualment mobilitza la ciutadania de Blanes a participar en activitats que se’ls proposa aquestes són, sense cap mena de dubte, les jornades de neteja mediambientals. Especialment al llarg d’aquests darrers anys hi ha hagut un bon grapat d’exemples: per recuperar les platges del litoral després del Temporal Glòria, l’experiència ‘Mou-te pel Mar’, les neteges del fons marí...

Per això, sempre que s’acosta el Dia Mundial del Medi Ambient, que s’escau el 5 de juny, la població on comença la Costa Brava sempre es bolca en els esdeveniments que se’ls proposa. L’any passat no va ser possible fer-ho a causa de la pandèmia, però aquest 2021 es pot dir ben bé que es cobrirà amb escreix el buit de l’any passat.

Diversos departaments de l’Ajuntament de Blanes –principalment Residus i Neteja, Medi Ambient, Esports i Promoció de la Ciutat- han unit esforços per organitzar la ‘Setmana del Medi Ambient’, comptant amb el suport de l’empresa municipal de neteja i recollida de residus, Nora. La ‘Setmana del Medi Ambient’ començarà el dimarts, 1 de juny, i culminarà el diumenge dia 6 amb un gran esdeveniment que tindrà la Desembocadura de la Tordera com a principal eix de treball.

Setmana del Medi Ambient

Durant aquests dies, hi haurà dos tipus d’activitats principals. La primera es farà entre el dimarts 1 de juny i el divendres dia 4. Les protagonitzaran escoles i entitats esportives, que aquests dies estan triant diferents espais ei racons d’arreu del municipi –majoritàriament prop de la seva ubicació o bé dins la seva àrea d’influència, segons l’entitat- per fer-hi una neteja intensiva.

Són espais naturals on els escamots voluntaris i voluntàries es dedicaran a fer-hi una acció coordinada per recollir els residus i les deixalles que s’hi puguin acumular i que, majoritàriament, deuen la seva presència a actuacions incíviques de la ciutadania, que no respecta el medi natural. Aquest tipus d’accions tindran una duració mitjana d’entre una i dues hores, i estaran dividits en classes –en el cas de les escoles- i per equips quan es tracti d’una entitat esportiva.

La crida per participar en aquesta iniciativa està tenint un èxit extraordinari, i la mostra és que ja hi ha una escola on s’han involucrat totes les classes dels diferents graus educatius –des dels més petits fins al més grans- que netejaran espais a l’entorn del barri on està ubicat el centre. La segona activitat principal d’aquesta proposta tindrà lloc el diumenge 6 de juny, l’endemà del Dia Mundial del Medi Ambient que s’escau el dia 5.

Jornada Mediambiental Popular

A Blanes la ‘Setmana del Medi Ambient’ culminarà el diumenge 6 de juny amb una ‘Jornada Mediambiental Popular’ que consistirà en aplegar els voluntaris i voluntàries en diversos grups per netejar la platja i la llera de la Tordera. En aquest cas, per organitzar aquest esdeveniment es compta de nou amb el suport de l’empresa Nora, així com de la coneguda cadena d’establiments de material esportiu amb seu a Blanes, Decathlon, i l’associació mediambiental ‘Xatrac’.

S’han establert tres punts de concentració per fer-hi la neteja intensiva: al final de l’Avinguda Vila de Madarid, per actuar a la platja del final de s’Abanell –sense entrar a la zona protegida de la Desembocadura de la Tordera-; sota el nou pont de la Carretera de Blanes a Malgrat; i al costat de la Planta Dessaladora de Blanes, sota el pont de la GI-682.

180 places

En cadascun d’aquests tres punts s’han preparat tres torns per participar-hi: a les 9 del matí, a 2/4 d’11 i a les 12 del migdia. Prèviament al diumenge, s’assignarà una zona a cada persona i/o famílies i/o grups d’amics que s’hagin inscrit. En primer lloc hi haurà una xerrada introductòria explicativa a càrrec de Xatrac, i després es desplegaran per les zones assignades.

Hi ha un total de 180 places disponibles, i per dur a terme l’acció de sensibilització mediambiental l’Ajuntament de Blanes s’encarregarà de repartir al voluntariat guants i bosses d’escombraries biodegradables. Cada equip s’haurà d’encarregar de dur al punt de trobada prèviament assignat les bosses amb el material recollit perquè els operaris de Nora, l’empresa de recollida de residus i neteja, els vagin recollint i dipositant als contenidors que s’hauran traslladat per a la ocasió.

