Avui la companyia el Mirall de Blanes al FITAG

DARRERA HORA

El FITAG 2022, amb vint-i-nou grups en escena, del 23 al 27 d'agost convertirà Girona i sis municipis més en referents del teatre amateur 

  • FITAG als Municipis arriba a Llançà, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Sant Gregori, Sant Pere Pescador i Vidreres
  • L'espectacle inaugural serà Garrí al forn amb compota de reineta, de la companyia El Mirall de Blanes
  • Aquest any la coproducció del FITAG serà amb la companyia Noite Bohemia, de Galícia

Avui s'ha presentat la vint-i-dosena edició del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG). Durant cinc dies, del 23 al 27 d'agost, la ciutat serà de nou el referent del teatre amateur, juntament amb sis municipis més de les comarques gironines.

A la presentació hi ha assistit Albert Piñeira, vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona; Quim Ayats, vicealcalde i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona; Josep Calatayud, director dels Serveis Territorials a Girona del Departament de Cultura, i Martí Peraferrer, director del FITAG. L'acte també ha comptat amb l'assistència del regidor de Cultura de Lloret de Mar, Albert Robert; la regidora de Cultura de Llançà, Sònia Sarola; la regidora de Ciutadania de l'Ajuntament de Girona, M. Àngels Cedacers, i el director general del Foment de Girona, Candi Granés, entre d'altres.

Al FITAG d'enguany hi haurà un total de vint-i-nou companyies, tant nacionals com estrangeres. Pel que fa a les companyies catalanes, n'hi ha d'Arbúcies, Blanes, Cassà de la Selva, Figueres, Llançà, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Salt, Sant Gregori, Sant Pere Pescador, Altafulla i Sabadell. També hi ha propostes escèniques procedents de l'Aragó, Astúries, Castella-la Manxa, el País Basc, Galícia, Navarra o les Illes Balears, així com d'altres països, com l'Argentina, Colòmbia, Mèxic, Perú, Portugal, Suïssa i Ucraïna.

Dins el FITAG Municipis, aquest 2022 es podran veure els espectacles del festival en sis municipis de les comarques gironines: Llançà, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva, Sant Gregori, Sant Pere Pescador i Vidreres.

La coproducció d'aquesta edició serà amb la companyia gallega Noite Bohemia. Permetrà que actors de Girona, d'altres indrets de Catalunya i de Galícia intercanviïn estils i maneres d'actuar. Serà una proposta diferent de treballar l'obra El mercader de Venècia, dirigida pel director de la companyia, Javier Fernández Mariño.

L'espectacle inaugural tindrà lloc el dimarts 23 d'agost al Teatre Municipal de Girona, amb l'obra Garrí al forn amb compota de reineta, de la companyia El Mirall de Blanes. Es tracta d'una producció en format de cabaret que, amb humor, música i dansa, reivindica el respecte i la igualtat entre gèneres i opcions sexuals, alhora que denuncia la violència i la discriminació.

El FITAG és un festival compromès amb els nostres temps i amb la història. Aquest any, la companyia ucraïnesa Splah, formada per actors i actrius ucraïnesos repartits per Europa, es reunirà a Girona per representar The Stolen Happiness. El preu de l'entrada serà un donatiu solidari amb la cultura ucraïnesa.

El lema del Festival d'aquest any és «El teatre de la gent», perquè el teatre (ja sigui independent o bé professional) té com a centre de la proposta creativa les persones. Els gestos, les mirades, el text, l'autenticitat, el fet de saber arribar a la gent són la base de l'èxit de les propostes que s'ofereixen a l'audiència

A proposta d'Escenamateur i dins les activitats paral·leles del FITAG, el dimecres 24 d'agost, en una reunió pública, es presentarà la Xarxa Europea de Teatre d'Aficionats (RETAE), que aglutina les associacions de teatre europees que desenvolupen el seu treball amb autors espanyols o en llengua castellana.

El director del FITAG, Martí Peraferrer, ha destacat que «aquesta és una edició especial, amb una programació ben completa per recuperar el públic i donar confiança a la gent per viure la cultura. Volem tornar a veure cues de públic que accedeixi als espectacles», ha afirmat. Pel director del FITAG, el teatre amateur aporta visions noves que ens renoven, i la convivència amb gent d'altres països i cultures ajuda a veure i entendre el teatre.

Peraferrer ha volgut compartir que el festival és el teatre de la gent, el teatre de tothom, i també de la gent gran, i això fa gran aquesta aposta, perquè no és només participar en les funcions, sinó conviure i compartir experiències.

El vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha remarcat que «el FITAG és tot un referent del teatre amateur de Catalunya, l'Estat espanyol, Europa i Sud-Amèrica, i ja és molt més que un festival que mobilitza milers de persones com a espectadors de teatre. Una filosofia de vida, una manera de viure i sentir el teatre no professional, amb passió, il·lusió i, sobretot, des de la voluntat de teixir i gaudir les relacions humanes que l'esdeveniment propicia».

«Més enllà de les desenes de funcions programades, allò que defineix l'essència del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona és el vessant humà: els intercanvis culturals, la col·laboració en projectes internacionals i la convivència entre persones amb orígens i condicions ben diferents», ha afegit el vicepresident.

