Iniciada a Blanes l’excavació del Jaciment dels Padrets

DARRERA HORA

L’Ajuntament de Blanes obre a la participació ciutadana l’Excavació del Jaciment Romà dels Padrets 

Es formarà un equip de voluntariat sota supervisió de professionals en arqueologia, prèvia inscripció a 

https://enquestes.blanes.cat/index.php/995499?lang=ca

Qui no ha somiat alguna vegada en ser un o una Indiana Jones?. La mítica pel·lícula d’Steven Spielberg, Riders of the Lost Ark protagonitzada per Harrison Ford ha forjat durant més de 40 anys un imaginari col·lectiu que ha fet de l’arqueologia una de les professions més cobejades, un atractiu difícil de superar per cap altra dedicació.

Ara aquest somni pot esdevenir realitat a través de la proposta que ha llençat l’Ajuntament de Blanes a través de l’Arxiu Municipal i les àrees de Participació Ciutadana i Promoció de la Ciutat. Es tracta de poder participar com a voluntariat en les excavacions del Jaciment Romà d’Els Padrets que han començat aquesta setmana al promontori d’aquest mateix nom situat al cor del nucli històric de la vila on comença la Costa Brava.

Les excavacions estan encapçalades per un equip de cinc arqueòlegs i arqueòlogues, sota direcció d’un expert de contrastada vàlua en la matèria, Joan Llinàs. Ara bé, a banda de les tasques principals que està duent a terme l’equip de professionals, hi ha tota una sèrie de treballs que poden dur a terme persones que no estiguin especialitzades en la matèria, però que duguin l’ànima vocacional d’un o una arqueologia al seu cor.

Equip de Voluntariat 

Per això, s’ha ofert la possibilitat d’inscriure’s com a voluntaris i voluntàries als diferents torns que s’elaboraran, amb l’objectiu que puguin participar el màxim nombre possible de persones. Cada equip treballarà durant una setmana, de dilluns a divendres, des de les 9 del matí fins a 2/4 de 2, i a l’hora de la inscripció es demana que cal assistir-hi tots cinc dies.

És possible optar a més d’un torn setmanal, segons la disponibilitat de la persona, i els grups de persones voluntàries en cada torn seran reduïts per facilitar que les tasques siguin el màxim d’efectives. L’edat mínima per poder inscriure’s són els 18 anys, i tothom quedarà cobert durant les seves tasques de col·laboració per una assegurança.

Inscripció a través de formularis 

Per formalitzar les inscripcions, cal emplenar una enquesta accessible des d’avui a través de l’enllaç https://enquestes.blanes.cat/index.php/995499?lang=ca També es pot fer trucant per telèfon a l’Arxiu Municipal 972 355 268, o bé a Promoció de la Ciutat, 972 358 260. Cal dir, però, que la inscripció no garanteix automàticament la plaça en el torn escollit, i en cas que se superi el nombre d’inscripcions per torn, s’assignarà la plaça per ordre d’inscripció. Un cop hagi finalitzat el període per apuntar-s’hi es comunicarà la confirmació de la plaça amb el / els torns que s’hagin assignat i s’informarà sobre com cal formalitzar-ho.

A l’hora d’inscriure’s, les voluntàries i voluntaris han d’escollir entre dues tasques que podran dur a terme: treball de camp al jaciment i treball de laboratori. En el primer cas la col·laboració consisteix en donar suport a les tasques d’excavació que està realitzant l’equip d’arqueòlegs i arqueòlogues sobre el terreny. Cal, per tant, cert esforç físic i saber-se moure sobre terreny irregular. S’haurà d’ajudar en moviments de terres, portar carretons i utilitzar eines pròpies de l’excavació com ara pales, paletes, escombretes i paletins.

Per la seva banda, el Treball de Laboratori és la tasca científica més valuosa, ja que inclou dues principals qüestions. D’una banda, contribuir en la neteja de les restes de terra i residus que puguin tenir adherides les peces que es vagin descobrint sobre el terreny, deixar-ho tot en el millor estat possible per a la seva avaluació i emmagatzematge.

L’altra tasca que durà terme aquest equip de voluntariat és classificar el tipus de resta arqueològica que s’ha descobert, siglar-la –és a dir, etiquetar-la per a la seva identificació- i emmagatzemar-la en òptimes condicions. El Treball de Laboratori, doncs, no requereix un esforç físic tant exposat com el què durà a terme l’equip de voluntariat del Treball de Camp, i es farà en un local municipal on quedaran resguardades i custodiades les peces.


Un total de 8 setmanes 

L’enquesta que cal emplenar per formar part de l’equip del voluntariat inclou una primera bateria de camps per identificar a la persona, així com perquè aporti un número de telèfon de contacte i, opcionalment, un correu electrònic. Tot seguit ja es demana que s’esculli en quin torn setmanal de treball es vol col·laborar –tots els torns són de dilluns a divendres, de 9 a 2/4 de 2-, així com que s’hi indiqui en quin tipus de tasques es vol estar: Treball de Camp i Treball de Laboratori.

Hi ha un total de nou setmanes –no totes senceres de dilluns a divendres- per poder escollir: les tres primeres són del 28 a de març a l’1 d’abril, del 4 al 8 d’abril i de l’11 al 14 d’abril (abans que comenci el període de vacances de Setmana Santa). Les sis restants són dos dies: el 21 i el 22 d’abril –només abasten dos dies laborables d’aquella setmana-; del 25 al 29 d’abril; del 2 al 6 de maig; del 9 al 13 de maig; del 16 al 20 de maig i finalment del 23 al 27 de maig.

