Francesc Orench i Myriam Rocafort exposició Natura Tàctil

Està allotjada a la cèntrica Sala García-Tornel fins al 31 de desembre, i destaca per la seva colorista concepció dels temes que inunden els seus quadres 


Imatge facilitada per la institució. 

Nota de premsa AJUNTAMENT 

Rebuda 21/12/2022 


Aquests dies en què les Festes de Nadal propicien que majoritàriament tothom tingui més temps per vagarejar i entretenir-se, a Blanes s’ofereix una proposta cultural que, sense cap mena de dubte, no deixarà indiferent a ningú. Es tracta de l’exposició pictòrica ‘Natura Tàctil’, un títol que ben bé podria completar-se amb el qualificatiu de ‘Visual’, perquè certament les composicions salten del quadre i allaren qui les visiona.

S’allotjarà fins el proper divendres 30 de desembre a la Sala García-Tornel, i els seus autors són, d’una banda, l’artista blanenc Francesc Orench, i de l’altra l’artista barcelonina però relacionada amb Blanes des de fa molt de temps, Myriam Rocafort. Diem que la mostra no deixarà indiferent a ningú qui la visiti perquè, cadascú amb el seu estil, parlen de natura amb un tractament molt personal del color.

L’exposició es va inaugurar el passat cap de setmana, en un acte que van encapçalar l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i el tinent d’alcalde de Cultura i Festes, Albert Sanz. Els protagonistes, òbviament, van ser els dos artistes, qui van compartir amb els i les assistents la satisfacció i emoció que significava per a tots dos participar plegats a la mostra.


Positivisme 

El públic blanenc ha tingut la sort de conèixer l’obra de Francesc Orench Bernat des de fa temps, ja que és nascut en aquesta població on comença la Costa Brava. Més enllà de la curiositat que la seva formació inclou les llicenciatures de Criminologia i Arquitectura Tècnica –durant anys ha estat Mosso d’Esquadra i durant un temps va ser el cap de la Policia Local de Blanes-, la seva obra s’allunya diametralment de la que ha estat la seva professió.

Són quadres vitals, que criden l’atenció per l’alegria i positivisme que desperten. De fet el mateix artista confessa que quan s’enfronta a una nova composició, intenta generar un sentiment, una emoció en l’espectador. Prefereix que siguin bones i positives, i certament això és el què aconsegueix, afegint-hi a l’equació una força i un entusiasme que s’encomana, sobretot per l’explosió de colors que transcendeix més enllà de la seva composició. El seu signe d’identitat, doncs, es podria dir que són els colors, a qui els dóna una dimensió més enllà d’una tonalitat.

En aquesta ocasió, a més a més, a la mostra ‘Natura Tàctil’ Francesc Orench ha provat noves textures, incloent farina per crear una Roca de Sa Palomera, sorra real per mostrar les platges que l’envolten, o bé llana i teles de plàstic que se superposen amb la pintura. La major part són paisatges abstractes, sense que s’acabi de descobrir del tot què pot ser, però plenament identificable per qui conegui la geografia blanenca.


Tranquil·litat i pau 

Qui comparteix l’espai amb Francesc Orench és Myriam Rocafort que, si bé no és nascuda a Blanes –és originària de Barcelona-, hi té una forta relació des de fa temps, i de fet molts parents seus viuen aquí. Els colors també tenen un cert protagonisme, tot i que en aquest cas no són tan estridents com en el cas del seu company d’exposició.

Tal com explica la mateixa Myriam Rocafort, el què es proposa quan afronta una nova creació és transmetre l’emoció que desperten en ella, sobretot, els paisatges de natura. El què veu, el què sent, el què l’emociona, ho trasllada a les seves creacions, però en aquest cas amb un tractament del color amb tons més uniformes, barrejant-se amb la pròpia creació per formar una sola base artística.

Els seus temes són tant paisatges urbans com rurals, tot i que a l’exposició de Blanes abunden més els segons. Hi ha sobretot elements naturals com la terra, el mar, el sol, la llum, la vegetació... Una barreja constant de juxtaposicions que, igual que Francesc Orench, es basen molt més en la intuïció de l’espectador que no pas en altra cosa.

L’Exposició ‘Natura Tàctil’, de Francesc Orench i Myriam Rocafort estarà oberta a la Sala Municipal Ma Luisa García-Tornel fins el divendres 30 de desembre, i el seu horari és: de dilluns a diumenge de 11 a 13 h i de 17 a 20’30 h, llevat de quatre dies en concret: els dissabtes 24 i 31 es tancarà abans i serà de 11 a 13 h i de 17 a 19 h; i els dies festius 25 i 26 de desembre només es podrà visitar al matí, de 11 a 13 h.



Comentaris