ERBEs Equips de Resposta Bàsica a Emergències

La primera resposta de proximitat, en emergències 

Els Equips de Resposta Bàsica a Emergències de la Creu Roja atenen emergències locals, de proximitat: des del municipi i per al municipi. 


Imatge facilitada per l'organització.

Nota de premsa CREU ROJA 

Rebuda 05/08/2022 


Els ERBE tenen l'objectiu d'ajudar la població que acaba de viure una situació d'alarma des de la proximitat del voluntariat de Creu Roja que viu a la zona afectada.

Ajudar amb una manta, col·laborar en la recerca d’una persona desapareguda, ajudant a netejar després d’una inundació o proporcionant una beguda calenta a temps. Aquesta és la filosofia i la base fonamental dels Equips de Resposta Bàsica en Emergència (ERBE) de Creu Roja, uns equips dotats d'eines que juntament amb el seu afany d'ajudar i el valor extra que aporta la proximitat al lloc on ha passat un contratemps (proximitat física, però també cultural i del coneixement dels riscos existents a la zona), aconsegueixen materialitzar una ajuda de manera ràpida i flexible amb gran projecció, sobretot, a llocs disgregats on es triga a intervenir.

La coordinació d’aquests equips és imprescindible per alleujar les mancances urgents de les persones afectades, que poden anar des d’una primera atenció basada en els primers auxilis psicològics al lliurament de productes de primera necessitat. Els ERBEs són un element clau per atendre la població afectada en espera de l'arribada d'altres capacitats especialitzades, en estar format per persones formades i coneixedores de l'entorn, brinden informació directa i en temps real sobre la situació i evolució del que està esdevenint.

Aquest component del sistema permet donar una primera resposta fins a l'arribada dels Equips de Resposta Immediata en Emergències (ERIE) de suport psicosocial, alberg provisional, o l'ESIE (Equip de Sensibilització) de Creu Roja Joventut o altres recursos de la Institució com poden ser els vehicles d'avituallament, el Centre Mòbil d'Operacions o altres.

Els Equips de Resposta Bàsica en Emergències (ERBE) estan dissenyats per oferir la resposta a través del voluntariat preparat a les Assemblees Locals i Comarcals i Insulars. A la província de Girona ja s'han realitzat diverses formacions dins la primera fase de l'organització dels ERBE, duent a terme 5 cursos i formant més de 100 persones voluntàries.

Els mòduls treballats contemplen la formació en el Model de Resposta de Creu Roja Catalunya en Emergències, els primers auxilis psicològics o la iniciació als primers auxilis sanitaris i pròximament es treballarà la comunicació, la col·laboració en la recerca de persones desaparegudes o els aspectes logístics a tenir present en i a activació.

Aquests equips han treballat ja donant suport a situacions derivades de la Crisi d'Ucraïna, transport de recursos o atenció a la població en els incendis que ja hem patit aquest estiu.

Jordi Martori, Coordinador de Creu Roja Girona els defineix com una peça bàsica i complementària al ventall de respostes que posa l’organització a disposició de la ciutadania en una emergència per a una atenció primerenca i de proximitat, en els primers moments de l'emergència, proporcionant recursos o simplement acompanyant les persones afectades.


Capacitats especialitzades 

Els ERBE són un element clau per alertar els equips d'emergències de Creu Roja.

Els ERIES (Equips de Resposta Immediata en Emergències) de Creu Roja atenen les necessitats de les víctimes amb una resposta especialitzada; es treballa en la recerca de persones desaparegudes, tant al mig terrestre com al medi aquàtic; es despleguen infraestructures temporals per donar refugi i alberg a persones, que per una situació sobrevinguda i sobtada, ho han perdut; s'ofereix atenció psicosocial a persones que hagin travessat una situació o un esdeveniment traumàtics; es dona assistència sanitària i atenció humanitària a migrants; o es posen equips de comunicacions a disposició tant del personal intervinent com de les persones afectades. El voluntariat pertanyent a aquests equips compleix un perfil curricular i professional especialitzat en àmbits com la sanitat o l'atenció social, entre d'altres.

Actualment, la Creu Roja compta a Catalunya amb equips d’intervenció psicosocial, d'Alberg Provisional, de rastreig amb gossos, Cerca i Salvament al Medi Terrestre, Comunicacions i coordinació i l’Equip de Sensibilització. Més de 900 persones participen en aquests equips de resposta a emergències a tot Catalunya.



RECURSOS AUDIOVISUALS

https://www.youtube.com/watch?v=aRb-vohULzY



Comentaris