BECP Blanes proposa creixement zero en els HUTS’s per un any


 

ACTA DE SESSIÓ DEL PLE DE L'AJUNTAMENT

Núm.: 14/2023

Caràcter: ORDINÀRIA

Data: 28 de setembre de 2023


Ordre del dia i desenvolupament de la sessió

11. Expedient: 2023/00011235S : Moció que presenta el grup municipal Blanes en Comú Podem per a la regulació dels habitatges d'ús turístic.

Exposició de fets:

En els darrers anys, s’ha augmentat exponencialment el nombre d’habitatges d’ús turístic (en endavant, HUT). Aquesta activitat econòmica es realitza en habitatges que tanmateix reuneixen les mateixes condicions per a ser habitatges o, de fet, ho eren abans d’entrar en activitat.

Actualment, més d’un 40% dels apartaments legalitzats a Catalunya estan localitzats a les comarques gironines, el que equivaldria aproximadament a més de 28.000 apartaments d’ús turístic i més de 140.000 places. Aquesta activitat va ser desregulada després de la supressió mitjançant la llei òmnibus l’any 2010 i actualment manca normativa al voltant dels límits, condicions i regulacions del sector.

Per un altre costat, la major rendibilitat de les rendes dels habitatges turístics sobre els lloguers tradicionals, suposen una retirada del mercat d’habitatge de lloguers anuals estables i incrementa els preus dels lloguers, que han de competir amb les rendes del turisme, i provoquen dificultats en l’accés a l’habitatge.

A Blanes actualment existeixen 1.272 habitatges d’ús turístic legalitzats (segons dades d’IDESCAT a l’any 2022), essent encara desconegut, per manca de cap estudi, el nombre d’habitatges turístics sense legalitzar, i els quals equivalen a 6.996 places d’allotjament. Tanmateix, aquesta xifra s’ha duplicat en tant sols 7 anys, passant dels 528 habitatges al tancament de 2015, als actuals 1.272.

En relació al dret a l’habitatge, aquest fet ha suposat una reducció clara del règim de tinença d’habitatges en lloguer. El darrer número oficial és de 2011, amb 3.401 habitatges en lloguer habitual residencial. Per tant, el creixement exponencial d’aquests HUT redueix directament la borsa d’habitatges de lloguer. En aquest sentit, en els principals portals immobiliaris de lloguer, només hi havia disponibles 23 habitatges de lloguer a tota la vila, dels quals 10 són lloguers només de temporada de setembre a juny.

Tanmateix, suposa una forta competència a les places hoteleres existents, sense generar, en canvi, llocs de treball, retorn de taxes i pagament d’impostos equiparables a les places hoteleres. D’aquesta manera, els HUT ja acumulen el doble de places i de capacitat d’allotjament que les places hoteleres (3.650 places l’any 2022).

Per aquestes raons, el grup municipal BECP, proposa a la consideració del Plenari l’adopció dels següents acords:

1. Suspendre pel període d’un any les comunicacions prèvies d’inici de l’activitat per a la instal·lació i/o ampliació dels HUT’s.

2. Creixement zero en els HUTS’s, per un període d’un any, després de l’any de suspensió de les comunicacions prèvies.

3. Revisió de totes les llicències donades com a HUT’s, i depurar aquelles que no compleixen amb la legislació.

4. Analitzar la problemàtica en relació amb les proporcions respecte als habitatges habituals.

5. Analitzar l’impacte en l’oferta de lloguer al mercat d’habitatge per als residents habituals.

6. Analitzar el possible procés de gentrificació, que provoca l’expulsió dels residents habituals dels barris i/o urbanitzacions, tal com succeeix en altres ciutats amb problemàtica similar.

7. Iniciar un estudi i inspecció dels habitatges d’ús turístic en situació irregular, regulant-ne les sancions per infracció en matèria d’activitats no donades d’ala.

8. Estudiar l’increment de les taxes dels serveis municipals (aigua i escombraries) d’aplicació amb discriminació per als habitatges d’ús turístic.

Resultat votació: Rebutjada per majoria absoluta, amb els vots a favor d’ERC, BECP i la CUP i els vots en contra de PSC, JPB, PP, VOX, GRUP BLANES i BLANES SI.



Comentaris