L'Esbart Joaquim Ruyra celebra el Dia Internacional de la Dansa

Amb una Trobada d’Escoles de Dansa 

L’activitat es va fer diumenge a la Plaça dels Països Catalans, i es va encetar amb la lectura del Manifest del DID 2023, elaborat per la coreògrafa i pedagoga Àngels Margarit 


Imatge facilitada per la institució. 

Nota de premsa AJUNTAMENT

Rebuda 03/05/2023 


Durant els darrers anys l’Esbart Joaquim Ruyra ja s’havia encarregat d’organitzar una gran festa a l’aire lliure, amb motiu del Dia Internacional de la Dansa (DID). Enguany ha estat la quarta edició, seguint el mateix format que fins ara, però en aquest cas posant l’accent en els ballarins i ballarines de la pedrera, els representants més joves de les entitats que van participar-hi.

Abans de començar les actuacions, la periodista Ester Plana es va encarregar de llegir el ‘Manifest del Dia Internacional de la Dansa’ del 2023. Enguany l’ha elaborat la ballarina, coreògrafa i pedagoga catalana de dansa contemporània Àngels Margarit i Viñals qui, a més a més, és l’actual directora del Mercat de les Flors. El text reflecteix què significa ballar, amb una concepció molt oberta d’aquest art.

Hi ha molta gent que gaudeix ballant que no pas mirant ballar, i no és estrany que sigui així. És per això que existeix la dansa, la més democràtica de les arts. Tothom en té de cos. Moltes de les persones que ens dediquem a la dansa probablement ens hi dediquem perquè ens costa estar quietes”.

També parla dels seus efectes energètics, de com fa revifar l’ànima i l’estat d’ànim, però també remarca un aspecte molt important: “Probablement ens estalviaríem molts fàrmacs per a joves i adolescents si utilitzéssim més la dansa en l’educació. Per a una ballarina, el cos i la intel·ligència corporal són la seva riquesa, la seva llar. La dansa empodera les persones que ballen, per la confiança que dona un cos intel·ligent, intuïtiu, que no segmenta els seus coneixements. Ballant a vegades podem sentir com la pell mira i escolta, una pell que té ulls i orelles. Ballar és escoltar el món”.

Participació de cinc escoles de dansa, amb 22 actuacions i ball final

La Trobada d’Escoles de Dansa de diumenge va comptar amb la participació de cinc escoles de dansa. A banda dels amfitrions, l’Esbart Joaquim Ruyra, també van assistir-hi Danstudio, l’Escola de Dansa Daina, l’Escola de Dansa Míriam Beltrán i l’Associació de Dansa Elancé. Tots i totes les ballarines i ballarins van anar oferint diferents estils de dansa sumant 22 actuacions, presentades per un mestre de cerimònies d’excepció, el periodista Quim Rutllant, qui també forma part del Cos de Dansa de l’esbart.

Per culminar la vetllada, tothom qui havia participat va aplegar-se en una gegantina fotografia de grup dalt l’escenari, on també van participar-hi el president de l’Esbart Joaquim Ruyra, Marc Coll, així com el tinent d’alcalde de Cultura i Festes, Albert Sanz. Per organitzar l’esdeveniment, l’entitat ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Blanes, la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat.



Comentaris