‘Gràcies des de…’ tomacons del Maresme per Blanes

La campanya de donació de fruita i hortalisses a les residències catalanes lliura 47.387 kg de productes a 1.062 centres  


Imatge ELPETITBANE.CAT


Contingut Agència ACN 

Rebut 10/11/2021  


La campanya ‘Gràcies des de…’ de donació de fruites i hortalisses de proximitat a les residències catalanes s’ha tancat aquest dimecres amb 47.387 kg de productes repartits en 1.062 centres d’arreu del país. La iniciativa, impulsada pels departaments d’Acció Climàtica, Drets Socials i Salut, es va posar en marxa el mes de desembre del 2020 per, d’una banda, donar sortida a uns aliments amb dificultats per la pandèmia. També es volia evitar el malbaratament i, alhora, agrair “l’esforç i tenacitat” dels treballadors i dels residents durant la pandèmia. Des d’aleshores i fins ara, se n’han beneficiat unes 94.301 persones entre usuaris dels diferents centres i personal.

La iniciativa va néixer ara fa gairebé un any de la mà de productors de les Terres de l’Ebre i, amb el suport de l’Administració, es va estendre arreu de Catalunya. Aquest dijous s’ha tancat amb el projecte, amb el lliurament de 4 tones de poma de Girona amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP) a 78 residències de gent gran de les comarques de l’Alt i el Baix Empordà, la Garrotxa, el Pla de l’Estany, la Selva, el Ripollès i el Gironès. La consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, n’ha fet balanç en un dels centres on s’ha fet el lliurament gratuït: la residència Creu de Palau de Girona. Des del desembre del 2020, ‘Gràcies des de….’ ha repartit més de 47.000 kg de fruites i hortalisses de proximitat i de forma gratuïta entre més d’un miler de residències de tot Catalunya. Beneficiant, a l’hora, 94.301 persones. En concret, s’han distribuït

  • mandarines de les Terres de l’Ebre, a la residències del camp de Tarragona i Ebre
  • taronges, a les de Barcelona
  • calçots de Valls, a les de Lleida i Tarragona
  • carxofes del Baix Llobregat, al Baix Llobregat, l’Alt Penedès, el Garraf, l’Hospitalet de Llobregat i Cunit
  • cireres del Baix Segre, al l’Alt Pirineu i l’Aran, el Solsonès i el Berguedà
  • tomacons del Maresme, al Maresme i Blanes, acompanyats de 500 litres d’oli DOP de Siurana
  • paraguaians del Segrià al Bages, Osona, el Moianès, l’Anoia i el Vallès Oriental

La iniciativa és part de les activitats organitzades amb motiu de la celebració de l’Any Internacional de la Fruita i la Verdura que organitza la FAO de Nacions Unides, però també persegueix altres objectius. Tal i com ha explicat Jordà, la proposta ha servit per ajudar els productors a donar sortida a uns productes que han tingut problemes de distribució per la pandèmia i, alhora, es fa una aposta per evitar el malbaratament.


Aposta per la “sostenibilitat  

"El consum de proximitat és també una aposta per la sostenibilitat en majúscules perquè implica cadenes de producció i de distribució més curtes”, ha remarcat Jordà. En aquest sentit, ha dit també que la iniciativa, a la vegada, ha permès reconèixer l’esforç que han fet tant usuaris com treballadors de les residències de gent gran, les principals damnificades per la pandèmia de la covid-19. Jordà ha celebrat iniciatives com aquesta i s’ha mostrat oberta a tirar-ne endavant d’altres. “Quan hi ha una llum d’alerta en un sector productor del país, qualsevol iniciativa és benvinguda”, ha assegurat la consellera.



Comentaris