Doble cara d’Aliança Catalana i fenomen Orriols a Blanes

Un col·loqui de Joan Burdeus sobre el controvertit partit que governa Ripoll centra el nou acte de la Setmana Intercultural de Blanes 

Aliança Catalana, representada per l’alcaldessa Sílvia Orriols, ha estat definit com un partit independentista i d’extrema dreta 



Nota de premsa AJUNTAMENT 

Rebuda 21/09/2023 


La tarda-vespre d’aquest passat dimecres va continuar a Blanes el cicle d’activitats de la Setmana Intercultural 2023, en aquesta ocasió centrada en la manera com es veu des d’aquí el fenomen migratori. Dilluns ja s’havia tractat la qüestió des del punt de vista de les persones que deixen la seva terra d’origen, a través del cas d’Ayoub Borbata, el Tiktoker català d’origen magrebí que tant d’èxit té a les xarxes socials.

Ahir, per centrar la mirada en la manera com es tracta les persones migrades aquí, es va comptar amb un altre convidat d’excepció: el filòsof i polític Joan Burdeus. El segon acte de la Setmana Intercultural de Blanes es va allotjar en un espai que convidava al col·loqui: el Centre Cultural Els Padrets, un espai ideal per a actes de petit format com el d’ahir.

La raó per demanar-li a Joan Burdeus que participés al col·loqui que va encapçalar a Blanes va ser una completa anàlisi que va fer aquest estiu a través d’un dels seus articles. El seu títol ha servit justament per donar nom a l’acte de la Setmana Intercultural: ‘La doble cara d’Aliança Catalana: el fenomen Orriols’. Abans d’iniciar el col·loqui, el tinent d’alcalde de Polítiques d’Igualtat, Nova Ciutadania i Solidaritat, Mario Ros, es va encarregar de donar la benvinguda a totes i tots els assistents i agrair la presència del ponent.


La doble cara d’Aliança Catalana: el fenomen Orriols’

Igual que ja desenvolupava al llarg del seu article publicat a El País, Joan Burdeus va fer una radiografia del partit que li ha donat l’alcaldia a la seva cap de llista, Sílvia Orriols, així com d’ella mateixa com a política i representant d’un partit controvertit. Perquè és diferent de la immensa majoria de forces polítiques a l’ús: sobiranista i d’extrema dreta.

Al llarg del seu relat, el periodista recorda els inicis ideològics de Sílvia Orriols quan defensava el procés, i que ha derivat els darrers anys envers un partit que no s’alinea precisament amb els lemes defensats per l’ANC i Òmnium que l’han caracteritzat sobre determinades qüestions socials. Entre elles, la defensa de la igualtat i els drets de les persones migrades.

Si a més a més li sumem a l’equació que Ripoll es va fer malauradament conegut l’any 2017 pels atemptats islamistes, l’anàlisi encara és més interessant, pel rerefons de tot plegat. La xenofòbia que exhibeix Aliança Catalana sense complexes, obertament, coincideix amb la de tants altres partits d’extrema dreta aquí i arreu, però amb l’afegitó que s’alinea amb l’independentisme que reclamen des d’altres partits tradicionalment més d’esquerres.

Per contribuir a amenitzar el col·loqui es va comptar amb la dinamització de les tècniques del Servei de Primera Acollida i Interculturalitat de l’Ajuntament de Blanes, Núria Lavado i Miquel Sardà. La Setmana Intercultural de Blanes 2023 culminarà demà divendres amb una Jornada Formativa Antirumors, dirigida exclusivament a professionals. Anirà a càrrec de Rafa Crespo, antropòleg, membre del Centre d’Estudis Africans de Barcelona i impulsor de la xarxa antirumors de l’Àrea Metropolitana. També participaran tècniques de l’ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.



Comentaris