Ple de l'Ajuntament JUNTS PER BLANES promou una moció

En defensa de la llengua i l’escola catalana. 




Nota de premsa JUNTS PER BLANES

Rebuda 31/12/2021

Junts per Blanes suma l’adhesió d’Esquerra Republicana de Catalunya, Blanes en Comú Podem i el Partit Socialista de Catalunya a la moció en què subscrivim el manifest de la plataforma Somescola sobre l’aval del Tribunal Suprem a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que obliga els centres educatius catalans a fer un mínim d’un 25% de les classes en castellà. La moció s’aprova amb 18 vots a favor i només 3 en contra.

La regidora Mia Ametller ha exposat la voluntat de Junts per Blanes de posicionar-nos a favor de la immersió lingüística que durant tants anys ha demostrat ser un bon mètode pedagògic que permet mantenir la llengua catalana com a llengua vehicular a l’escola sense descuidar un aprenentatge òptim de la llengua castellana.

La darrera sentència del Tribunal Suprem que obliga a tots els centres educatius catalans a fer un mínim d’un 25% de classes en castellà suposa de facto, la fi de la immersió lingüística al sistema educatiu en un context de retrocés de l’ús del català a les escoles. Els darrers informes del departament d’educació ens alerten que més d’un 28% de l’alumnat no fa servir mai o gairebé mai el català a l’escola.

Aquesta sentència desautoritza el paper de la Generalitat com a autoritat educativa a Catalunya en el marc de les seves competències exclusives i és un clar atac al gran consens social i polític que va fer possible la Llei d’Educació de Catalunya (LEC) i el paper que aquesta dona al català dins del sistema educatiu.

Junts per Catalunya no podem estar en cap cas d’acord en què una administració educativa que no sigui la catalana hagi de garantir el dret dels alumnes a rebre l’ensenyament en una o altra llengua al territori de Catalunya. Per això, donem suport al model d’escola catalana que defensem tots, en què el català ha de ser la llengua vehicular i d’aprenentatge.



Comentaris