DARRER DIA Blanes homenatja al fotògraf Joaquim Robert

Amb la mostra ‘Amics, Coneguts i Retratats’ amb motiu dels 10 anys de la seva mort

L’exposició s’allotja a la Sala García Tornel fins el 14 de març, i és una selecció d’imatges realitzades entre els anys 2003 i 2010


Imatge Fons Joaquim Robert (AMBL) 

Nota de premsa AJUNTAMENT 

Rebuda 04/03/2023


La ciutat de Blanes sempre ha estat especialment fructífera en homes i dones que han trobat en la fotografia un art com a mitjà per expressar els seus sentiments i/ contribuir a construir la memòria local col·lectiva del municipi. Un d’ells ha estat i serà Joaquim Robert i Ruiz (Blanes, 1936-2013), un inquiet fotògraf que ens va deixar tot just ara fa 10 anys.

Precisament per aquest motiu l’Ajuntament de Blanes, a través de l’Arxiu Municipal, ha organitzat una exposició que homenatja una vegada més qui va ajudar amb la seva tasca a fer arribar els fets de la ciutat arreu del territori i a nivell internacional com a fotoperiodista. La mostra fotogràfica recull una selecció de la seva obra més recent, del 2003 al 2010, i es podrà visitar a la Sala Municipal Maria Luisa García Tornel –al cèntric Carrer Ample- fins el proper dimarts 14 de març.

El títol de l’exposició ‘Amics, Coneguts i Retratats’ ja resumeix per sí sol quina va ser la tasca d’en Joaquim Robert –a qui els companys i companyes periodistes anomenaven carinyosament l’abuelito o, senzillament, Quim- especialment durant els seus darrers anys de vida. A través de la seva càmera va immortalitzar els actes i successos més destacats de Blanes i la Costa Brava Sud, primer per a mitjans locals i internacionals (1960-1975) i posteriorment per a mitjans locals i a títol personal durant la primera dècada del segle XXI.


Inauguració Oficial de ‘Amics, Coneguts i Retratats’

La inauguració oficial va tenir lloc aquest passat divendres, un acte encapçalat per l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, i la filla de Joaquim Robert, Fina Robert. Els acompanyaven la tinenta d’alcalde de l’Arxiu Municipal, Olga López; el seu director, Toni Reyes; així com familiars del fotògraf i qui s’ha encarregat de la instal·lació, el tècnic de l’Arxiu Municipal, Aitor Roger.

També hi eren aplegats bona part dels protagonistes de l’exposició, aquests ‘Amics, Coneguts i Retratats’ a qui va immortalitzar Quim Robert. Entre ells s’hi comptaven força membres de l’AFIC i representants de la vida social, cultural, esportiva i política que va retratar amb la seva càmera, reconeixent-se en les instantànies, o bé recordant les persones que ens han deixat més recentment o pretèritament, vestigis d’uns records que la càmera va congelar en el temps i la nostra memòria.

La selecció d’imatges que es recull a l’exposició són això: una representació del què va passar a Blanes entre el 2003 i 2010, sobretot a partir de les i els protagonistes que hi participaven. Són els seus amics, coneguts i retratats que donen títol a l’exposició, una mostra que es podrà visitar fins el proper dimarts 14 de març, amb el següent horari: de dilluns a diumenge d’11 a 13 h i les tardes de dilluns a diumenge de 17 a 20 h.

Durant aquests dies dones i homes que protagonitzen l’exposició a través de les instantànies que la composen ja han avançat la seva intenció d’acostar-s’hi per visitar-la. D’altres ‘Amics, Coneguts i Retratats’ ja van ser-hi ahir durant la inauguració, coincidint amb coetanis i coetànies amb qui van compartir tota una etapa vital. Una manera més d’homenatjar l’inquiet fotògraf blanenc més enllà de la vida.

La mostra inclou 161 fotografies exposades: 100 d’elles en gran format, i la resta incorporades en diferents collages. S’ha estructurat en sis grans apartats: Vida Associativa i Cultural; Festes i Tradicions; Gent i Personatges; Actualitat i Vida Quotidiana; Polítics i el propi Joaquim Robert. Completen les fotografies una selecció d’altres 100 imatges que es poden veure a través d’un monitor de TV que forma part de la instal·lació.


Un fotògraf intensament relacionat amb la vida social de Blanes

Entre els qui no es van perdre la inauguració d’ahir s’hi comptaven membres de l’AFIC, l’Associació Fotogràfica i Cinematogràfica de Blanes, que precisament celebra els seus 60 anys de vida aquest 2023. I és que Joaquim Robert es va sumar l’any 1960 al conjunt d’entusiastes de la fotografia per formar aquesta entitat. Com a membre actiu va impartir cursets i va participar en un gran nombre de concursos, tant de fotografia com de cinema amateur.

A diferència d’altres fotògrafs que prefereixen estar sempre darrera la càmera per immortalitzar la realitat, sense formar-ne part, Joaquim Robert era un inquiet protagonista de la vida social. Durant gairebé dues dècades va exercir de jutge de regates, i va ser un dels fundadors de l’Associació de Radioafeccionats de Blanes. També era molt coneguda la seva passió per les sardanes –va contribuir a fer un programa a Ràdio Blanes- i pel Futbol Club Barcelona.

Si la seva vida era prolífica, la seva obra no es queda curta, i per això va fer donació del seu important i valuós fons documental a l’Arxiu Municipal de Blanes a principis del segle XXI, documents digitals d’un fons d’aproximadament 19.000 fotografies. Això va permetre a aquest servei de l’Ajuntament de Blanes dedicar-li una exposició monogràfica que va poder gaudir el seu propi autor: ‘Fotoperiodisme i Societat a la Costa Brava Sud’.

Es va inaugurar l’estiu del 2004, un any que va marcar un renaixement per la seva vocació com a fotògraf. Per això era habitual veure en Quim Robert immortalitzant tota mena d’actes i activitats socials, esportius, culturals, polítics i de tota mena, així com també de la vida quotidiana, principalment del municipi on va néixer i morir.



Comentaris