Veredicte públic i lliurament de guardons ‘Premis Bolleré’

Laia Bulach Masgrau i Carla Maria Clua Alcón guanyen el 14è Concurs de Relats Breus de Joves de Blanes 

Els Premis Bolleré, per a joves de 12 a 25 anys, es van lliurar ahir. També han guardonat Laura Sorolla i Marc Collado com a finalistes; i Rocío Fernández amb una menció especial 


Imatge facilitada per la institució. 

Nota de premsa AJUNTAMENT 

Rebuda 25/01/2023 


Fidel a la tradició d’aquests darrers anys, la tarda d’aquest passat dimarts la Biblioteca Comarcal de Blanes va complir amb una cerimònia només estroncada l’any 2020 per la COVID-19, quan es va haver de realitzar d’una manera molt sui generis. És una activitat especialment apreciada pels i les joves que hi participen, ja que són en definitiva les i els absoluts protagonistes.

Es tracta del veredicte públic i lliurament de guardons dels ‘Premis Bolleré’ de Blanes, el Concurs de Relats Breus escrits per Joves, de la qual aquest 2023 s’han entregat els premis corresponents a la 14a edició. La cerimònia es va allotjar a la Sala d’Actes Roberto Bolaño, i la van encapçalar l’alcalde, Àngel Canosa, acompanyat de la tinenta d’alcalde delegada de l’Àrea de la Biblioteca, Marina Vall·llosada; i de la directora del servei cultural, Gemma Ciuró.


Un premi adreçat a joves de 12 a 25 anys

També van assistir-hi alguns i algunes membres del jurat del jurat del certamen literari juvenil en llengua catalana i castellana, així com regidors i regidores de l’Ajuntament de Blanes. Abans de res, la directora de la Biblioteca Comarcal va donar a conèixer les persones que han format part del jurat qualificador, enguany amb quatre dones i un home.

En aquesta ocasió han emès el veredicte Carlos Garzon, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Blanes; la directora de la Biblioteca Comarcal, Gemma Ciuró; l’especialista en llengua i literatura Marta Masó Puig, filòloga i especialista en intervenció educatives amb gent jove; l’escriptora Elisabet Moreno Boada; i Alba Lupiáñez Mateu, guanyadora de la 4rta edició dels Premis Bolleré l’any 2010. Per la seva banda, Anna Rosa Bou Bruguera ha estat la secretària del jurat.

El certamen està estructurat en dues categories guardonades amb dos premis en metàl·lic cadascuna, de diferent quantia en funció de les edats: primer premi i finalista. Està adreçat a joves que tinguin entre 12 i 25 anys, sumant les dues categories. En aquesta darrera edició han participat en total 30 treballs: 7 obres en la categoria ‘A ‘de 17 a 25 anys, i 23 escrits a la categoria ‘B’ de 12 a 16 anys.


Laia Bulach Masgrau i Carla Maria Clua Alcón guanyadores del primer premi

Enguany cal destacar que, a banda dels quatre treballs guardonats amb el primer premi i finalista en les dues categories, el jurat ha considerat que també s’havia de reconèixer una obra presentada a la Categoria B, a qui se li ha concedit una menció especial. D’altra banda, respecte la procedència dels i les joves participants, hi havia tant de Blanes i Barcelona, com d’altres localitats repartides arreu del principat: Cervera, Lleida, Girona, Santa Coloma de Farners Sant Guim de Freixenet, Pamplona, Reus, Begur o Guardiola del Berguedà, entra d’altres.

En la Categoria B per a nois i noies de 12 a 16 anys el primer premi, dotat amb 200 € en metàl·lic, ha estat per a Laia Bulach Masgrau, de Sant Cugat del Vallès, amb l’obra ‘Una última pedra’, presentada amb el pseudònim ‘Silenci’. El premi finalista, de 50€, ha estat pel relat ‘Marianne’ presentat amb el pseudònim ‘Necessito no ser jo’ de l’autora Laura Sorolla Alsina, de Sabadell. Pel que fa a la menció especial, sense cap dotació econòmica, ha estat per a Lara Earhart, pseudònim de Rocío Fernández Lara, de Barcelona, qui ha concursat amb el relat titulat ‘El Jurado’.

En la Categoria A per a joves de 17 a 25 anys, el primer premi dotat amb 500€ ha estat pel relat titulat ’36 Segons’ de l’autora de Reus (Tarragona) Carla Maria Clua Alcón, presentat amb el pseudònim de ‘Gènova’. Per últim, el relat que ha guanyat el premi finalista en la Categoria A, dotat amb 150 €, ha estat pel relat titulat ‘Frisança’, presentat per Marc Collado Gurillo, de Begur (Girona) amb el pseudònim de ‘Gènova’.

Perquè el públic assistent conegués de primera mà una mostra de les obres guardonades, els autors i autores van llegir sengles fragments dels treballs distingits amb els respectius guardons. L’única jove premiada que no va poder assistir a l’acte d’ahir va ser la guanyadora del primer premi en la Categoria A, Carla Maria Clua, que va enviar una salutació per a totes les persones assistents a través d’un vídeo enregistrat que es va projectar a l’acte.

El lliurament dels XIV Premis Bolleré, el Concurs Literari de Relats Breus per a Joves, es va tancar amb un breu parlament de l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i amb una fotografia de família dels i les protagonistes va posar el punt i final. Els cinc relats premiats enguany es poden llegir al Bloc de la Biblioteca Jove:

 https://biblioteca.blanes.cat/salajove/bollere-2



Comentaris