Jeluma, una aprenent de remeiera del clan Dondre

Fàtima Ponsdomènech presenta a Blanes ‘Llegenda dels Registres’, guanyadora del 42è Premi Enric Valor de Narrativa Juvenil 

L’acte conduit per l’actriu Maria Sola s’ha acollit a la Casa del Poble, amenitzat amb la banda ‘Cat Klezmer Trio’ que lidera Xavier Pendon 


Imatge facilitada per la institució 

Nota de premsa AJUNTAMENT 

Rebuda 31/10/2023 


La Casa del Poble va acollir el vespre d’aquest passat dissabte tot un esdeveniment de signe inequívocament blanenc, i amb la cultura com a principal eix d’atracció. Es tractava de la presentació de la que ha estat l’òpera prima de l’escriptora blanenca Fàtima Ponsdomènech, el llibre titulat ‘Llegenda dels Registres’.

L’acte el va conduir un altre referent al món cultural blanenc, en aquest cas escènic, l’actriu Maria Sola, i l’altra ingredient genuïnament blanenc va ser la banda sonora que va amenitzar-lo. La banda ‘Cat Klezmer Trio’, que lidera el músic blanenc Xavier Pendon, i que precisament el públic de Blanes va poder apreciar aquest passat estiu dins el cicle de concerts de Música a l’Esperança.


Guanyador del 42è Premi Enric Valor de Narrativa Juvenil 

El llibre de Fàtima Ponsdomènech té el doble atractiu d’haver estat fet per una escriptora blanenca, i per haver guanyat el 42è Premi Enric Valor de Narrativa Juvenil. És el guardó més antic del País Valencià en aquesta modalitat literària, i el convoca l’Ajuntament d’Horta Sud i Edicions del Bullent, que s’encarrega de l’edició dels escrits guanyadors.

La novel·la narra un viatge iniciàtica a la recerca dels orígens de la protagonista, així com dels fonaments del saber. El nucli central de la història gira a l’entorn de la Jeluma, una aprenent de remeiera del clan Dondre, a qui comuniquen la mort sobtada de la seva àvia, que és la líder de la família. Aquesta notícia en desencadena d’altres.

I és que la Jeluma sospitava que l’àvia i la resta de remeieres del primer cercle amaguen des de fa molt de temps secrets molt importants i transcendentals. Sa mare, contràriament al què li havien dit, no és morta, i és necessària que se la localitzi perquè pugui ocupar el lloc de l’àvia que ha traspassat. L’aventura de la recerca de la seva mare constitueix el fil conductor de la narració, que fascina el i la lectora des del primer paràgraf.

Fàtima Ponsdomènech Calvet va estudiar per a mestre d’Educació Musical i durant uns quants anys es va dedicar a l’ensenyament, dirigint un centre de lleure per a nens i nenes de 3 a 11 anys, el Casal de la Selva. Ha estat sempre molt implicada en el teixit associatiu i cultural blanenc, i és membre de la junta de la Casa del Poble. El seu interès, sensibilització i tendència creativa l’han dut al cinema com a productora i actriu després que fa molts anys va ser co-fundadora del Cine Club Fortuny de Blanes. Actualment viu a Picanya, l’Horta Sud (València), i ho combina amb estades al seu Blanes natal.

La presentació va omplir de gom a gom la sala noble de la Casa del Poble on s’hi va acollir. Entre el públic assistent hi havia nombrosos representant del món cultural blanenc, així com el primer tinent d’alcalde de Promoció de la Ciutat, Turisme, Comerç i Empresa, Joan Felip.



Comentaris