Avui jornada esportiva inclusiva Unifica’t

Alumnes amb i sense discapacitat intel·lectual d’una escola ordinària i d’una d’educació especial compartiran activitats esportives i de convivència, organitzat per Special Olympics 


Imatge facilitada per la institució. 

Nota de premsa AJUNTAMENT 

Rebuda 09/05/2022 


Aquest proper dijous, 12 de maig, Blanes serà la primera localitat gironina i la segona d’arreu del país que acollirà el programa ‘Unifica’t’, organitzat per Special Olympics Catalunya amb el suport del consistori blanenc. La iniciativa consisteix en que alumnes d’un centre d’educació especial i els d’una escola ordinària comparteixin durant tot un matí esport, experiències i reflexions.

L’objectiu principal és afavorir situacions inclusives mitjançant l’activitat física, l’esport i els hàbits saludables que compartiran els nois i noies a la Ciutat Esportiva Blanes. En definitiva, es tracta de voler canviar la mirada sobre aquesta realitat propiciant la convivència, normalitzar que les persones amb i sense discapacitat intel·lectual comparteixin un mateix espai amb activitats i vivències.


Canviar les mirades

Les jornades ‘Unifica’t’ estan pensades perquè es puguin reproduir arreu de la geografia catalana. La jornada que ha significat el punt de partida va tenir lloc el passat mes d’abril a Alpicat (El Segrià, Lleida), i ara la primera que s’acollirà en terres gironines serà el proper dijous 12 de maig a Blanes. Durant tot el matí (a partir de les 10 i fins quarts de 2 del migdia) un total de 62 alumnes del Centre d’Educació Especial Ventijol i de l’Institut Serrallarga (tots dos de Blanes) compartiran a la Ciutat Esportiva jocs i experiències.

D’altra banda, 20 estudiants amb discapacitat intel·lectual de l’Itinerari Formatiu Específic (IFE) del mateix institut seran els encarregats de dinamitzar les estacions esportives on participaran els alumnes. Els nois i noies amb i sense discapacitat intel·lectual de 13 a 18 anys d’educació secundària formaran diferents grups de manera conjunta i participaran en quatre estacions esportives inspirades en diverses disciplines.

Les quatre estacions esportives estan basades en l’handbol, futbol sala, bàsquet i joc cooperatiu, i es complementen amb una cinquena estació d’hàbits saludables, seguint la metodologia de la Gasol Foundation. La dinàmica de la jornada està dissenyada perquè els i les alumnes treballin de manera conjunta i que, a més a més de l’activitat física adaptada per a tots els i les participants, es facin una sèrie de reflexions prèvies i posteriors per analitzar-ho entre les dues escoles.

Unifica’t’ és un projecte de Special Olympics que es basa en els programes internacionals de Special Olympics de Play Unified i Unified Schools. Ja són 1’5 milions de persones arreu del món que s’han sumat al projecte que cerca canviar les mirades envers les persones amb discapacitat intel·lectual, perquè puguin esdevenir en agents de canvi per a una societat molt més inclusiva en base a la mútua coneixença.

També vol afavorir el trencament de barreres físiques i socials que dificulten la participació, així com gaudir i compartir aprenentatges a través de l’activitat física i l’esport. Per últim, un altre dels objectius que es vol assolir amb ‘Unifica’t’ és millorar la qualitat de vida de l’alumnat amb discapacitat intel·lectual, afavorint el benestar emocional, les relacions interpersonals i el desenvolupament personal.


Programació

La jornada de ‘Unifica’t’ que tindrà lloc el proper dijous 12 de maig a la Ciutat Esportiva Blanes s’encetarà a les 10 del matí amb l’arribada dels i les participants en l’experiència. Primer es formaran els grups, on es barrejaran alumnes tant de l’Institut Serrallarga com de l’Escola d’Educació Especial Ventijol, i s’assignaran a alguna de les cinc estacions cadascun dels equips.

Cada grup passarà entre 20 i 25 minuts en cadascuna de les cinc estacions, de manera que al terme de la jornada matinal hagin participat a totes. A mig matí es farà una pausa per promoure els hàbits saludables amb un esmorzar lleuger a base de fruita i productes naturals, i finalment l’activitat es tancarà a 2/4 de 2 del migdia, amb el lliurament de medalles a tots els participants, seguit per un Dinar de Germanor al qual assistiran els nois i noies, els i les protagonistes de l’experiència.



Comentaris