La Diputació de Girona dona suport al teatre amateur i ajuda el teixit associatiu cultural fomentant la participació i la cohesió social mitjançant la cultura de tota la demarcació. La Diputació organitza el FITAG des de fa vint-i-dos anys i fa arribar el teatre amateur arreu de la demarcació, a tots els col·lectius i per a totes les edats. El teatre de la gent posa al centre de les propostes creatives les persones.

Josep Calatayud, director dels Serveis Territorials a Girona del Departament de Cultura, ha assenyalat que «des de la Generalitat es té una predisposició constant en la proposta del festival de teatre amateur. El teatre amateur som tots nosaltres. Quan la gent s'associa fa que la societat sigui potencialment generadora de riquesa, però sobretot del guany superior que implica créixer com a persones i incloure l'accés a la cultura per a tothom».

D'altra banda, el vicealcalde i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats, ha destacat que «amb el FITAG, la cultura no fa vacances». «Tenim un objectiu compartit de fer arribar la cultura a tothom i arreu de la ciutat. Els protagonistes aquest any són els barris de Santa Eugènia i Sant Ponç».

La Diputació de Girona organitza el festival, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Girona i la Generalitat de Catalunya. Després de dues edicions amb unes circumstàncies excepcionals, aquest any els grups de teatre amateur d'arreu del món hi tornen a tenir protagonisme. Aquesta vint-i-dosena edició arriba amb una programació potent internacionalment.

En finalitzar la roda de premsa de presentació de la programació del FITAG 2022, l'actor i director gironí Martí Peraferrer ha anunciat que ell i el seu equip abandonen la direcció del FITAG després de divuit anys. Peraferrer ha agraït a la Diputació de Girona i a la resta d'institucions públiques que col·laboren amb el FITAG la confiança posada en ell i en l'equip del FITAG al llarg d'aquests divuit anys.

Des de la Diputació de Girona s'ha apuntat que el futur del FITAG està assegurat. Serà necessari iniciar una licitació del festival per adjudicar-ne la nova direcció. El vicepresident Albert Piñeira ha assegurat que hi haurà vint-i-tresena edició del FITAG. (DIPUTACIÓ DE GIRONA - 09/08/2022)



Martí Peraferrer deixarà la direcció del FITAG després de la 22a edició 




Contingut AGÈNCIA CATALANA DE NOTÍCIES 

Rebut 09/08/2022 


L’actor i director gironí Martí Peraferrer deixarà la direcció del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona (FITAG) després de la 22a edició, que es farà del 23 al 27 d’agost. Peraferrer portava 18 anys al capdavant d’aquest certamen i ha agraït a les institucions públiques la confiança dipositada en ell i el seu equip durant tots aquests anys. El vicepresident de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha avançat que el festival seguirà endavant però que caldrà convocar un concurs públic per escollir un nou director. Per a la 22a edició del FITAG es preveu reunir 29 companyies de teatre que representaran les funcions en sis municipis gironins.

El FITAG escalfa motors per la 22a edició que arrencarà el 23 d’agost al Teatre Municipal de Girona amb ‘Garrí al forn amb compota de reineta’ de la companyia el Mirall de Blanes (Selva). Es tracta d’un espectacle en format de cabaret que combina humor, música i dansa. L’obra reivindica la igualtat entre gèneres i opcions sexuals i denuncia la violència i la discriminació.

Amb aquest cabaret es donarà el tret de sortida a l’edició d’enguany del festival que tindrà el lema ‘El teatre de la gent’ perquè la dramatúrgia sempre posa les persones al centre de la proposta creativa. Hi participaran 29 companyies que actuaran en sis municipis de la demarcació diferents.

Una de les companyies internacionals convidada és la ucraïnesa Splah, que està formada per actors i actrius ucraïnesos que viuen en diferents punts d’Europa. Ara es retrobaran a Girona per representar ‘The Stolen Happiness’ i el preu de l’entrada serà un donatiu per a la cultura ucraïnesa.

Per altra banda, la coproducció d’aquest any del festival serà amb la companyia gallega Noite Bohemia. Actors gallecs, gironins i catalans participaran conjuntament en la representació d’El mercader de Venècia’, que estarà dirigida pel director de la companyia Noite Bohemia, Javier Fernández Mariño.

El director del festival, Martí Peraferrer, ha explicat que la programació d’aquesta edició del FITAG s’ha dissenyat amb l’objectiu de “tornar a veure cues de públic” abans d’accedir als espectacles. Per això es manté la programació de companyies locals, catalanes, espanyoles i també internacionals. L’objectiu de Peraferrer és que totes elles enriqueixin les produccions i el públic amb diferents punts de vista i mètodes de treball.

Després de la presentació de la propera edició del FITAG, Martí Peraferrer ha anunciat que deixarà la direcció del festival quan acabi el 27 d’agost. Després de 18 anys l’actor gironí ha decidit posar punt i final a la seva etapa en el FITAG i deixar camí per a noves cares i lideratges. El vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ja ha avançat que el comiat de Peraferrer no implica la desaparició del festival i per això preveuen obrir un concurs públic properament per escollir el successor.



Comentaris