Avui capella de l’Esperança DIEGO CORTÉS, guitarra

Amb RAFA MARTÍN, guitarra

XXXI CICLE DE CONCERTS

 “MÚSICA A l’ESPERANÇA"

DIVENDRES, 5 DE MAIG, A LES 10 DE LA NIT

A LA CAPELLA DE L’ESPERANÇA


Imatge facilitada per l'organització. 

Comunicació MÚSICA A L'ESPERANÇA 

Rebuda 02/05/2023 


Diego Cortés va néixer a Barcelona l’any 1956 i des de fa molt, quan no està de gira, viu a Tordera. És un guitarrista i compositor de música rumba i flamenc obert a tota mena d’influències. Autodidacta, podem dir que no para d’explorar nous camins, com el que oferirà a Música a l’Esperança acompanyat del guitarrista blanenc Rafa Martín.

Nascut en el si d'una família gitana amb llarga tradició flamenca (el pare era guitarrista i la mare bailaora), als nou anys debutà en un conegut “tablao” de Barcelona. L’any 1973, amb només disset anys, va fer una reeixida gira d'un any pels Estats Units d'Amèrica on destaca una actuació al Madison Square Garden amb l'Orquestra Filharmònica de New York, de la qual tornà carregat de noves idees. A partir d'aquell moment, començà a compondre la seva pròpia música, amb influències del jazz, el funk i el rock.

L’any 1982 coincideix per primera vegada en concert amb Paco de Lucía i rep el premi del 8è Certamen Nacional de Guitarra de Jerez.

Ja sigui com a solista o com a membre de Jaleo o Iberia (amb Joan Albert Amargós, Salvador Niebla, Sergi Riera i Ginesa Ortega) o KeJaleo (amb Xavi Turull, Cristo Fontecilla Jordi Franco, Roger Blàvia -Música a l’Esperança 2002- i Rosalia), o acompanyant Albert Pla (col·laboració que va començar l’any 2001 i encara perdura: encara no fa dues setmanes a Toledo, en fa tres a París), ha actuat en els principals teatres del país com el Mercat de les Flors i el Palau de la Música Catalana i en festivals com el de Jazz de Barcelona, el Mercat de Música Viva de Vic, el Festival Acústica Figueres o el Viña Rock d’Albacete, i a l’estranger com al Festival Montmartre i la sala Zénith de Paris o al "Palladium" d’Almaty (Kazakhstan). I a teatres d’Argentina, Xile, Rússia, Corea, Mèxic... La llista seria aquí literalment inacabable. Al llarg dels anys, Diego Cortés ha compartit cartell amb figures musicals de renom internacional i d’estils tan variats com Carlos Santana, Larry Coryel, Celia Cruz, Ramones, Philip Catherine, Mike Oldfield...

Rafa Martín Figueras, que ja va actuar de teloner a Música a l’Esperança l’any 1997 en un concert protagonitzat per Laura Simó i Joan Vinyals va néixer a Blanes l’any 1975. Començà els estudis elementals de guitarra a l'Escola de Música Col·legi Sta. Maria de Blanes des de ben petit amb la professora Carme Ciuró i assolí la titulació de grau elemental en solfeig i piano al Conservatori Municipal de Música de Terrassa.

En arribar al 6è curs de guitarra es va matricular al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona prosseguint els seus estudis de grau mitjà i superior amb els professors Sergi Vicente i Jaume Torrent (Música a l’Esperança 2019)

L’any 2000 va assolir la llicenciatura com a Professor Superior de Guitarra.

Ha fet cursos i formacions amb compositors com Leo Brouwer o associacions artístiques com l'Associació artística Aberastury per les arts i amb concertistes com David Russell o Alvaro Pierri.

Professionalment la seva activitat és bàsicament pedagògica sent professor de guitarra des de l'any 1996 (Lloret de Mar, Malgrat de Mar) i professor d'ESO des del curs 2000/01.

Teclista del grup blanenc KLOWN del qual en guarda un molt bon record per tot el que va aprendre i tot el que va suposar en els anys de joventut.

El concert: Una casualitat va fer que un dia es creuessin els camins de Rafa Martín i Diego Cortés, i les ganes d’experimentar pròpies de Diego Cortés el van apropar a un repertori diguem-ne clàssic en el qual Rafa Martín estava més bregat, però utilitzant el llenguatge de base flamenca característica d’ell. Així ens trobarem la Danza del molinero, de Manuel de Falla, Libertango, d’Astor Piazzolla, El mercado de Testaccio, una tonada tradicional sudamericana que van popularitzar Inti-Illimani, una marxa irlandesa, Recuerdos de la Alhambra, de Francesc Tàrrega, Sons da Carrilhões, de João Pernambuco, El velorio, d’Ignacio Cervantes, Paçoca, de Celso Machado, etc., però res sonarà com estem acostumats. Les improvisacions i fantasia de Diego Cortés transformen d’una manera única tot aquest repertori. Una ocasió única, doncs.


Com que el concert és una ocasió única, com dèiem, no hi ha cap vídeo disponible.

Així que n’adjuntem un aquí on es veu l’art de Diego Cortés sol en registrat l’any 2018 a Copenhagen:

https://youtu.be/8dKB7R5A7P8



Comentaris