Consell Comarcal de la Selva pressupost de 50 MEUR per 2022

El Consell Comarcal de la Selva ha aprovat un pressupost de 50.819.545,64 € per a l’exercici 2022, cosa que representa més de 3 milions d’euros respecte de l’exercici 2021, és a dir, un increment del 6,49 %.C 

En el transcurs de la sessió ordinària han pres possessió Josep Roquet (JUNTS) i Lluís Barnés (ERC) 


Imatge MDZOL.COM


Nota de premsa CONSELL COMARCAL 

 Rebuda 21/12/2021 

El president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, ha explicat: “Si bé el pressupost de l’any 2018 era de només 36,6 milions d’euros i el del 2019 va fer un gran salt de fins als 43,5 milions d’euros per la incorporació de la facturació del Consell als ajuntaments de la recollida de residus, que fins llavors facturava NORA directament a aquests ajuntaments, el 2019 al 2020, l’increment del pressupost de l’ens selvatà va ser molt inferior, concretament d’1,41%. L’any 2021, amb quasi un 8 % d’increment, l’ens selvatà va tornar a fer un salt important. Enguany, el pressupost de 50.8 milions torna a fer un salt, amb l’increment del 6,49 %, consolidant el creixement dels darrers anys.

Una línia de creixement sostingut que respon especialment a la major demanda de serveis que han anat fent els ajuntaments selvatans.


El més important de Catalunya 

En l’actualitat, el pressupost del Consell Comarcal de la Selva és el més important de Catalunya d’un consell comarcal. Tal com ha explicat el president selvatà en el transcurs de la sessió plenària, només s’acosten al pressupost del Consell Comarcal de la Selva grans consells com el del Maresme o el d’Osona. Per Balliu l’ens selvatà és el més dinàmic de Catalunya, amb el major pressupost, amb més personal i amb més varietat de serveis.

Aquest increment del pressupost per al 2022 el protagonitzen principalment dos departaments, el de Territori i Sostenibilitat, amb una pujada de més de 4 milions, i el de Gestió Tributària i Cadastral, amb una pujada de més de 700.000 euros.

El pressupost de l’ens selvatà integra, ja que estan dins del que s’anomena el seu perímetre de consolidació, els pressupostos de Nora i el Patronat del Castell de Montsoriu.

Es consolida el pressupost del Patronat per a la Gestió, Conservació i Millora del Castell de Montsoriu i es manté un pressupost igual al de l’any anterior: 117.044 €.

La previsió d’endeutament a 31 de desembre de 2022 se situaria en un 2,48 % si es calcula sobre els ingressos previstos dels capítols 1 a 5 del 2021 i en el 2,27 % si es calcula sobre els ingressos previstos per al 2022. Aquesta proposta de pressupost compleix amb el principi d’estabilitat pressupostària tant pel que fa a nivell de consell com pel que fa a consolidat.

En relació amb les retribucions del personal s’ha previst l’increment fixat per l’Estat del 2 % tot i que la pujada nominal serà del 2,0 % en totes les partides de Capítol 1, ja que l’increment del 0,0 % de l’any 2021 no s’havia establert al pressupost directament sobre aquest Capítol 1, sinó que s’havia consignat sent uns fons de contingència.

Pel que fa als departaments, el d’Atenció a les Persones requereix un fort increment (262.730,25 €) donada la situació de crisis post-pandèmia, està totalment condicionat pel nou contracte programa que oferirà la Generalitat, que encara s’està negociant i que establirà les condicions per als propers quatre anys. Com bé és sabut, al marge de les aportacions complementàries dels ajuntaments, aquest pressupost es conforma bàsicament per l’aportació del departament de Drets Socials.

El departament de Territori i Sostenibilitat és el de major pressupost del Consell, amb un 56 % del total, i el que experimenta una major crescuda respecte del 2021 (4.105.033,77 €). Aquest increment es deu principalment a les inversions a la planta de compostatge, les deixalleries, equips per a implantacions del porta a porta i millores al CAAS. També per la facturació de la gestió de residus per l’entrada en servei de la delegació al Consell de Santa Coloma de Farners i per l’increment de les resposicions i millores als EDAR.

El departament de Promoció del Territori pateix un decrement del 36% motivat per la finalització dels projectes Feder, especialment el Projecte Vescomtat de Cabrera, que l’any passat incloïa grans inversions a Arbúcies, Montsoriu i Hostalric. Es preveu la incorporació de 2 AODL, un per donar continuïtat al projecte Vescomtat de Cabrera i un altre per treballar en la captació de fons europeus per als ajuntaments. Es continuem amb els projectes d’ocupació que tan bé funcionen com el 30 Plus, Joves en pràctiques i Treball i Formació, entre altres. El programa Treball i Formació suposarà la contractació de 55 persones actualment aturades i la majoria majors de 45 anys.

