Una escultura en moviment de gran format a Blanes

L’artista internacional Judit Escayola exposa a Blanes ‘Camino a l’abstracción' 

S’acollirà a la Sala García-Tornel fins el 3 de novembre, i mostra diferents formes tècniques i formats de pintura, dibuix, gravat i escultura en moviment 



Nota de premsa AJUNTAMENT 

Rebuda 27/10/2023 


La Sala d’Exposicions Municipals Maria Luisa Garcia-Tornel, acollirà fins al proper 3 de novembre una mostra a càrrec de l’artista internacional vinculada a Blanes Judit Escayola. Presentada sota el títol ‘Camino a l’abstracció’, la mateixa autora –a qui li agrada presentar-se amb el sobrenom de ‘El Gorrión’- defineix la seva exposició sota una convicció molt personal.

Explica que suposa un recorregut cap a l’abstracció –fent al·lusió al títol de la mostra-, a través de diferents formes, tècniques i formats. Ho fa tant en pintura com en dibuix i gravat, sense deixar-se una altra faceta. Es tracta d’una escultura en moviment de gran format instal·lada al tercer espai de la sala d’exposicions, la que dóna a la Plaça dels Dies Feiners.

Així, d’aquesta manera, entrant per l’accés del Carrer Ample, es fa aquest ‘Camí a l’abstracció’ que dirigeix a les i els visitants en aquesta direcció cap on apunta Judit Escayola. Una conceptualització de les formes i l’espai que ocupen. L’artista conclou que l’exposició allotjada aquests dies a Blanes presenta alhora una imatge del recorregut i del seu propi estil que la defineix.

La inauguració d’aquesta nova mostra va tenir lloc divendres passat, en un acte encapçalat per l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández. Els acompanyava el vicepresident del Consell Comarcal de la Selva i amic personal d’Escayola, el regidor blanenc Albert Sanz, qui es va encarregar de presentar l’artista, així com també el tinent d’alcalde Mario Ros.

Albert Sanz va recordar la vinculació de l’artista amb Blanes. No tan sols amb les arts plàstiques. També ho ha fet a través de la literatura amb el llibre ‘La enfermera Valiente’, publicat i presentat a Blanes precisament fa dos anys , l’octubre de 2021, quan encara s’estava superant la pandèmia. Hi mostrava aquí la seva faceta professional com a infermera.


Una exposició que simbolitza el ‘Camí a l’Abstracció’ 

Els i les visitants que s’apropin aquests dies a l’exposició de Judit Escayola poden comptar amb un itinerari proposat per la mateixa autora, a través d’una guia molt útil per poder interpretar amb el cor i la ment tot allò que veuen els ulls. Al primer espai –el primer que es troba tot just entrant pel Carrer Ample- es recopilen les seves obres.

Recullen des de les més contemporànies –algunes de les quals ja es van poder veure a la seva anterior exposició de l’octubre de l’any 2020-, fins les que va realitzar dos anys enrere, al 2018. Són obres de petit i gran format amb l’ús característic de materials propis de ‘El Gorrión’ com ara el te, el cafè i els pigments naturals.

Tal com relata la mateixa artista, a través d’aquests primers quadres que reben al públic tot just entrar a la Sala García-Tornel, es pot comprovar el progrés i l’establiment d’un discurs propi. Això facilita que l’obra de l’artista sigui fàcilment reconeguda, marca les traçades d’un etil característic que tothom qui ha seguit la seva evolució pot identificar.

Al segon espai de l’epxosició la col·lecció ‘La forma del pensament’ ocupa l’espai expositiu amb 16 obres. S’hi inclouen ‘poliestergrafies’ en tinta, que Judit Escayola ha executat seguint tècniques de finals del segle XIX. La barreja en el temps que suposa tot plegat, li confereixen a aquestes obres un especial interès difícil de resistir.

Finalment, a la tercera sala, l’últim espai del recorregut, l’artista mostra una de les seves darreres creacions, que vol ser una indicació, assenyalar la direcció de les properes obres que afronta Judit Escayola. El Gorrion ha aprofundit en teories conceptuals de l’espai i el moviment amb una escultura de gran format treballada amb materials derivats del ferro, subjectada en l’aire i en l’espai. Segons l’autora, el què ha volgut és enfrontar l’espectador, fent que desviï de manera natural la seva atenció.

L’horari per visitar l’exposició ‘Camí a l’Abstracció’ és de dilluns a dissabte des de les 10 del matí fins les 12 del migdia, així com des de 2/4 de 5 de la tarda fins 2/4 de 9 de la nit. La mostra està comissariada directament per la mateixa autora: @elgorrion www.elgorrion.es



Comentaris