Espectacular accident que només era simulacre

Amb un helicòpter de Salvament Marítim i Protecció Civil 

Aquest migdia s’ha realitzat l’exercici per depurar tècniques, simulant el socors i trasllat per aire d’una víctima rescatada al mar 


Imatge facilitada per la institució. 


Nota de premsa AJUNTAMENT 

Rebuda 30/06/2022 


La platja del centre de Blanes, a la zona que hi ha a tocar de la Plaça Catalunya, ha estat avui al migdia l’escenari d’un espectacular exercici de salvament marítim. Es tractava d’un simulacre que han protagonitzat un helicòpter bimotor ‘Helimer 201’ de Salvament Marítim i l’embarcació de vigilància, salvament i rescat de Protecció Civil de l’Ajuntament de Blanes.

L’objectiu és depurar tècniques de rescat en situacions controlades perquè quan sigui el moment de fer-ho en realitat ja s’hagi pogut assajar i aprendre de les possibles errades. Alhora, es manté viva la col·laboració que hi ha entre les diferents unitats i cossos d’emergència que han de treballar plegades en casos reals en què està en joc la vida d’una o vàries persones.

Per tant, al simulacre d’avui s’han seguit els mateixos passos que si es tractés d’un cas real, encadenant tota l’acció. Tot ha començat quan un dels components de l’equip del Servei de Vigilància, Salvament i Socorrisme de Blanes ha detectat que hi havia una persona mar endins que estava demanant ajuda. Amb l’ajut de l’embarcació del servei, s’han apropat fins la víctima i dos socorristes s’han llençat a l’aigua per rescatar-la.

Un cop a l’embarcació, s’ha avaluat el seu estat determinant-se que, per la seva gravetat, calia un trasllat urgent a un centre hospitalari per rebre atenció mèdica, per això s’ha donat avís a l’helicòpter de Salvament Marítim. Quan ja han arribat a Blanes, s’ha despenjat fins a l’aigua una rescatadora, i posteriorment s’ha tirat una corda des de l’helicòpter per fer baixar una cistella on calia pujar-hi la víctima.

La rescatadora ha nedat fins a l’embarcació per facilitar aquesta operació des d’aquí i, després d’evacuar la víctima, s’ha tornat a llençar a l’aigua perquè des de l’helicòpter la hissessin a munt per iniciar el viatge de tornada i trasllat de la víctima. Val a dir que la tripulació de l’helicòpter la composen quatre persones: un pilot i un copilot, un gruista que fa les tasques de baixar i hissar material i persones, i ala persona que fa el rescat, que avui ha estat una dona.


Ha atret l’atenció 

Tot plegat l’operació no ha arribat a allargar-se 20 minuts. L’espectacularitat de tota ha atret lògicament l’atenció de nombroses persones, que s’han concentrat a la costa i al cim de Sa Palomera per poder contemplar tot el desplegament de mitjans de manera més còmoda. I és que les grans dimensions de l’helicòpter i el soroll que fan els pals dels rotors no passen precisament desapercebudes.

Tal com fa sempre que s’organitza un simulacre, Protecció Civil Blanes ha informat tant a la Policia Local com al Club de Vela, al Port Pesquer i al telèfon d’emergències 112 que es duria a terme aquest exercici, d’una gran agilitat, tal com es fa als rescats. Si bé la majoria de persones sabien que es tractava d’un simulacre, també hi ha hagut qui s’ha espantat pensant que es tractava d’una situació real.



Comentaris