La partida del departament de Serveis a la Ciutadania s’ha incrementat amb un total de 261.310,6 € respecte de l’any 2021. Entre els increments, hi ha l’augment de la dotació per a ajuts de menjador en 670.000 € (un 29,92 %) degut a l’augment d’alumnes beneficiaris ja que el Covid ha fet incrementar el nombre de famílies vulnerables i, alhora, pel fet que les AMPAS que ara gestionen el menjador hagin augmentat el preu del servei en un 12 % de mitjana. S’estableix una partida per a inversions en equipaments dels menjadors de 40.000 €.

Pel que fa a la partida del departament de Gestió Tributària i Cadastral, s’ha incrementat en 735.287,21 €. Es preveu afrontar un ambiciós programa per als propers tres anys amb la millora de l’atenció al públic, la millora dels procediments d’executiva que no es poden fer de forma automàtica o massiva, la millora del seguiment dels concursos de creditors, la millora de l’àrea jurídica revisant i unificant criteris en resolucions i propostes. S’incorporaran 8 nous tècnics i 11 nous administratius, així com la contractació d’un servei extern de Call Center.

Finalment pel que fa al departament d’Organització Interna hi ha hagut un decrement de 633.054,23 € respecte el 2021 ja que en aquest apartat es consignaven les inversions al castell de Montsoriu realitzades dins el projecte Feder. Es preveu incorporar la plaça de vice interventor, la contractació d’un segon arxiver per al servei PREST, la d’un nou administratiu i també es preveu una inversió de 130.000 € en nous equipaments informàtics per dotar els treballadors de més autonomia i eines col·laboratives.

En aquest departament també s’hi ha inclòs la contractació d’un servei de televisió comarcal en TDT, que compta amb el suport de la majoria d’ajuntaments de la comarca, d’acord amb una proposta que es va fer arribar recentment a tots els ajuntaments.

Tal com ha dit Balliu, la televisió suposarà un servei a la ciutadania però sobretot un element fonamental per a la cohesió de la mateixa comarca.

El president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, ha manifestat: “És important tenir aquests pressupostos, continuarem treballant per al bé de la comarca. Tenir-los aprovats és molt important per poder donar servei a principi d’any segons les necessitats que puguem tenir”, ha valorat Balliu.


Dos nous consellers 

En la sessió ordinària d’aquest dimarts a la tarda han pres possessió com a nous consellers comarcals Josep Roquet (Junts) i Lluís Barnés (ERC). Roquet substitueix Àstrid Desset i Barnés substitueix Emma Puigví.

En un altre ordre de qüestions el ple també ha aprovat la modificació de la relació de llocs de treball per a l’any 2022, la creació d’un lloc reservat a viceinterventor, l’extinció per compliment del contracte de concessió administrativa signat amb l’empresa Eurest Catalunya per a la gestió del servei de menjador escolar, la modificació del regalament de menjador escolar del Consell Comarcal de la Selva i la modificació de les bases reguladores dels ajuts individuals de desplaçament (AID) per al curs 2021/2022, entre altres.

També s’ha aprovat el conveni regulador de la terminació convencional del procediment d’execució forçosa de les actuacions de deficiències i/o mancances detectades i que deriven del tancament i liquidació dels contractes del servei d’explotació, conservació i manteniment dels sistemes de sanejaments de les EDARs en l’àmbit del Consell Comarcal de la Selva, amb l’empresa Cadagua, SA, el conveni amb l’Agència Catalana de Consum per la coordinació d’activitats en matèria de consum, la constitució del Consell com a Entitat Local de l’Aigua Bàsica (ELA) i l’aprovació de la segona revisió del Pla d’Assistència i Suport en matèria de protecció civil de la Selva (PAS)


Suport al model de l’escola 

El ple d’avui també ha aprovat una moció de suport al model d’escola i a la llengua catalana. Una altra de les mocions que s’ha aprovat en el ple d’avui ha estat en defensa del territori i rebuig al projecte d’una indústria extractiva al municipi d’Osor. La darrera moció aprovada ha estat en defensa de la distribució dels parcs de bombers de les comarques gironines.

El ple ha finalitzat amb la intervenció de cada un dels portaveus dels grups polítics que constitueixen el plenari de l’ens selvatà que han desitjat unes bones festes.



Comentaris