Avui diumenge la 79a Travessia Popular del Port

La tradicional prova està limitada a un màxim de 400 persones, i continua incloent la nova categoria de gènere no binari, a més dels opens femení, masculí i especial 


Imatge facilitada per la institució. 

Nota de premsa AJUNTAMENT 

Rebuda 03/08/2023 


El proper divendres es tancarà el termini d’inscripcions online per participar en la que ja serà la 79a Travessia Popular del Port de Blanes, una veterana prova molt arrelada en les tradicions de la ciutat on comença la Costa Brava. Es disputarà el diumenge 6 d’agost a les 10 del matí, i està oberta a la participació de gent de totes les edats.

Ara bé, per participar-hi cal complimentar la inscripció online a través de l’enllaç

https://www.blanes.cat/docweb/travessiaportdeblanes 

La Travessia Popular al Port de Blanes es considera el preàmbul de l’arribada de la Festa Major Petita, la dels Copatrons Sant Bonós i Sant Maximià que es començarà a celebrar tot just d’aquí a dues setmanes.

La travessia va incloure l’any 2019 diversos canvis respecte les anteriors edicions, modificant tant la ubicació com el recorregut. Enlloc de ser lineal, ha passat a ser circular, propiciant que tots els elements de la prova esportiva estiguin situats allà mateix, dins un recinte controlat instal·lat al Passeig de Mar, a l’alçada del Banc dels Músics on hi ha el Monument al Sardanista.

La distància continua sent la mateixa que s’ha mantingut durant gairebé 80 anys: 900 metres d’allargada, amb el canvi que enlloc d’anar d’extrem a extrem Els i les participants surten i arriben des del mateix lloc. Aquest recorregut està pensat perquè tothom qui es vegi en forma pugui completar la prova, d’aquí que es tracti d’una Travessia Popular.

Precisament aquest component de ser popular l’ha fet sobreviure durant tants anys, més de ¾ de segles de vida que al 2024 arribarà ja a la màgica xifra dels 80 anys. Després de la sortida, cal nedar prop de la platja en direcció a Sa Palomera, i un cop travessades les boies de senyalització, tornar per la part més externa fins el mateix lloc de sortida. A banda dels qui són esportistes amateurs, majoritàriament hi participen grups de famílies, amics o bé aficionats a aquest esport que neden plegats aprofitant per fer esport alhora que passen una bona estona.


Segon any de la nova categoria de Gènere no Binari

Aquest 2023 la travessia continua incloent una quarta categoria a les tres que hi havia hagut els darrers anys. Es tracta de l’Open de Gènere No Binari, és a dir: identitats de gènere que es reconeixen amb aspectes femenins i masculins. Les persones que s’identifiquen com a no binàries utilitzen pronoms neutres, i demanen que se’ls identifiqui com a tals, com per exemple ‘elles’, amb la e tancada. Aquesta quarta categoria es va afegir l’any passat a les que hi havia hagut els darrers anys: Open Femení, Open Masculí i Open Especial, per a persones amb mobilitat reduïda.

Hi haurà un trofeu per a les tres primeres persones classificades a l’Open Femení i l’Open Masculí; un trofeu per a la nedadora més veterana i per a la més jove; un trofeu pel nedador més veterà i pel més jove; una Menció Especial per a la primera persona classificada en l’Open Especial; així com un trofeu per a la primera persona classificada en l’Open de Gènere No Binari, una categoria que es valorarà si preval a partir de 10 inscrits. En cas que no s’arribi a aquesta xifra, se’ls preguntarà en quina de les dues altres categories (masculina o femenina) volen competir.


Valors en consonància amb l’Agenda 2030 de Blanes

La tradicional prova esportiva també ha volgut aportar el seu granet de sorra en la lluita per la preservació del medi ambient i en la conscienciació dels objectius que menen l’Agenda 2030 de Blanes. Per això, hi ha dos aspectes a tenir en compte en aquesta línia.

Un d’ells és que els trofeus pels primers classificats, i les medalles que es lliuraran a totes i cadascuna de les persones participants, s’han tallat i manufacturat amb fusta ecològica. L’altre aspecte és que a l’esmorzar que s’oferirà un cop acabada la prova s’hi ha incorporat productes naturals de proximitat, més concretament, pomes.


Recinte d’Organització al Banc dels Músics del Passeig de Mar

El recinte central de l’organització de la travessia estarà situat al Passeig Pau Casals, al costat del Banc dels Músics on hi ha el Monument al Sardanista. Aquí s’hi podran fer les inscripcions presencials a primera hora del matí si no s’arriba al límit d’inscrits, també es farà la recollida dels kits de participació, i hi haurà el servei per guardar la roba i les motxilles. Finalment, quan acabi la prova, s’oferirà el tradicional piscolabis i es farà el lliurament de premis.

El kit de participació, a banda del xip crono i el casquet de bany, també inclou una calcomania amb el número de dorsal que cal posar al braç dret: per a la validació del temps del cronòmetre es mirarà aquest costat. A l’hora de plantejar-se el canvi de recorregut, el Departament d’Esports de l’Ajuntament de Blanes ha comptat amb l’ajuda del Club Triatló Blanes, que al 2019 ja va dissenyar el nou circuit, molt ben valorat per tothom en la primera edició que es va fer llavors, reafirmant-se també l’any passat en què es va fer per segona vegada.


Un màxim de 400 participants

El preu per inscriure’s a la 79a Travessia del Port de Blanes és de 5 €/persona si es fa per internet, a l’enllaç

https://www.blanes.cat/docweb/travessiaportdeblanes 

en funcionament fins aquest divendres 4 d’agost a les 12 del migdia, o fins el límit establert. En cas que el dia de la prova no s’hagi arribat als 400 participants, es podrà fer la inscripció presencial al recinte situat al Banc dels Músics del Passeig de Mar des de les 8 fins 2/4 de 10 del matí, al preu de 6 €/persona.

Pot participar gent de totes les edats, si bé les persones menors de 12 anys han d’anar acompanyades per un adult responsable. La sortida es farà a les 10 del matí, i a ¼ de 12 es lliuraran tots els premis previstos en les diferents categories d’Open: femení, masculí, especial i gènere no binari. La prova està organitzada pel Departament d’Esports de l’Ajuntament de Blanes, i forma part de la marca ‘Blanes X Runners’. Col·laboren la Policia Local i Protecció Civil de Blanes, així com el Club Triatló Blanes, el Club Vela Blanes i The Sup Paradise des del punt de vista logístic.



Comentaris