...i aquest divendres últim concert del XXX CICLE

CONCERTS “MÚSICA A l’ESPERANÇA”

DIVENDRES, 3 DE JUNY AL TEATRE DE BLANES A LES 10 DE LA NIT

(entrada: 10€, al mateix lloc abans del concert)


WAX & BOOGIE RHYTHM COMBO

Ster Wax, veu

David Giorcelli, piano

Reginald Vilardell, bateria

Oriol Fontanals, contrabaix


Imatge JAZZTERRASSA.ORG 



NdP: Associació Cultural Amics de "Música a l'Esperança" 

Rebuda 31/05/2022 

Old Blues Woogie and Swing”

En els darrers onze anys Wax & Boogie Rhythm Combo s'han anat convertint des de Barcelona en una de les millors i més valorades formacions del panorama del blues, del rhythm and blues i del boogie woogie del sur d’Europa.

Ster Wax i David Giorcelli han arribat com a pocs a aprofundir, en el veritable esperit de la música tradicional del poble afroamericà per transformar-lo en el seu propi mitjà d'expressió. El seu coneixement del llenguatge de la música negra és ampli, ric i variat. Ster i David es mouen amb serenitat pels corrents més variats del gènere. Si afegim una base rítmica composta per l'experiència d'en Reginald Vilardell a la bateria, i la versatilitat d'Oriol Fontanals al contrabaix, estem parlant sens dubte d'una de les formacions top del nostre país i també al circuit europeu.

Shuffles, boogie woogie dels anys 30, swing dels 40, rythm'n'blues i el rock 'n' roll dels 50 formen part del seu repertori habitual, sense oblidar els intensos i càlids 'slow down'. Hi podem apreciar la força i el feeling que, tant David al piano i Ster a la veu, com la resta dels músics que els acompanyen, imprimeixen a aquesta modalitat de blues que els negres del 'south side' van desenvolupar a Chicago ja fa molt.

El 2016 van ser seleccionats per representar Espanya a l'European Blues Challenge a Torrita di Siena (Itàlia). El 2019 Wax & Boogie feat Drew Davies, van quedar en segona posició de la votació del públic al famós Festival International de Jazz d'Ascona (Suïssa) entre una cinquantena de formacions de tot el món.

A més de les seves reiterades actuacions a Barcelona i a la majoria de festivals de jazz i blues de tota Espanya actuen amb regularitat a Portugal, Itàlia, Suïssa, França (repetides actuacions a Le Caveau de la Huchette de Paris), Holanda i Grècia.

Tenen editats quatre discos: "Lost in a dream. Milano Club Blues Nights", un directe enregistrat el 2012; “Everynight” (2014); “Come with me” (2016) i “7 years” (2019), i està per sortir el cinquè que portarà el títol de “Make up Your Mind”, amb el saxofonista anglès Drew Davies, amb qui han gravat per segon cop l’estiu passat als seus estudis Jump Start, a prop de París.


Ster Wax és el nom artístic d’Esther Ibáñez, nascuda a Barcelona l’any 1983. Des de petita li ha agradat la música negra i entre els seus artistes preferits hi ha Michael Jackson, Marvin Gaye o Sam Cooke, però les seves influències les trobaríem entre LaVern Baker, Ruth Brown, Big Mabeylle o Etta James o Mosse Allison. Confessa Ster: “De joveneta vaig tenir una relació amorosa molt complicada. Un dia anàvem en cotxe i em vaig posar a cantar. Ell em va dir que callés i en aquell moment vaig pensar, ‘cantaré tan fort que et rebentaran les oïdes’. Aquí em vaig adonar del que volia de veritat: el blues és feeling, passió, lluita. Si no has viscut moments complicats, és molt difícil poder transmetre-ho al públic. És música de patidors, això la fa tan especial”.

Va començar a cantar amb The Sparkles, banda femenina de Doo Wop i R&B vocal liderada per la compositora Lidia Sobrino, amb qui pensa tornar a col·laborar. També va ser la veu de l’espectacle musical Taboo Burlesques Nights, una festa mensual a la Sala Apolo de Barcelona dirigida pel saxofonista i compositor Dani Nel·lo. Allà va conèixer el que seria la seva parella sentimental, el pianista David Giorcelli, i amb el bateria Reginald Vilardell van constituir el nucli de Wax & Boogie Rhythm Combo


David “Boogie” Giorcelli, o David Giorcelli Pérez, va néixer també a Barcelona l’any 1976. És un pianista de blues especialitzat en boogie woogie Va adquirir el seu primer piano als 13 anys i es va introduir de ple en el món del blues i del boogie gràcies als vells discos que col·leccionava. Amb una formació doncs autodidacta, amb el pas del temps acompanyà llegendes del gènere com Louisiana Red, Janis Martin o els Mississippi Heat de Chicago.

