DIODE Joan Torrentó i Pau Mainé avui capella de l’Esperança

XXXI CICLE DE CONCERTS “MÚSICA A l’ESPERANÇA

DIVENDRES, 19 DE MAIG, A LES 10 DE LA NIT, A LA CAPELLA DE L’ESPERANÇA

DIODE

Joan Torrentó, violí

Pau Mainé, guitarra elèctrica i efectes


Imatge facilitada per l'organització. 


Comunicació MÚSICA A L'ESPERANÇA 

Rebuda 16/05/2023 


Diode és un duet violí-guitarra que va néixer l’any 2019 com a col·laboració entre Joan Torrentó (violí) i Pau Mainé (guitarra), dins el marc del Grau Superior del Taller de Músics. El grup va quedar finalista del Concurs Sons de la Mediterrània de la Revista Enderrock i la Fira Mediterrània de Manresa de 2021.

En el concert presenten el seu primer disc, Ethymos, format íntegrament per cançons tradicionals catalanes com "El testament d'Amèlia", "Muntanyes del Canigó", "El mariner" o "La cançó del lladre", per tant, és un recorregut per aquestes cançons que ens han arribat a través de la transmissió oral, amb arranjaments propis del grup que estan inspirats per figures musicals tant diferents com Johann Sebastian Bach, Jim Hall, Stuff Smith, Louis Armstrong o Charlie Parker. Diode posa especial èmfasi en el so del grup, les dinàmiques, els arranjaments i el desenvolupament dels diversos rols que poden exercir cadascun dels instruments. A més, Ethymos cerca donar una visió diferent i pròpia de les cançons tradicionals sense perdre l'essència de les arrels; el disc ha estat enregistrat a Gravacions Silvestres (estudi del productor Marc Parrot) per part d'Adrià Serrano, i es publica el 2022, any del Centenari de la publicació de l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya. Diode ha tocat en llocs com Teatre Principal d’Arenys de Mar, el Festival de Música a la Gruta d’Arenys, el Festival de Guitarra Girona-Costa Brava, el Cicle de Música de Petit Format de Sant Cugat, la Sala Golem's, la Reial Acadèmia de Belles Arts o la Casa de la Sardana de Barcelona.


Joan Torrentó Vilarnau va néixer el 1993 a Arenys de Mar i es va formar a l’Escola Municipal de Música d’aquest mateix poble. Als 13 anys va començar a estudiar el Grau Professional al Conservatori de Badalona, on es va graduar el 2013. Tot i teni runa formació clàssica va participar a diversos Tallers Musicals d’Avinyó (Festival de Creativitat Musical de la Catalunya Central) on va descobrir el jazz i la música moderna, sobretot influït per la manera de tocar el violí i improvisar de Christoph Mallinger.

Després de graduar-se en Enginyeria Aeroespacial a la UPC va decidir endinsar-se al món del jazz i es va formar al Taller de Músics del Raval amb professors com Santi de la Rubia o Asier Suberbiola, i l’any següent va començar el Grau Superior al’ESEM, també del Taller de Músics, gràcies a una beca de la Fundació Privada Taller de Músics. Al Grau Superior va aprendre de músics com Alfons Carrascosa, Néstor Giménez, Martín Leiton, Raynald Colom, Apel·les Carod, Jordi Farrés o Vicenç Solsona. També va rebre beques de l’SGAE i un altre cop de la Fundació Privada Taller de Músics, i va passar un any formant-se artísticament a Viena amb Christoph Mallinger gràcies a una beca Erasmus. Actualment és cap del departament de corda i Finale de l’empresa de transcripcions musicals My Sheet Music Transcriptions i a més de ser un dels dos membres de Diode està també a Swing Engine (grup de swing, música d’estil New Orleans i dixieland).

Ha actuat a Alemanya, Londres, Viena i arreu de Catalunya, en llocs com el TeatreRomea, l’Auditori de Terrassa, Robadors 23, el Palau de la Música Catalana o la sala Clap de Mataró.


Pau Mainé Torres (1992) comença els estudis musicals a l’escola Carmen Amo de El Masnou amb nou anys, on realitza els 8 cursos de guitarra clàssica i teoria musical de la ABRSM (The Associated Board of the Royal Schools of Music). Compagina els últims 5 anys de la carrera de clàssic amb la carrera de Musicologia a la UAB. Després segueix la seva formació en el món del jazz al Taller de Músics on es forma amb professors com Vicens Solsona, Alfons Carrascosa, Jordi Gaspar o Jordi Farrés. A nivell musical ha passat per diversos estils, des del thrash metal a la música electrònica, i també pel col·lectiu d’experimentació creativa Total Music Lab, coordinat per Joan Díaz. Ha obtingut el Grau Superior d’Interpretació de Guitarra Jazz i Música Moderna al Taller de Músics becat per l’AIE amb matrícula d’honor. Exerceix de docent a l’Escola del Taller de Músics, a l’Espai Senior (l’escola d’adults del Taller) i a l’Aula de Música de Terrassa. A nivell artístic forma part de l’Original Jazz Orquestra del Taller de Músics, el seu Pau Mainé Trio, el seu projecte en solitari Mainé Solo, el duet de jazz Tejedo-Mainé, el trio de jazz i bossa-nova 3 Strings i l’espectacle de dramatúrgia musicada “Manual de Supervivència” amb Lluís Antón Baulenas, a més de Diode. I treballa amb altres formacions ocasionals amb artistes com Jordi Gaspar, Vicent Pérez, Gemma Humet, David Pastor i Néstor Giménez entre d’altres. Ha participat en festivals com La Mercè, el Cruïlla, Música als Parcs i el Grec de Barcelona, els festivals de Jazz de Tarragona, Cambrils, Esplugues i Girona; i sales com Jamboree, Apolo, Palau de la Música, o la Nova Jazz Cava de Terrassa. Ha assistit a diversos masterclasses on ha rebut coneixements de músics com Kurt Rosenwinkel, Bil Frisell, Jorge Rossy, Peter Bernstein, Jordi Bonell (Música a l’Esperança 2007) o Pat Martino. El 2018 va rebre una beca per realitzar el curs GMF Barcelona 2018, on va rebre classes de Bruce Barth, Masa Kamaguchi, Dan Ben Lior i Perico Sambeat.


https://youtu.be/Hl7y0SUTWCU


https://www.youtube.com/watch?v=QmybovTQrrY



Comentaris