Avui quarta versió d'un espectacle inoblidable a Santa Maria

L’Esbart Joaquim Ruyra ofereix dissabte l’espectacle ‘Tornem a Casa’ amb la Cobla la Flama de Farners 

Hi haurà doble sessió a les 17 h i 21 h, amb la posada en escena del muntatge ‘Ballçons’, del mestre i coreògraf del grup Xavier Bagà, i música arranjada pel compositor blanenc Jordi Molina 


Imatge facilitada per la institució. 

Nota de premsa AJUNTAMENT 

Rebuda 01/12/2022 


A Blanes, si parlem de l’Esbart Joaquim Ruyra i els seus espectacles, n’hi ha un en especial que els qui han tingut la sort de poder-lo contemplar mai no podran oblidar. Es tracta del què genèricament es titula ‘Tornem a Casa’, del qual se n’han fet fins al moment tres versions. La quarta s’estrenarà dissabte vinent, 3 de desembre, en dues úniques funcions a les 17 h i a les 21 h, en un indret tan excepcional i majestàtic com és l’Església Santa Maria.

L’aforament és limitat, i les entrades estan numerades. Qui encara no l’hagi adquirit ja cal que s’afanyi, perquè estan a punt d’esgotar-se. Es poden comprar anticipadament a la fruiteria de Can Borràs, al Carrer Ample, així com a la Parròquia Santa Maria una hora abans que comenci cada funció al preu de 15€ el públic general i 10€ pels socis de l’esbart.


Recinte excepcional 

La nova versió d’aquest 2022 promet revifar els bells records que ja van suscitar les seves tres anteriors representacions, tal com sol ser la marca de la casa d’aquesta veterana entitat. Quan ja es prepara per celebrar els seus 60 anys d’història, l’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes ha transcendit fronteres al llarg de tots aquests anys.

Ha dut els seus espectacles d’arrel tradicional arreu dels països catalans, així com a bona part d’Europa, Àsia i Amèrica. Les seves pròpies arrels, però, cal anar a buscar-les a redors de la Parròquia Santa Maria. Va ser així com va néixer la concepció de ‘Tornem a Casa’, un espectacle singular, únic i especial des de tots els punts de vista.

No tan sols perquè s’allotja al temple blanenc transformat en un màgic escenari gràcies a l’acurat treball del joc de llums i efectes visuals especialment preparats per a la ocasió. La màgia dels balls que executen les i els dansaires de l’Esbart Joaquim Ruyra, gràcies al seu acurat i rigorós treball previ, és difícil que pugui repetir-se en cap altra funció similar.


Suite ‘Ballçons’ 

El cos de dansa de l’esbart al complert intervé en un espectacle únic, embolcallats de la música en directe de la Cobla La Flama de Farners, qui ja els havia acompanyat en anteriors ocasions. La direcció musical anirà a càrrec de Jordi Núñez i Jordi Molina, i també es comptarà amb les veus en directe dels cantants Eva Trullàs i Ramon Manent, que interpretaran gairebé tota la segona part íntegra, llevat de la impactant ‘Moixeranga d’Alegemesí’, que tancarà la segona part i, per afegit, la intensa sessió que s’haurà ofert.

Un dels elements que faran únic l’espectacle de dissabte és la posada en estrena de la suite ‘Ballçons’ en la segona part, del mestre i coreògraf de l’Esbart Joaquim Ruyra, Xavier Bagà. S’aposta per un nou repertori de veu i cobla, interpretant arranjaments del compositor blanenc Jordi Molina sobre temes tradicionals com ‘La Clavellinera’, ‘L’Hortalana’ o la ‘Jota Llevantina’.


Veu i música 

La primera part inclou 10 peces dissenyades coreogràficament en l’actualitat i en el seu pretèrit moment per Joan Manel Miquel, Jaume Guasch, David Martínez, Salvador Melo i Joan Cruells, el primer coreògraf amb què va comptar l’esbart. En aquesta part inicial hi haurà els balls més tradicionals, incloent una coreografia que s’estrenarà dissabte creada pel propi cos de dansa amb una composició de Jordi Molina: la sardana ‘Xaloc’.

Hi haurà des de la ‘Jota Rodona de Carlet’ fins la ‘Glosa del Ball de Valencians’, i es tancarà amb el conegut ‘Ball de Morratxes de Blanes’ que s’interpreta coincidint amb el dia central de la Festa Major de Santa Anna d’aquest municipi. Així s’arribarà a la segona part, amb la suite ‘Ballçons’, on s’hi inclou la sempre colpidora ‘Dansa del Velatori’, amb coreografia d’Albert Sans i la instrumentació de Marcel Casellas sobre l’arranjament de Jordi Núñez.

També hi haurà una estrena: ‘Jota Llevantina’, amb instrumentació de Jordi Molina i coreografia de Xavier Bagà, que recorda molt a les alegres composicions del complet espectacle ‘Dad.Exe’ (Dret A Decidir Executable) estrenat tot just fa 10 anys. Aquesta serà la penúltima peça abans de tancar amb la ‘Moixeranga d’Algemesí’, que posarà punt i final a una vetllada que ja s’anuncia certament que serà –una vegada més, i per molts anys més que ho pugui ser- memorable.


Un gran espectacle 

La presentació i fil conductor de ‘Tornem a Casa’ comptarà amb l’incomparable veu del rapsoda Salvador Roca, qui anirà conduint al públic per les diferents peces que composen la vetllada. La direcció de l’equip artístic i tècnic va a càrrec de Quim Rutllant i Marc Coll, qui és també president de l’Esbart Joaquim Ruyra. Un espectacle tant complex compta amb un veritable exèrcit de persones que s’encarreguen dels diversos aspectes artístics i tècnics.

Si anem sumant tot aquest llistat d’homes i dones que fan possible que l’espectacle sigui un èxit, se’n compten prop d’una 80ena, inclòs el cos de ball, els músics, cantants, i el suport tècnic d’Espectacles Franma i Rosendo Moreno. Tot un estol de professionals que dissabte faran possible que la màgia es conjugui de nou per crear una vetllada memorable amb ‘Tornem a Casa’.



Comentaris