La Casa Saladrigas acull La Mirada de l’Arquitecte

l’Exposició fotogràfica del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya a Girona 

Són instantànies de l’arquitecte Sigurd Lewerentz i de l’artista i professor de la Bauhaus Lázló Moholy-Nagy, una reflexió sobre la validesa de la fotografia per transmetre significats 


Imatge facilitada per la institució. 

Nota de premsa AJUNTAMENT 

Rebuda 09/04/2022 


L’emblemàtica Casa Saladrigas de Blanes acull fins el proper 30 d’abril una mostra que, sense cap mena de dubte, transcendeix el tipus d’esdeveniments que s’hi allotgen habitualment. Es tracta de l’exposició que es presenta amb el títol ‘La Mirada de l’Arquitecte: Sigurd Lewerentz i Lázló Moholy.Nagy’, i està organitzada per la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) amb el suport de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Blanes.

La tarda d’aquet passat divendres va tenir lloc la inauguració oficial, encapçalada per l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, acompanyat del regidor de Cultura, Albert Sanz, i pel comissari de l’exposició, l’arquitecte i membre de la Junta Directiva de la Demarcació de Girona del COAC, Josep Maria Torra. També van assistir-hi regidors i regidores del consistori, així com arquitectes de la vila.

Aquesta és la segona ocasió recent en què les dues institucions col·laboren plegades organitzant una exposició. El setembre del 2019 Casa Saladrigas ja va allotjar l’exposició itinerant ‘La Casa Noucentista: Arquitectura Unifamiliar a Catalunya (1913-1932)’. Val a dir que precisament va iniciar el seu periple a Blanes perquè l’edifici on s’hi va acollir, Casa Saladrigas, és una de les més representatives del Noucentisme, dissenyada per l’arquitecte Isidre Puig Boada, qui va ser deixeble i col·laborador del genial arquitecte Antoni Gaudí.

L’exposició ‘La Mirada de l’Arquitecte: Sigurd Lewerentz i Lázló Moholy-Nagy’ es podrà visitar a Casa Saladrigas –Carer del Dcotor Roig i Raventós, 2- fins el 30 d’abril els matins de dimarts a dissabte, de 10 a 13 h, i les tardes de dijous a dissabte, de 17 a 20 h.


Sigurd Lewerentz i Lázló Moholy-Nagy 

La mostra forma part el cicle ‘L’Àlbum de l’Arquitecte’, promogut pel Departament de Cultura de la Demarcació de Girona del COAC, i reuneix les mirades fotogràfiques de l’arquitecte Sigurd Lewerentz i de l’artista i professor de la Bauhaus Lázló Moholy-Nagy. L’exposició fotogràfica pretén ser una reflexió sobre la validesa de la fotografia per aprofundir en el coneixement i transmetre significats, més enllà del seu intrínsec valor artístic.

En el cas de l’arquitecte Sigurd Lewerentz es mostra una selecció de 44 instantànies que varen ser preses durant el viatge que va fer des del nord d’Europa fins a Itàlia durant l’any 1909, fa més d’un segle enrere. Són fotografies que pertanyen a l’arxiu personal de l’arquitecte, incloses al Digital Museum escandinau. Potser els trets que millor el defineixen són el silenci, la soledat i la foscor. Per aquest motiu, la crítica l’ha anomenat sovint amb els qualificatius de nòrdic solitari, arquitecte silenciós, aïllat... una persona de tracte difícil sovint tancat en ell mateix, obstinat i obsessiu.

Per la seva banda, l’exposició també mostra 18 fotografies i 42 fotogrames de Lázló Moholy-Nagy, un artista polifacètic i un dels professors més emblemàtics de la coneguda Escola de la Bauhaus. VA experimentar en diversos camps, des de la pintura fins al cinema, passant per la fotografia i l’escenografia, entre d’altres. La seva activitat com a fotògraf inclou el què va anomenar fotogrames, és a dir: composicions abstractes creades interposant objectes, filtres o trames entre un focus de llum i un material sensible.



Comentaris