Només hi ha un requisit: les persones menors d’edat han d’anar acompanyades per adults que se’n facin càrrec. Per participar-hi, cal fer una inscripció prèvia: https://experienciadeportiva.decathlon.es/evento/unete-a-nuestro-voluntariado-ambiental-girona-id_9037 La inscripció és gratuïta, i l’empresa de material esportiu té prevista una sorpresa per agrair als i les participants la seva col·laboració desinteressada.

(AJUNTAMENT DE BLANES - 27/05/2021)
Blanes participa en la campanya ‘Un Arbre per Europa’ plantant dos arbres ‘Liquidàmbar’.  

La tinenta d’alcalde de Medi Ambient, Marina Vall·llosada, s’ha encarregat de l’acció, que s’inscriu en una campanya lligada al Parlament Europeu amb motiu del Dia Mundial del 5 de juny.  


Imatge facilitada per la institució

Nota de premsa de l'AJUNTAMENT   

Rebuda el dia 7/5/2021  


Si hi ha un àmbit que l’Ajuntament de Blanes treballa des de diferents fronts, aquest és la defensa i protecció de l’entorn natural de la vila a través del Servei de Medi Ambient. Una de les darreres mostres d’aquesta tasca ha estat la participació en la campanya ‘Un Arbre per Europa’, que es va fer efectiva a Blanes aquest passat dijous.

Se’n va encarregar la tinenta d’alcalde de Medi Ambient, Marina Vall·llosada, qui el migdia d’aquest passat dijous va plantar dos arbres a una zona verda que voreja el polígon industrial, davant del barri de Mas Florit. Més concretament, es van plantar dos arbres ‘Liquidàmbar’, un popular arbre ornamental gran, de fulles palmellades lobulades, que es distingeix per l’arranjament espiralat de les seves branques.

Per identificar els dos nous arbres, s’ha instal·lat un cartell informatiu al seu davant, on també es fa esment al distintiu amb què compta Blanes com a #VilaFlorida, així com. L’acte, senzill però ple de contingut pel significat que té el gest de contribuir en la plantada d’arbres, es va tancar de manera molt distesa, amb una foto de família, de tothom qui ha contribuir a fer-ho realitat.

Així, a banda de la tinenta d’alcalde, també van participar la cap del Servei de Medi Ambient, Dolors Rosell; la cap de les Brigades de Jardineria de el Taller El Vilar de la Fundació Aspronis, l’empresa que fa aquest servei a Blanes, Núria Membrives; el cap dels Serveis Municipals –les Brigades-, Jordi Moreno; els operaris de jardineria i el de les brigades.


‘Un Arbre per Europa’  

Amb aquest senzill gest, l’Ajuntament de Blanes s’ha sumat a la campanya ‘Un Arbre per Europa’ que promou ‘Equip Europa’, una associació juvenil europeista i apolítica lligada al Parlament Europeu. El seu objectiu és promoure la Unió Europea entre els joves i fomentar la participació democràtica del jovent. Aquesta entitat, en col·laboració amb l’Oficina del Parlament Europeu a l’estat espanyol, impulsa des de fa més d’un any la campanya #UnArbrePerEuropa.

L’objectiu de la campanya consisteix en aconseguir que tants municipis com sigui possible s’hi adhereixin abans del 5 de juny de 2021, Dia Internacional del Medi Ambient. Actualment, ja s’hi han sumat gairebé 300 ajuntaments d’arreu de l’estat espanyol, i a principis d’aquest any ja s’havien plantat més de 3.400 arbres.

L’entitat fa una crida perquè el màxim nombre de municipis s’hi continuïn sumant, per contribuir a la fita comú que augmenti la consciència social sobre la sostenibilitat en l’àmbit local, i fomentar la col·laboració entre les autoritats locals i la societat civil -en especial el jovent-, a l’hora de promoure el desenvolupament sostenible. Després que s’ha fet la plantada dels dos arbres, l’Ajuntament de Blanes ho ha comunicat a l’equip de la campanya perquè quedi registrada la seva adhesió.Comentaris