(AJUNTAMENT - 18/03/2022)




Imatge facilitada per la institució.

Per descobrir l’antiga ciutat romana de Blanda 

Va ser fundada al segle I a C, i és l’única de les 20 ciutats romanes d’arreu de Catalunya que queda per excavar. L’objectiu és que sigui visitable pel públic i museïtzar les troballes 

Nota de premsa AJUNTAMENT 

Rebuda 16/03/2022   

Avui dimecres Blanes ha fet un important pas endavant per aconseguir un somni llargament desitjat per diverses generacions de blanencs i blanenques, tantes com segles es compten després de crist. I és que aquest matí han començat les excavacions en extensió a la Penya d’Els Padrets, una zona d’uns 10.000 m2 d’extensió situada en ple nucli històric de la vila on comença la Costa Brava.

Els treballs, adjudicats a l’empresa de serveis arqueològics Atri Cultura i Patrimoni, han de posar al descobert una part molt important de les restes de l’antiga ciutat romana de Blanda, fundada al segle primer abans de Crist. Es tracta de l’única de les 20 ciutats romanes d’arreu de Catalunya que encara quedava per excavar i descobrir, fer-la sortir a la llum.

Aquest passat dimarts l’equip encapçalat per l’arqueòleg Joan Llinàs, coordinat amb l’arxiver municipal Toni Reyes, van fer la planificació in situ després que la setmana passada es va fer una nova neteja i desbrossament de tota l’extensió. A partir d’avui, i almenys durant dos mesos i mig –en funció dels factors meteorològics- s’anirà descobrint la trama urbana de la ciutat romana de Blanda, el nom amb què els romans van batejar el què avui es coneix com Blanes. L’equip està treballant amb eines lleugeres, així com amb el suport d’una màquina excavadora.

Els treballs s’han adjudicat per un import de prop de 45.000 € a l’empresa de serveis arqueològics Atri Cultura i patrimoni, que compta amb un equip de cinc professionals de contrastada professionalitat i qualitat, encapçalats per l’arqueòleg Joan Llinàs. És l’arqueòleg que millor coneix el període de l’antiguitat a la comarca de La Selva, i compta amb una llarga expertesa en aquest àmbit.


Excepcionalitat arqueològica 

La tasca que s’hi està duent a terme dóna continuïtat als treballs que ja es van fer a finals de l’any 2019 a càrrec de la mateixa empresa, amb les primeres prospeccions que van confirmar el què ja es suposava: el Jaciment d’Els Padrets és un espai excepcional que amaga sota terra un nucli urbà consolidat en tota regla. El Servei d’Arqueologia de la Generalitat va corroborar-ho durant la inspecció d’aquells primers treballs: el jaciment blanenc és únic en el seu gènere.

La seva excepcionalitat respecte altres excavacions del territori rau en què majoritàriament hi havia viles –masos d’explotació agrària-, i no pas ciutats com és el cas de Blanes. Els Padrets amaguen vestigis de l’època romana en un període situat entre l’any 75 abans de Crist i l’any 50 després de Crist. És una de les poques ciutats romanes que encara resten per descobrir i estudiar a fons arreu del territori català. A més, el jaciment blanenc és singular perquè generalment solen estar sota terra, amagats sota construccions actuals, sobre-posats capa a capa.

En canvi, a Blanes està a cel obert, tan sols farà falta excavar a fons per poder anar descobrint més detalls històrics. Els treballs de finals del 2019 van permetre recuperar i engrandir els únics que s’havien fet amb un cert rigor fins llavors, a la dècada dels anys 70, una fita que els qui tenen més memòria a Blanes encara recorden amb nostàlgia. Al 2019 es van dur a terme dues accions principals. D’una banda es va realitzar un sondeig arqueològic i una intervenció amb georadar que va revelar l’existència d’una gran quantitat d’estructures soterrades gairebé a tot el perímetre de la penya.


Continuïtat dels treballs 

Arran de les prospeccions desenvolupades fa més de tres anys, la planificació de l’Ajuntament de Blanes emplaçava per principis del 2020 donar-li continuïtat a aquells primers i engrescadors treballs. L’arribada de la pandèmia, però, va estroncar poder seguir amb aquesta tasca, havent-ho d’anar ajornant fins ara, quan ha estat possible reprendre-la.

Ara es vol recuperar un dels tresors històrics blanencs dels quals se’n porta parlant des de fa segles. El valor patrimonial i cultural del jaciment permetrà obtenir noves dades històriques inèdites. Al 2019 es van localitzar dos carrers perfectament delimitats per les façanes de diverses cases, seguint l’habitual distribució octogonal romana. Precisament aquesta circumstància ha permès als experts poder apuntar que el Jaciment d’Els Padrets amaga una ciutat romana, i no pas una vila com ho són gran part de les excavacions de l’època en aquesta part del territori.

Al haver començat els treballs en profunditat ja es preveu que pugui quedar al descobert una gran part de material. Amb tota la informació, així com amb les restes que es vagin trobant sobre el terreny, es vol museïtzar el jaciment i deixar-lo senyalitzat i practicable perquè es pugui visitar pel públic en general en un futur no massa llunyà.



Comentaris