Amb el seu David Giorcelli Trío (Giorcelli al piano, Lou Blackbass al contrabaix i Regi Vilardell a la bateria) té enregistrats els discos “Rambling With My Boogie” (2007) i “Live at Bel·luna” (2010), i en solitari “Hotel Boogie” (2009) abans de començar el projecte amb la veu de Ster Wax. I el 2019 va enregistrar “Rob Stone & David live in Barcelona”.

Convertit en un dels referents del blues i del boogie woogie del país és famós per la seva mà esquerra, realment vertiginosa.

D’altra banda té un programa setmanal amb el títol de Blues Barrelhouse a Ripollet Ràdio (91.3 FM)


Reginald Vilardell, bateria, és nascut també a Barcelona. Va començar també imitant artistes com Muddy Waters, Skip James o Jimmy Reed fins que entra a formar part dels Riders Rythm & Soul Band, formació amb la que es consolida com a músic i defineix el seu estil (Blues, Soul, Rhythm & Blues). Fruit d’aquest treball toca amb altres bandes com: Los Bisontes, La Incombustible, Men in Blue i Raval.

A partir d’aquí es converteix en un bateria sol·licitadíssim. A més de participar en programes de Televisió (TVE, TV3, BTV, 8TV, Bad Music Tv) ha trepitjat la majoria de sales de Barcelona (La Boîte, Jamboree, Apolo, Harlem Jazz Club, La Cova del Drac, London Bar, La Traviesa, Angel Blau, Bikini, Razzmatazz, Savoy, Campari Milano...). Ha estat tocant a festivals de blues i boogie woogie de tot arreu: des de Cerdanyola a Hondarribia, passant per Benicàssim o Figueres, fins a multitud de pobles de França, a més de Suïssa, Polònia i fins a Sant Petersburg.

Més interminable és encara la llista de músics que han utilitzat el seu servei: Little Willie Littlefield, Al Copley, Lluis Coloma, Silvan Zingg, Jean Pierre Bertran, The Midnigth Rockets, Nathan James, Lone Rhino Club, Little Jordi, The Walking Stick Man, Fred Kaplan, Quique Gómez, Mark Hummel, Paul Orta, The Suitcase Brothers Band, Jean Paul Amouroux, Victor Puertas & the Mellow Tones, Blas Picón & The Junk Express, Greg Izor, Richard Ray Farrell, Rob Stone, Keith Dunn, Pablo Sampa, Mike Sanchez...

Ha estat professor a mitja dotzena d’escoles de música i fins i tot professor de Secundària.

Actualment, a més de Wax&Boogie, està amb Johnny `Big Stone´ & The Blues Workers i amb Poyo Moya Trio i col·labora amb Drew Davies rhythm Combo, Big Dani Perez, Jackson Sloan, Big Mama & the Crazy Blues Band, Txus Blues & Jose Bluefingers, DeLaNada, El Bitxe, Tota Blues, Walking Stick Man i Little Victor.


Oriol Fontanals, comença tocant el baix elèctric i coincideix amb Hector Martos a Good Samaritans l’any 2009, amb el qual formarà The Black Snakes. Segueix estudiant baix a l’Escola de Blues de Barcelona, on ja al 2010 comença a tocar el contrabaix amb Ivan Kovacevic. Com a contrabaixista ha format part de bandes com Nissie & the Bromways (blues/vaudeville), duo amb Martín Búrguez i toca amb Víctor Puertas & The Mellow Tones. Va formar part de La Testapazza, amb Mattia Sinigaglia, Pol Jubany i Jake Klamburg, amb els que va guanyar el Vè Concurs de Blues de Barcelona l’any 2014, i actualment toca també amb The Clean Pockets (blues acústic) i la Big Band de l’Escola de Blues de Barcelona, a més d’integrar el Big Mama Early Blues & Jazz Trio.


https://youtu.be/t2c7Jz8IXwc

https://youtu.be/ajGD4G_IMMU

https://youtu.be/QB1FSoxEIeM

https://youtu.be/D9y7A0qdU2A



Comentaris