Blanes productes agroalimentaris Km0

Aposta per l’Espai Agrari de la Baixa Tordera

L’Ajuntament de Blanes i l’entitat mediambiental Fundació Emys han signat aquesta setmana un conveni per construir l’obrador compartit en un local municipal cedit pel consistori


Imatge facilitada per la institució. 

Nota de premsa AJUNTAMENT 

Rebuda 09/03/2023


Un dels projectes impulsat per l’EABT i la Fundació Emys, l’Espai Agrari de la Baixa Tordera, ja ha començat a caminar. Es tracta de l’obrador compartit de la Selva i la Baixa Tordera, que serà aviat una realitat gràcies al conveni signat aquesta setmana entre l’Ajuntament de Blanes i l’entitat ambiental Fundació Emys. El projecte està en procés des de l’any 2021 i vol ser un espai que pugin utilitzar els petits productors.

L’objectiu és que puguin transformar la matèria primera en producte elaborat i obrir noves vies de comercialització dels seus productes, sense necessitat d’haver de crear o haver de disposar d’obradors propis. També afavorirà la comercialització dels anomenats productes Kilòmetre 0 de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera. L’acte de signatura l’han encapçalat aquesta setmana l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i la presidenta de la Fundació Emys, Maria Trias.

També van assistir-hi el tinent d’alcalde de Promoció de la Ciutat, Comerç i Empresa, Albert Sanz; així com el director i la responsable de l’Àrea d’Economia Verda d’Emys, Ander Achotegui i Núria Bisquert, respectivament. D’igual manera, van ser-hi presents la cap de Promoció de la Ciutat Montse Torres, i Sol Riera, una de les tècniques d’aquest departament.


Suport a petites productores i l’emprenedoria al territori de l’EABT

L’obrador compartit vol ser una palanca impulsora per a la creació d’una cooperativa que autogestioni aquest espai. Es tracta d’un local municipal situat a cavall entre els barris de Quatre Vents-Els Pavos-Carn Borell, emplaçat als baixos d’un edifici plurifamiliar molt espaiós, de 479’16 m2, que s’ha considerat molt apropiat per poder enquibir-hi aquesta utilitat. També es persegueix crear dinàmiques de cooperació al territori i donar oportunitats d’impuls a les empreses de la zona, augmentant el seu valor comercial i afavorint l’ocupació, l’emprenedoria i el relleu generacional al sector agrari.

En aquest darrer sentit, s’espera que l’obrador permeti dinamitzar el sector agrari potenciant la venda directa del producte de proximitat, reduint el circuit comercial i la petjada ecològica. Al mateix temps, també vol donar resposta a la demanda de la ciutadania per consumir productes sostenibles i de proximitat a la zona territorial situada entre la Selva i el Maresme.

El projecte va néixer de la necessitat d’ajudar a petites productores que no disposen de recursos suficients per re valoritzar els seus productes, en un intent més de donar impuls a la petita pagesia perquè no desaparegui, així com reduir els obstacles que hi ha al mercat. Al llarg d’aquest 2023 està previst que es facin les obres de construcció de l’obrador compartit a Blanes, que permetrà reduir les minves i el malbaratament alimentari a través de la producció de salses, conserves o melmelades.

L’Espai Agrari de la Baixa Tordera (EABT) està integrat pels Ajuntaments de Blanes, Palafolls, Tordera, Santa Susanna, Malgrat de Mar, així com les tres cooperatives agràries de la Baixa Tordera i els pagesos que representen els 5 consells agraris municipals. Per la seva banda, la Fundació Emys és una entitat sense ànim de lucre de Riudarenes (La Selva) que treballa per a la conservació de la natura. També fa assessoraments a petites productores agrícoles per fomentar l’agricultura ecològics i d’alt valor natural.

Per afrontar el projecte d'aquest obrador, la Fundació Emys ha aconseguit finançament gràcies al projecte PECT “Girona. Sistema Alimentari Sostenible” cofinançat en el 50 % pel Fons de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, en el marc del programa Operatiu Feder de Catalunya 2014-2020 , i en el 25% de la Diputació de Girona



Comentaris