Crònica dels 58ens Premis Recvll de Blanes

Guanyadors Jaume Aubanell, Joan Graell, Ruth Vila i Ferran Garcia-Oliver 

El lliurament s’ha fet avui al migdia, encapçalat per la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i l’alcalde, Àngel Canosa. El jurat ha declarat desert el Premi de Teatre 


Imatge facilitada per la institució.


Nota de premsa AJUNTAMENT 

Rebuda 13/3/2022 

El lliurament dels 58ens Premis Recvll acollit avui al migdia al Teatre de Blanes ha estat marcat per l’alegria de poder recuperar la presencialitat perduda l’any passat a causa de la pandèmia. L’acte l’han encapçalat l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, lligada als guardons literaris perquè en una ocasió va ser membre del jurat in pectore però no pas de facto. Així va ser perquè, tot just uns mesos més tard que havia acceptat el seu compromís amb Blanes, va ser nomenada directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).

A la seva arribada a Blanes, la segona autoritat del país ha estat rebuda pel batlle del municipi i representants de l’Associació Recvll, Salvador Roca i Mònica Rabassa. Els han acompanyat en la salutació el director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona, Josep Calataiud; la directora de l’ILC, Izaskun Ibarretxe; el regidor de Cultura de Blanes, Albert Sanz; i el conseller de Cultura del Consell Comarcal de la Selva, Pere Fernández.


Salutació de la presidenta 

Després dels parlaments inicials de les autoritats, la presidenta del jurat dels Premis Recvll, Maria Mercè Roca, ha felicitat a tots els escriptors i escriptores que s’han presentat a la convocatòria d’enguany ‘per la confiança que ens fan, per la voluntat que tenen de crear en llengua catalana i d’aquesta manera prestigiar-la i assegurar-li el futur’. L’acte s’ha tancat amb el parlament de cloenda de Mònica Rabassa, portaveu de l’Associació Recvll de Blanes.

Enllaçant amb l’esperit festiu i reivindicatiu de la llengua i la cultura catalanes que sempre ha caracteritzat els Premis Recvll, al llarg de la gala hi ha hagut quatre intervencions musicals de temes de diversos grups catalans. Les ha interpretat l’actor i cantant blanenc Bru Gallart, que ha ofert ‘Estimar-te com la terra’, de Ginestà; ‘La gent que estimo’ i ‘De Bonesh’, d’Oques Grasses; i ‘Compta amb mi’, de Txarango. Ha estat amb aquest darrer tema que s’ha posat el definitiu punt i final a la vetllada.

La primera presa de contacte ha anat a càrrec de la secretària dels Premis Recvll, M. Àngels Vázquez, que ha donat la benvinguda i s’ha encarregat d’anar fent la lectura de l’Acta del Jurat en les cinc categories, proclamant posteriorment el nom de l’autor i obra guanyadora. Després del lliurament de cada guardó, s’ha anat complint amb la tradició de l’entrevista que els ha fet Salvador Roca, membre del jurat, i tot seguit alumnes de l’Oficina de Català de Blanes han llegit fragments de les obres guardonades. Per últim, cal dir que, per primera vegada, la gala dels Premis Recvll s’ha emès per televisió en directe per streaming a través de les xarxes socials de l’Ajuntament de Blanes.


Guanyadors 58ens Premis Recvll 

La 58ena edició dels Premis Recvull ha comptat amb la participació de 56 treballs i, de les cinc categories literàries que hi ha, la que ha tingut menor presentació d’originals ha estat la de Teatre, amb cinc obres. D’aquestes cinc, una d’elles no s’ha tingut en consideració perquè ja havia estat representada, i respecte les quatre restants, el jurat ha decidit que cap d’elles arribava al suficient nivell de qualitat per accedir al guardó, de manera que ha decidit declarar el premi desert.


Premi de Narració Joaquim Ruyra – Dotació: 2.500 € 

Jaume Aubanell Cama (Barcelona) – Obra: El gust és meu 

Nascut a Malgrat de Mar, veí municipi de Blanes, i actualment resident a Barcelona, Jaume Aubanell remarca en la seva biografia que és fill de pagesos, i al llarg de la seva vida ha conreat especialment el gust per la gastronomia. La seva passió pel menjar i la cuina l’ha vehiculat a través de l’escriptura, on ha signat títols com ‘La coquessa’ (2019), guanyadora del XXX Premi Literari de Novel·la Breu Ciutat de Mollerussa. Pel que fa a ‘El gust és meu’, aplega 15 contes que tenen l’aparença d’historietes de cuinar i menjar, marcades per passions molt humanes.


Premi de Poesia Benet Ribas – Dotació: 1.500 € 

Joan Graell i Piqué (Organyà, Lleida) – Obra: Alfabet a l’ombra 

Poeta i narrador, Joan Graell va néixer a Cambrils, municipi d’Odèn, al Solsonès, i actualment resideix a Organyà, on a l’Institut Joan Brudieu de la Seu. L’any 1997 es va donar a conèixer com a poeta amb el llibre ‘Un llapis al vent’, i des de llavors ha publicat cinc llibres de poemes, havent obtingut diverses distincions, entre elles el Premi Guillem Viladot. També ha conreat la narrativa curta i el microrelat, on igualment ha estat premiat. Els poemes d’’Alfabet a l’ombra’ recreen un món primigeni, un passat remot al què s’accedeix a partir de les restes d’un naufragi.


Premi de Retrat Literari Cornellà-Abril – Dotació: 800 € 

Ferran García-Oliver (Gandia, València) – Obra: Hèracles a Sueca 

L’escriptor i historiador Ferran García-Oliver compta amb una profusa producció literària que gira a l’entorn dels viatges i els dietaris. Catedràtic d’història medieval de la Universitat de València, ha escrit nombrosos articles i llibres d’investigació, entre els quals destaquen ‘Ausias Marc’, la biografia del poeta, o bé ‘Els murs fràgils dels calls. Jueus i jueves dels Països Catalans. Respecte ‘Hèracles a Sueca’ és, a més a més d’un relat, una evocació de Joan Fuster, tot just enguany que es compleix el primer centenari del seu naixement. Compara el treball infatigable de Fuster per la construcció dels Països Catalans entorn de la llengua i la cultura amb els dotze treballs d’Hèracles, o Hèrcules, que és el mateix.


Premi de Periodisme Salvador Reynaldos – Dotació: 800 € 

Ruth Vilar Jarabo (Castellterçol, Barcelona) – Obra: Reajustar o emmalaltir 

La guanyadora del Premi de Periodisme és autora i directora teatral cofundadora, juntament amb l’actor Salva Artesero, de la companyia ‘Cos de Lletra’. Ha publicat i estrenat més d’una vintena de textos dramàtics, assajos i de divulgació. Entre les seves obres destaquen ‘Las ávidas raíces’, que es podrà veure el proper mes de maig al Teatre Dau al Sec de Barcelona, i col·labora habitualment amb diversos mitjans, com ara ‘Primer Acto’ i ‘Uñas Negras’, on escriu amb el pseudònim de Pepa Pertejo. L’article ‘Reajustar o emmalaltir’ assenyala l’abast de la influència col·lectiva en la salut individual, i planteja el dilema de si la societat està disposada a canviar els seus hàbits socials en benefici de la comunitat.



Comentaris