Avui dijous desfilada Manaies i Iuniores divendres

Dijous es farà la 19a Cerimònia del Canvi de Capità dels Manaies a les 5 de la tarda amb sortida des del Castell de Sant Joan, i divendres a les 12 h del migdia la dels Manaies Iuniores 


Imatge JOAQUÍM LLORENS 

Nota de premsa AJUNTAMENT 

Rebuda 13/04/2022 


Després de dos anys de forçada suspensió necessàriament imposada per les mesures de prevenció de contagi de la COVID, aquesta Setmana Santa 2022 significarà la represa d’una de les tradicions més apreciada tant pels vilatans com pels nombrosos visitants que s’hi apleguen aquests dies. Es tracta de la 19a Cerimònia del Canvi de Capità dels Manaies de Blanes-Legió V Macedònica.

Seguint la tradició d’aquests anys, les dues cerimònies tindran lloc d’una banda la tarda del Dijous Sant, i de l’altra el migdia de Divendres Sant, és a dir: els dies 14 i 15 d’abril. Els Manaies també desfilaran pels carrers de Blanes la nit de divendres, primer amb l’Anunci de la Processó, i posteriorment a la Processó Penitencial del Sant Crist. Aquest 2022, per anunciar els actes dels Manaies de Blanes se n’ha encarregat de fer el cartell oficial l’artista Joel Ristol, mentre que per anunciar la desfilada dels Manaies Iuniores s’ha escollit una fotografia de Javier Calvete.


Canvi de Capità 

Demà dijous, 14 d’abril, tindrà lloc la 19a Cerimònia del Canvi de Capità dels Manaies de Blanes, que començarà a les 5 de la tarda. Tal com mana la tradició de l’entitat, a la qual se li ha donat continuïtat durant gairebé dues dècades, cada any se surt des d’un veïnat diferent del municipi, i aquest 2022 el lloc triat és el Castell de Sant Joan.

Des d’aquesta privilegiada atalaia sortiran els Manaies de Blanes a les 5 de la tarda, fent un recorregut que els conduirà fins el Passeig de Santa Bàrbara, Carrer Filadors, Carrer de la Font, Carrer Camadasa, Carrer Roig i Jalpí, Carrer Santa Anna, Carrer Unió, Carrer de l’Or, Carrer Mossèn Manresa, Carrer Forn, Carrer del Lloro, Carrer Ample i el tram nord del Carrer Raval. Serà aquí on hi haurà una destacada aturada de la comitiva.

La desfilada l’haurà encapçalat fins aquest indret qui ja va ser capitana de Blanes l’any 2018, Magda Gascón, la primera dona arreu de Catalunya que ha assumit el comandament d’una Legió de Manaies. Se n’encarregarà ella perquè qui va prendre el relleu com a nou capità l’any 2019, Alberto Hervilla, no pot participar als actes d’enguany.


Nou Capità 

La Cerimònia del Canvi de Capità dels Manaies de Blanes tindrà lloc al domicili de qui serà el nou capità, Marc Gispert, pels volts de les 6 de la tarda. Magda Gascón pujarà a casa del nou comandament per fer el relleu, i posteriorment baixaran a peu de carrer per culminar la cerimònia, envoltants per tots els membres –el signífer, els arquers, els legionaris i la banda musical- i del públic assistent. Serà el moment en què el centurió farà la lectura d’un edicte romà on se li demana al nou comandament si accepta ser nomenat nou capità en nom del Senat del poble de Roma, unes paraules escrites en llatí.

Després Marc Gispert passarà revista a la força militar i es reprendrà la cercavila per diversos carrers del centre, en la segona part de la cerimònia. A aquesta part de l’acte se la coneix també com la Cercavila del Gat i la Rata, perquè els Manaies no tenen una ruta prèviament fixada, i fan moviments erràtics pel nucli històric. Pel que fa a novetats, aquest 2022 hi haurà un nou signífer.

L’endemà divendres hi haurà una nova oportunitat per veure desfilar els Manaies de Blanes a través de la participació que fan a la Processó Penitencial del Sant Crist. A 2/4 de 10 de la nit protagonitzen l’Anunci de la Processó, quan sortiran des de la Plaça de l’Església i faran a pas lleuger en sentit invers el mateix recorregut que mitja hora més tard farà la processó amb tota la solemnitat que l’envolta. A les 10 de la nit, quan surti la processó, els Manaies encapçalaran el seguici i al llarg del recorregut oferiran diverses figures militars.


Manaies Iuniores 

Per la seva banda, la Cerimònia del Canvi del Capità dels Manaies Iuniores tindrà lloc divendres al migdia. Serà la cinquena vegada en què s’organitza aquest esdeveniment protagonitzat per nois i noies, majoritàriament familiars o amics dels originaris Manaies de Blanes. Les seves desfilades desperten també la sorpresa i emoció del públic que els veu passar perquè, igual que els Manaies, s’encarreguen de l’acte amb la mateixa solemnitat.

En aquest cas també encapçalarà la desfilada qui va ser la capitana dels Manaies l’any 2018, Magda Gascón, qui conduirà els Manaies Iuniores fins la Plaça Verge Maria. Així serà després que la comitiva haurà sortit a les 12 del migdia des del Carrer Ample, a l’alçada de l’Arc dels Copatrons de Blanes, Sant Bonós i Sant Maximià, dos soldats romans morts en martirologi.

A la Plaça Verge Maria es farà una cerimònia anàloga a la dels grans perquè passi a ser el nou capità dels Manaies Iuniores Dídac Navarro. Un cop completada la cerimònia, s’iniciarà una cercavila pels Carrers Mercaders i Muralla, Passeig e Dintre, Plaça dels Dies Feiners, Carrers Tapioles i Muralla, Passeig Cortils i Vieta, Carrer Ample, on finalitzarà sota l’Arc dels Copatrons. En el cas dels Manaies Iuniores també hi ha hagut un canvi del seu signífer, així com la incorporació d’una noia que farà de còrnom.



Comentaris