JUNTSxBLANES internacionalitzar el ball nacional de Catalunya

 EL PLE MUNICIPAL APROVA PER UNANIMITAT LA MOCIÓ PRESENTADA PEL GRUP DE JUNTS PER BLANES DE SUPORT A LA CANDIDATURA DE LA SARDANA A LA LLISTA REPRESENTATIVA DEL PATRIMONI CULTURAL IMMATERIAL DE LA HUMANITAT, DE LA UNESCO 

La moció, promoguda per la Confederació Sardanista de Catalunya i instada per l’Agrupació Sardanista de Blanes, ha rebut l’adhesió del grup d’Esquerra Republicana i el suport de tots els grups. 


Imatge Facebook de BALLEM PER SER LLIURES

NdP JUNTSxBLANES 

Rebuda 27/08/2021 


La regidora de Junts per Blanes, Mònica Rabassa ha defensat durant aquest ple d’agost la moció promoguda per la Confederació Sardanista de Catalunya i que està elaborada en col·laboració amb l'Ens de l'Associacionisme Cultural, l'Institut del Patrimoni Cultural Immaterial i la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

La moció té com a objectiu que la nostra vila doni suport a la candidatura de la sardana per entrar a formar part de la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO. Val a dir que aquesta candidatura reuneix tots els requisits que es demanen per optar al reconeixement.

Gràcies a un moviment associatiu sòlid, viu i potent, la sardana encarna els valors de comunitat, de cohesió i d’igualtat, i és un símbol de la identitat catalana. Aquesta tradició està fortament arrelada a Blanes, vila de músics i compositors de sardanes, i és també on l’any 1967 va néixer la Cobla del Col·legi Santa Maria, que va ser la primera cobla infantil de Catalunya. A Blanes s’hi realitzen nombroses manifestacions sardanístiques, tant de dansa com de música de cobla, amb la iniciativa i participació activa de l’Agrupació sardanista.

Junts per Blanes agraïm el suport de tots els grups, ens mostrem molt satisfets que aquesta iniciativa tiri endavant i, deixar així palesa tant la tradició blanenca com la implicació de la vila en la promoció i reconeixement d’una manifestació cultural catalana tan arrelada.




DOCUMENTS 

MOCIÓ DE SUPORT A LA CANDIDATURA DE LA SARDANA A LA LLISTA REPRESENTATIVA DEL PATRIMONI CULTURAL IMMATERIAL DE LA HUMANITAT, DE LA UNESCO

La Confederació Sardanista de Catalunya s'ha proposat aconseguir la inscripció de la sardana a la Llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO. Passar a formar part d'aquesta llista no és una tasca fàcil, i cal seguir diferents tràmits per tal d’assolir l’objectiu final. En aquest camí també és fonamental el suport de les institucions, les entitats i, en definitiva, de tota la ciutadania.

En la popular dansa catalana, caracteritzada per la rotllana que formen els dansaires agafats de les mans, la música i la melodia tenen tanta importància com la coreografia, i han assolit un valor simfònic propi. La majoria de teories coincideixen en què la sardana té el seu origen en danses gregues o preromanes, i en què el ball actual és la interpretació del contrapàs, una dansa litúrgica del segle XIX. El gran responsable de la seva modernització i popularització va ser el músic Pep Ventura, que durant el segle XIX va modificar l’estructura de la sardana i va introduir la tenora al conjunt instrumental. El seu caràcter identitari cal cercar-lo a principis del segle XX, quan la sardana es va convertir en “dansa nacional de Catalunya”.

La sardana encarna els valors de comunitat, de cohesió i d’igualtat, i és un símbol de la identitat catalana, com són les sevillanes a Andalusia o la Jota a Aragó, entre d'altres; una àmplia cultura d'identitats que tenim al territori. Com a símbol compartit i com a dansa nacional de Catalunya, té al darrere un moviment associatiu extraordinàriament potent. Existeixen més de 30.000 sardanes catalogades, es coneixen 2.538 compositors de sardanes, s’ha escrit almenys 438 llibres relacionats amb la sardana, hi ha 123 cobles en actiu i cada any s'organitzen més de 3.000 activitats sardanistes. A més, constitueix una tradició fortament arrelada a la vila de Blanes, terra de músics i compositors de sardanes, on l’any 1967 neix la Cobla del Col·legi Santa Maria, la primera cobla infantil de Catalunya. A Blanes, amb l'Agrupació sardanista al capdavant, s’hi han realitzat nombroses manifestacions amb les sardanes i la música de cobla com a protagonistes.

La candidatura s’emmarca en el treball de la Confederació per reforçar la vitalitat del món sardanista i de difondre la sardana a Catalunya i arreu del món. Cal tenir en compte que la sardana ja forma part del Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya i està declarada element festiu patrimonial d’interès nacional.

Formar part de la Llista representativa del patrimoni cultural immaterial de la humanitat és clau per al manteniment de la diversitat cultural i de la creativitat humana. L’assoliment de la inscripció implica el compromís internacional que allò que s’hi pretén inscriure aporta una suma cultural a la humanitat i, per tant, es desenvoluparan accions i mesures per a salvaguardar-la.

S’entén per «patrimoni cultural immaterial» els usos, les representacions, les «expressions, els coneixements i les tècniques —juntament amb els instruments, els objectes, els artefactes i els espais culturals que els són inherents— que les comunitats, els grups i en alguns casos els individus reconeguin com a part integrant del seu patrimoni cultural. Aquest patrimoni cultural immaterial, que es transmet d’una generació a l’altra, és recreat constantment per les comunitats i els grups en funció del seu entorn, la seva interacció amb la naturalesa i la seva història, la qual cosa els infon un sentiment d’identitat i continuïtat i contribueix, per tant, a promoure el respecte de la diversitat cultural i la creativitat humana.

És per tot el que s’ha exposat, que el Grup Municipal de Junts per Blanes proposem al Ple de l’Ajuntament de Blanes l’adopció dels següents acords:

  1. Manifestar el seu suport a la candidatura de la sardana a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, de la UNESCO.
  2. Comunicar aquest suport a la Confederació Sardanista de Catalunya, impulsora de la iniciativa, així com a l’Agrupació Sardanista de Blanes.
  3. Autoritzar la Confederació Sardanista de Catalunya a fer públic aquest suport.


Grup Municipal Junts per Blanes 

NIF (CIF): ESV55354773 



Comentaris