Gegants de Blanes new look tradicional i predictible

En Gastó i na Caterina enceten 30è aniversari estrenant vestits 

Coincidint amb la festa de Santa Anna, avui s’ha presentat el nou vestuari i la restauració de l’estructura, i han protagonitzat dos balls a la parròquia i davant l’Ajuntament 


Imatge AJUNTAMENT DE BLANES 


NdP AJUNTAMENT 

Rebuda 26/07/2022 


Avui dimarts, coincidint amb el dia central de la Festa Major de Santa Anna, festiu a Blanes, la celebració ha comptat amb un ingredient afegit respecte els què tradicionalment composen el programa. Es tractava de l’inici dels actes que tindran lloc durant els propers mesos amb motiu dels 30 anys de la Colla Gegantera de Blanes, que signifiquen també les tres dècades que han complert els gegants, En Gastó i Na Caterina, presentats per primera vegada durant la Festa Major de fa 30 anys, al 1992.

Des de fa setmanes, els i les membres de la Colla Gegantera de Blanes han estat planificant al mil·límetre l’emocionant cerimònia que ha tingut lloc avui a les 11 del matí, després que a primera hora s’han ultimat els preparatius. Gràcies a una enginyosa estructura acoblada al balcó de la façana principal del consistori –que aquests dies llueix només la bandera del municipi amb motiu de la Festa Major-, s’ha pogut mantenir en secret la sorpresa que esperava a tothom.

Rere unes cortines liles s’amagaven els dos gegants –traslladats en secret a primera hora del matí-, fins que ha arribat el moment culminant de tirar a vall els cortinatges i mostrar els canvis que se’ls han fet. Per començar, s’ha restaurat la seva estructura i pintura en un taller especialitzat, mentre simultàniament també s’ha aprofitat per canviar-los el vestuari. Tot plegat, però, sense perdre els trets que els identifiquen.


New look 

Abans de desfer la incògnita i descobrir el new look, hi ha hagut un breu torn de parlaments que han culminat amb el cap de colla, Esteve Rams, transmetent a tothom la il·lusió que significa per a l’entitat haver pogut organitzar-ho tot, comptant amb el suport de l’Ajuntament de Blanes. També han intervingut Clara Anglada, del ‘Taller Aglà’, que ha tingut cura de la restauració, així com Guillem Amorós, de ‘Folk al Biaix’; i l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa.

Són dos tallers de gent jove que es dediquen a aquest tipus de treballs i encàrrecs personalitzats, i que posen la seva feina, coneixements i experiència al servei de la cultura tradicional i popular. Estan especialitzats en aquest àmbit pràcticament en totes les seves representacions. La Colla Gegantera de Blanes va decidir encarregar els treballs als dos tallers com una manera més de donar suport als nous talents que van sorgint.

Per donar més emoció a l’estrena, en acabats els parlaments ha sonat una gravació que ha servit per assenyalar l’obertura de les cortines, alhora que s’ha exclamat un aplaudit ‘Ben Trobats !!’, alhora que ha sonat una sonora traca. Amb aquesta nova imatge, que no trenca amb la que tradicionalment els ha caracteritzat, En Gastó i Na Caterina han protagonitzat aquest dimarts diverses activitats formant part del dia central de la Festa Major de Santa Anna.

La presentació del new look l’han encapçalat l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, acompanyat de regidors i regidores del consistori. També han assistit membres del Club de Bàsquet Blanes, encapçalat pel seu president, Joan Burcet, qui ha lliurat a Esteve Rams dues samarretes de l’equip blanenc amb el número 30, a nom dels dos nous jugadors, en Gastó i na Caterina que, amb la seva alçada, de ben segur seran molt efectius pels esportistes blanencs.


Balls de Gegants 

Tothom qui ha participat als actes d’avui al matí haurà pogut admirar la restauració integral que se’ls ha fet. Primer, amb la cercavila de pujada a l’església, i després amb l’element afegit que s’ha fet abans de començar l’ofici solemne. La Banda Musical de Blanes i Mossèn Joan Batlle s’ha encarregat de tocar la música del ‘Ball d’en Gastó i na Caterina’, mentre els dos gegants l’han executat davant de l’altar.

La mateixa música també ha tornat a sonar perquè, anàlogament, els renovats Gastó i Caterina ballessin de nou davant l’Ajuntament de Blanes, com a preàmbul del Ball de Morratxes. La música del seu ball és obra del compositor blanenc Rafel Comas, amb arranjaments del músic Xavi Pendon, un dels intèrprets de la cobla més gamberra del país, els Biflats. Un dels actes que formaran part del 30è aniversari de la Colla Gegantera tindrà lloc a finals d’agost, amb la tradicional Trobada Gegantera. 



Comentaris