"Considerem inacceptables les desigualtats que patim les dones"

Es presenta a Blanes la ‘Plataforma Acció Feminista’ per lluitar contra la violència i les desigualtats envers les dones 

S’ha celebrat un acte públic per convidar tothom qui s’hi vulgui afegir, tancant-se amb un minut de sorollosa protesta amb xiulets 



Nota de premsa AJUNTAMENT 

Rebuda 13/09/2023 


Dissabte passat es va acollir a la Plaça d’Espanya una assemblea oberta per presentar la formació d’un nou col·lectiu: la ‘Plataforma Acció Feminista’. A través de la lectura d’un manifest dues de les seves portaveus, Isabel Gaitan i Marta Afuera, es va desplegar la declaració d’intencions: es vol organitzar un moviment fort i efectiu, després que diversos col·lectius i persones s’han estat reunint durant les darreres setmanes per iniciar aquest moviment.

Es presenta amb la voluntat de ser un espai ampli, reflexiu i divers, que aplegui tothom qui vulgui treballar amb aquest objectiu: “Amb aquest nou espai que neix ara a Blanes, volem reivindicar que les dones tinguem una igualtat real en temes d’economia, esports, educació, salut, benestar, drets laborals... i en tots els àmbits de la vida”.

El desencadenant per a la gènesi de la nova plataforma, segons es recull al manifest, va ser el desmantellament a Blanes d’una xarxa de tràfic d’éssers humans que mantenien segrestades a quatre dones i les obligaven a prostituir-se. També han recordat una estadística que es manté latent any rere any, i que aquest 2023 ja ha elevat a 1.226 el total de dones assassinades per violència masclista durant els darrers 20 anys. Enguany, a data del passat dissabte, ja han mort 42 dones víctimes de la violència masclista.

El petó no consentit de Rubiales a una jugadora es recorda també com un altre exemple recent d’aquesta mirada patriarcal que segueix consentint i aplaudint situacions que dones de tantes generacions han hagut de patir. Per això, demanen plantar-hi cara: “Ja és hora que les dones i la societat en general parem els peus als comportaments d’aquesta mena, que van clarament contra la llei i contra la llibertat i dignitat de les dones. Considerem inacceptables les desigualtats que encara patim les dones, únicament pel fet de ser dones”.


Intervencions d’Amparo Ardanuy i Marian Anguita, dues referents

Després de la lectura del manifest, l’acte va continuar amb una intensa intervenció d’Amparo Ardanuy, una de les referents de la lluita feminista a Blanes. Durant el seu emotiu parlament, va recordar el què totes les persones amb dos dits de front han après a reconèixer: la història s’ha escrit sota un prisma masclista.

El paper de les dones ha estat literalment emmudit en el relat del què hauria de ser neutral. Si la història no reconeix ni tan sols la seva contribució, provoca que les dones no tinguin referents a qui tenir en compte i, per tant, provoca desigualtats que desemboquen en violència. No tan sols l’extrema que deriva en assassinats, també en els micromasclistes que encara hi ha homes i dones curts de vista que no saben o no volen reconèixer.

Amparo Ardanuy va concloure el seu parlament reclamant un canvi del paradigma, recordant que encara que ens trobem en ple segle XXI continuen consentint-se com a normals situacions que no tenen res a veure amb els més elementals drets humans. En aquest sentit, va recordar que cal desfer l’errònia creença que les dones no estan tan sols per satisfer el plaer sexual dels homes.

Tot seguit, es va convidar a participar tothom que volgués fer una aportació, i en aquest sentit també va intervenir una altra històrica referent de la lluita feminista a Blanes, Marian Anguita, qui va recordar quanta feina s’ha fet fins ara, però també la que encara queda per fer. Per últim, l’acte públic de presentació no es va tancar amb un minut de silenci per la mort de les dones.

Ans al contrari, es va mantenir un minut de sorollosa protesta en contra d’aquesta situació, a base de xiulets i aplaudiments. Durant l’acte, es va fer una recollida de contactes per seguir informant sobre les activitats i convocatòries de la ‘Plataforma Acció Feminista’, que té previst tornar a organitzar una nova trobada properament.



Comentaris