Més d’un centenar entre actors, tècnics, músics, equip...

Blanes estrena aquest Nadal una nova versió de ‘Pastors i Misteris’, els particulars pastorets del poeta blanenc Pere Puig i Llensa de l’any 1929

La dirigeix per primera vegada una dona, l’actriu Maria Sola, i el músic Martí Delgado ha fet nous arranjaments de la música original de Mn. Joan Batlle



Imatge facilitada per la institució 

Nota de premsa AJUNTAMENT

Rebuda 13/12/2022


A Blanes, com en la majoria de municipis d’arreu del país, hi ha tradicions relacionades amb les festes nadalenques que tenen el segell d’inconfusible lligam amb el propi ADN d’aquell poble, vila o ciutat. Ara bé, n’hi ha una en particular que no s’ha tornat a fer en aquest municipi on comença la Costa Brava, des d’abans de la COVID.

Més concretament, l’última vegada que es va poder gaudir va ser el desembre de l’any 2019, és a dir: fa quatre anys. Des de llavors, per un ample sector de la població que ho tenia apuntat puntualment a la seva agenda de les festes nadalenques, es troba a faltar aquest ingredient, una representació artística amb nom propi que aquest 2023, per fi, s’ha pogut tornar a incorporar a l’agenda. Més concretament serà el proper cap de setmana del 16 i 17 de desembre.


Nova versió dels ‘Pastors i Misteris’ de Pere Puig i Llensa de l’any 1929

Es tracta de l’obra ‘Pastors i Misteris’, que aviat complirà el seu primer segle de vida després que va ser escrita l’any 1929 pel poeta blanenc Pere Puig i Llensa, amb cançons del músic Mossèn Joan Batlle. Des de llavors, ha emocionat i ha captivat diverses generacions de blanencs i blanenques, que han assistit a l’eterna lluita del bé contra el mal amb una obra típicament nadalenca.

Són els propis i particulars ‘Pastorets de Blanes’, i no pas la versió més típica d’arreu de Catalunya, ‘Els Pastorets o l’adveniment de l’infant Jesús’ de Josep Maria Folch i Torres. Després de l’aturada dels darrers anys, s’ha hagut de buscar un nou repartiment amb actors i actrius que s’estrenen per primera vegada en aquesta tradicional obra, i d’altres veterans que repeteixen algun dels emblemàtics personatges que la protagonitzen.


Per primer cop una dona assumeix la direcció i nous arranjaments musicals

El canvi dels actors i actrius que incorporen els personatges no és l’única millora destacable que s’ha fet. N’hi ha d’altres dos prou remarcables, començant perquè serà la primera vegada que una dona hagi assumit la direcció. I per fer-ho s’ha comptat amb una polifacètica actriu blanenca que ja compta amb una llarga experiència: Maria Sola.

L’actriu i directora és conscient del destacat canvi que això significa. Una barreja de respecte perquè ha readaptat una obra llegendària, que ocupa el seu propi espai en l’imaginari col·lectiu blanenc; i al mateix temps un repte escènic que ha acceptat amb aquell punt emotiu i visceral que té el propi ofici de ser actriu. Així ho explica Maria Sola: “Les persones que ens dediquem al món de l’espectacle tenim un punt de bogeria. Potser per això, quan l’Associació Pastorets de Blanes em va proposar dirigir ‘Pastors i Misteris’, vaig dir que sí”.

En l’àmbit musical, peça fonamental de la representació, també s’han fet canvis substancials. Començant perquè el jove compositor i músic blanenc Martí Delgado s’ha ocupat de fer un nou arranjament de l’obra escrita fa 94 anys per Mossèn Joan Batlle. I encara una darrera novetat en aquest mateix àmbit, ja que aquestes noves versions de les conegudes cançons dels ‘Pastors i Misteris’ les interpretarà per primera vegada una formació vocal sorgida precisament durant la pandèmia: la ‘Coral Solstici’.


Implicació de l’artista Mayte Vieta, diverses entitats i particulars

El cartell dels ‘Pastors i Misteris’ de l’any 2023 és obra de l’artista Mayte Vieta, i amb un disseny gràfic de ‘La fàbrica del disseny’. D’altra banda, com en anys anteriors, es compta amb la implicació de diverses entitats culturals blanenques que també fan les seves aportacions: l’Esbart Joaquim Ruyra, la Colla de Diables Sa Forcanera, el Centre Catòlic i la Colla Gegantera.

També hi ha la implicació del Centre Catòlic, la Parròquia Sagrada Família i el Comerç de Peix Ros, a banda d’un gran nombre de participants dins i fora de l’escenari que fan possible, amb la seva contribució, que l’obra hagi tornar a reeixir de l’oblit. Són responsables de vestuari, maquillatge, tècnics, apuntadors... Tothom suma esforços perquè aquest 2023 Blanes pugui gaudir de nou de l’espectacle nadalenc més genuïnament blanenc.

La representació dels nadalencs ‘Pastors i Misteris’ mou més d’un centenar de persones entre actors i actrius, tècnics, músics, cantants i l’equip logístic que se n’ha d’ocupar de tota mena d’aspectes escènics a tenir en compte. Aquests dies s’estan ultimant els darrers assajos perquè tot estigui a punt pel proper cap de setmana.

La nova versió es podrà gaudir al Teatre de Blanes dissabte i diumenge amb dues úniques representacions en dos horaris diferents. Dissabte serà a les 21 h, i diumenge a les 19 h. Les entrades anticipades es poden comprar online a

https://www.teatredelacostabravasud.cat/ca/programacio/c/647-pastors-i-misteris.html 

o bé presencialment a la taquilla del teatre els dos dies en què s’oferirà l’obra, una hora abans de les respectives representacions.



Comentaris