130 m2 Miguel Ángel Sánchez Martos ‘Saturno’

L’artista internacional serà el pregoner de la Festa Major 2023

La seva obra ha voltat per Los Ángeles, San Francisco, Miami i Londres, entre d’altres, i obsequiarà Blanes amb un mural de grans dimensions que pintarà a la façana del Teatre 


Imatge facilitada per la institució.

Nota de premsa AJUNTAMENT

Rebuda 14/07/2023 


Aquest matí s’ha presentat oficialment en roda de premsa qui serà el pregoner de la Festa Major de Santa Anna 2023. És l’artista urbà internacional Miguel Ángel Sánchez, conegut amb el nom artístic de ‘Saturno’. El pregó d’inici de festes tindrà lloc justament d’aquí a una setmana el divendres 21 de juliol a 2/4 de 8 del vespre, i inclourà diverses novetats.

S’emplaçarà al Teatre de Blanes no per decisió del consistori, sinó perquè la Plaça dels Dies Feiners –on es fan en condicions normals els pregons- és un espai cedit a la Junta Electoral de Zona amb motiu de la campanya per les Eleccions Generals del 23 de juliol. En aquest cas, el canvi forçat d’ubicació resultarà força adequat, ja que el pregoner d’aquest any ha decidit obsequiar la població que el va veure créixer amb una obra seva inèdita, com les que es cotitzen i valoren a nivell internacional.

L’artista plasmarà la seva creació als 130 m2 que abasten la façana del Teatre de Blanes, al centre de la ciutat. Els propers dies tothom que passi pel davant podrà veure’l en plena tasca de transformar una paret inanimada en una vital obra d’art. Fins la setmana vinent, quan ja estigui enllestida, no se sabrà quin aspecte tindrà, però cal avançar que l’artista ha tingut una especial cura en què la imatge harmonitzi amb el monument històric que hi ha al seu costat, la Font Gòtica que llueix especialment amb motiu de les jornades ‘Blanes en Temps dels Cabrera’.

La presentació del pregoner de la Festa Major de Santa Anna s’ha fet aquest matí a l’Ajuntament de Blanes, encapçalada per l’alcalde, Jordi Hernández, acompanyat de Miguel Angel Sánchez; així com dels regidors de Cultura i Festes, Jordi Calvet i Quique Pérez, respectivament. També els ha acompanyat una altra artista, la fotògrafa Alícia Torras, autora de la imatge central del cartell que anuncia la Festa Major i el Concurs Internacional de Focs d’Artifici 2023.


Un pregoner autodidacta, amb obra reconeguda internacionalment

Miguel Ángel Sánchez ‘Saturno’ va néixer a Malgrat de Mar fa 44 anys, i es va traslladar a viure a Blanes amb la seva família al 1989. El descobriment de la música Rap i la cultura Hip Hop, que l’acompanyarà fins l’actualitat, així com les primeres parets que va pintar al seu barri –Mas Enlaire- i en espais com el port i el seu institut, van començar a fer-lo conegut en aquest món.

Als 17 anys ja signava amb el nom artístic de ‘Saturno’. A base de pintar murals i fer il·lustracions, combinat amb treballs més tradicionals, va continuar formant-se de manera autodidacta, practicant el dibuix i la pintura. Aquest aprenentatge el va permetre forjar i perfilar el seu estil propi i molt característic. D’aquells primers anys encara hi ha espais de Blanes que conserven la seva obra, com per exemple a les Sales d’Assaig de la Plantera.

L’any 2012 va participar en una exposició col·lectiva a Londres introduint la tela i la pintura acrílica i fa un salt qualitatiu, perquè la combinació de l’aerògraf i el pinzell fa que les seves obres tinguin un acabat més net. Al 2014 va exposar a la Montana Galery de Barcelona, i al 2016 vola per primera vegada a Los Ángeles, el primer de molts viatges després que va superar dues barreres que el limitaven: la fòbia a volar i aprendre l’idioma.

Als Estats Units se li ha reconegut la seva obra, tant la de gran format com la de dimensions més reduïdes. I és que ‘Saturno’ ha signat des de la portada del disc Índigo de Chris Brown fins una cosa tant petita com l’esfera d’un rellotge de David Candaux l’any passat, passant per una col·laboració directa amb Lamborghini i la participació amb dues parets de grans dimensions a la fira Art Bassel de Miami l’any 2019. Un artista imparable, fet a si mateix, i amb un camí encara molt llarg de recórrer, farcit de noves experiències.

I tot això, malgrat recorda que el seu pas pel sistema educatiu no va ser precisament galdós. Tal com explica ell mateix, “Sóc fruit de les males experiències a les aules i del maltractament psicològic i, de vegades, fins i tot físic, que vaig patir per part d’alguns tutors que, per aquell temps, orquestraven les partitures d’un sistema educatiu totalment obsolet i desafinat (...), on a tots se’ns tallava amb un únic patró i on la comesa dels nostres mestres no incloïa impartir una educació adaptada a les individualitats i justa per a tots”.

I malgrat tot, ha sabut conservar un optimisme que traspua en les seves creacions, plenes de llum i color perquè, de fet, ha estat l’art la seva pròpia teràpia. Transmet una inesgotable emoció positiva que passa pel damunt de l’adversitat: “Fa molt de temps que vaig deixar de creure en les casualitats. Se que tot arriba a la nostra vida en el moment just i exacte que ho necessitem per aprendre alguna cosa concreta, per molt dolent que ens pugui semblar. Tot té un propòsit, res no és casual”.


Revista de la Festa Major i el 51è Concurs Internacional de Focs d’Artifici

Coincidint amb la presentació oficial del pregoner d’aquest any, aquests dies ja ha començat la distribució de la revista que recull les principals activitats que tindran lloc a Blanes amb motiu de la Festa Major de Santa Anna i el 51è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava – Trofeu Vila de Blanes. Es pot trobar a la planta baixa de l’Ajuntament de Blanes, a l’Oficina de Turisme de la Plaça Catalunya, així com en diverses dependències municipals.



Comentaris