Avui visita Ornitològica al Delta de la Tordera

Blanes promou la protecció de la natura i la sostenibilitat amb motiu de la Setmana de la Natura 

Avui dilluns s’han obert les inscripcions gratuïtes per una Visita Ornitològica al Delta de la Tordera el diumenge 22 de maig, i el 4 de juny un Taller Familiar sobre la Tortuga Marina 


Imatge facilitada per la institució. 

Nota de premsa AJUNTAMENT 

Rebuda 16/05/2021 


L’Ajuntament de Blanes s’ha proposat aquest 2022 fer un pas més en l’àmbit de l’educació mediambiental, i ha programat diverses activitats que incideixen especialment en tres àmbits. Es tracta d’aprofundir en la protecció de la natura i la biodiversitat; seguir treballant en la sostenibilitat; i conscienciar sobre la lluita contra el canvi climàtic i com s’hi pot contribuir. En definitiva, gaudir de la natura respectant l’entorn natural.

Organitza el Departament de Medi Ambient amb el suport de diversos departaments de l’Ajuntament de Blanes. També inclou accions en col·laboració amb el Jardí Botànic Marimurtra. En aquest darrer sentit, s’ha signat un conveni entre les dues institucions, donat l’objectiu fundacional que mena el jardí, concordant amb el consistori: un espai dedicat a la recerca i conservació de la natura i, en general, de protecció del medi ambient en diferents nivells de coneixements i expertesa.


Tallers, Visites i altres

Les accions programades inclouen un ample i variat ventall d’activitats pensades perquè hi participi tota la família, però també per a totes les persones interessades en l’àmbit de la natura i el medi ambient. El passat mes d’abril l’ornitòleg Pere Alzina ja va protagonitzar sengles activitats sobre els ocells, tant els que es poden observar al Jardí Botànic Marimurtra com al Delta de la Tordera.

Ara, de cara als propers mesos, s’han organitzat altres accions que tenen per objectiu continuar treballant en la lluita per la protecció de la tortuga babaua i el corb marí. Un altre dels eixos temàtics serà l’espai del Delta de la Tordera, on està previst fer-hi una visita guiada tant aquest mes de maig com el proper mes d’octubre.


Setmana de la Natura 

Algunes d’aquestes activitats s’inscriuran en un programa amb entitat i contingut propis: la celebració de la ‘Setmana de la Natura’ del 22 de maig al 4 de juny. El diumenge 22 de maig s’ha organitzat una Visita Ornitològica al Delta de la Tordera que tindrà lloc des de 2/4 de 9 del matí fins la 1 del migdia, estructurada en tres torns que es faran a 2/4 de 9, les 10 del matí i 2/4 de 12 del migdia.

Les visites estan dissenyades per a públic de totes les edats i seran gratuïtes, amb grups formats per unes 15 persones, comptant amb la col·laboració de l’Associació de Naturalistes del Montnegre i la Tordera (NatMont). Les inscripcions s’han obert aquest dilluns 16 de maig a la web de l’Ajuntament de Blanes, i s’aniran adjudicant les places per assistir-hi en funció de l’ordre d’inscripció que vagi havent-hi, i fins a tancar el nombre total possible. Inscripcions:

https://setmananatura.cat/2022/activitat/visita-ornitologica-al-delta-de-la-tordera/

D’altra banda, el dissabte 4 de juny hi haurà una experiència relacionada amb la protecció de la tortuga babaua (Caretta caretta) per divulgar l’espècie entre la ciutadania. Es tracta que tothom tingui les eines necessàries per detectar i reconèixer un eventual rastre o niu de tortuga marina a les platges de la vila, i poder actuar adequadament davant un possible albirament d’una tortuga babaua.

La jornada del 4 de juny s’estructurarà en dos àmbits. En primer lloc, a les 10 del matí es farà una xerrada divulgativa a la Biblioteca Comarcal, comptant amb la col·laboració de la Universitat de Vic i la Universitat Central de Catalunya, amb qui l’Ajuntament de Blanes col·labora dins el projecte ‘Caretta a la Vista’. Inscripcions per participar:

https://setmananatura.cat/2022/activitat/la-nidificacio-de-la-tortuga-careta-a-catalunya-com-actuar/

La segona part de la jornada continuarà a les 11 del matí a la platja, on es completarà la xerrada divulgativa in situ amb un taller familiar que, novament, serà de caire gratuït. Durant aquells dies també es podrà visitar una exposició sobre la tortuga a la Biblioteca Comarcal. Inscripcions pel taller familiar que tindrà lloc a la platja:

https://setmananatura.cat/2022/activitat/aprenem-a-detectar-rastres-i-nius-de-tortuga-careta/


+ activitats 

A mitjans de juny, de nou en col·laboració amb la Fundació Carl Faust, hi haurà una activitat lúdica, cultural i educativa dirigida a un públic genèric i familiar per donar a conèixer el projecte ‘Mosquit Alert’. S’allotjarà al Jardí Botànic Marimurtra, amb qui també es col·labora des del consistori blanenc de cara als mesos de juliol i agost per participar en l’activitat ‘Snorkel Botànic’ per donar a conèixer el medi marí del litoral i posar en valor la seva riquesa, així com la necessitat de preservar-lo.

De cara al mes de setembre també s’han organitzat activitats d’educació ambiental en col·laboració amb la Universitat de Girona, en relació al corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis), una espècie protegida present al nostre litoral. Amb l’objectiu de protegir la colònia present a les roques de Sa palomera, a partir d’aquest any, del 15 de maig fins al 15 de setembre, no es permetrà la pesca recreativa en superfície al voltant d’aquesta zona, i s’instal·laran cartells informatius. Sí que es permetrà en canvi la pesca recreativa a la resta de platges des de les 8 del vespre fins a les 7 del matí.



Comentaris