Votació de les ordenances municipals les raons de BECP

BLANES EN COMÚ PODEM ACONSEGUIM MESURES SOCIALS I VERDES A LES ORDENANCES FISCALS PER AL 2024

  • Les ordenances s'han aprovat amb els vots de l’Equip de Govern i l'abstenció dels comuns
  • De les 14 propostes presentades per BECP, 11 han estat acceptades per l’Equip de Govern


Imatge facilitada per l'organització. 

Nota de premsa BLANES EN COMÚ PODEM 

Rebuda 17/10/2023 


Durant la celebració del ple extraordinari per a la votació de les ordenances municipals, Blanes en Comú – Podem es va abstenir. Aquesta decisió és causada per diversos motius que paga la pena explicar.

Fa deu anys el context econòmic de Blanes presentava un dèficit de 3, 5 milions d'euros anuals, després de 10 anys de pla d'ajust, podem dir que aquest ajuntament es troba força millor amb un balanç més que positiu. Durant el període 2019 fins al 2023, l’equip de govern format també per Blanes En Comú, va estar generant uns recursos mitjans de 1,5-2 milions de superàvit en el pressupost i es pot dir que s’ha anat posant ordre en l’estat financer.

La valoració des del grup municipal BECP, és que després d'un esforç important de congelació de taxes i anar quadrant els pressupostos, ara ens trobem amb una inflació del 17% i, per tant, la situació econòmica no és senzilla i cal revisar-la. Ara la valoració que ens presenta intervenció per enguany és del voltant de 1 milió de dèficit pel 2023 i cal emprendre accions.

En aquest context, des de l`equip de govern, es va comunicar als grups municipals que tenen de temps fins al 8 de setembre per presentar propostes a aquestes ordenances, el nostre grup ha estat l'únic que va presentar una sèrie de mesures. I tot i que aquestes no són unes ordenances que no compartim en molt bona part, i tenint en compte que donada la majoria de l'equip de govern, s’haurien aprovat sense necessitar del vot afirmatiu de cap grup, si que valorem l'oportunitat que hem tingut de presentar una sèrie de propostes que són importants.

De les 14 propostes que van fer, 11 han estat acceptades per aquest Equip de Govern i tot i que aquestes ordenances no són les que nosaltres voldríem, sí que hem aconseguit crear un escut social que afavoreix als que menys tenen com. per exemple, que els ajuts per l'IBI passin de 50 a 150 mil euros, recarregar als pisos buits, majoritàriament propietat de entitats financeres i grans tenidors, amb el 100% de l’IBI, donant l’alternativa perquè aquests pisos es posin a la borsa de lloguer municipal, o crear una figura especialitzada en la tramitació dels ajuts per a facilitar l'accés a la ciutadania.

Una altra de les mesures rellevants per a nosaltres i que fa temps reivindiquem com necessària, ha estat la implantació de la recollida selectiva porta a porta de les escombraries. O també, certificats d’arrelament gratuïts, eliminant la taxa vigent.

En resum, aquestes no són les nostres ordenances, però després d’aquests mesos de treball, d’haver aconseguit diversos avenços, i que la política de part de govern és constructiva i col·laborativa, escoltant i recollint les nostres propostes quan hi hem estat d’acord, valorem com una oportunitat poder abstenir-nos en aquests pressupostos amb diversos objectius, com poder aconseguir el desenvolupament de diversos punts del programa electoral i poder, des de l'oposició, ser una força útil al municipi i amb capacitat d'incidència.

Aquesta abstenció és, per tant, un marge de confiança i treball a l’equip de govern, i una oportunitat per a poder arrencar al govern polítiques positives per al municipi i per a desplegar el programa electoral de Blanes En Comú Podem, fent d'aquesta una força útil amb capacitat d'incidència i transformació.



Comentaris