No confondre gimnàstica amb magnèsia ni magnòlies

Xiroia i El Mirall reivindiquen el poder de la vellesa amb ‘Les Magnòlies’, que s’estrena aquest cap de setmana al Teatre de Blanes, dirigits de nou per Pep Alum

Divendres la funció serà a les 21 h i dissabte a les 19 h amb entrades a https://www.teatredelacostabravasud.cat/ca/programacio/c/627-les-magnolies.html


Imatge AJUNTAMENT DE BLANES


Nota de premsa AJUNTAMENT

Rebuda 29/11/2023


Hi ha una frase feta que diu que l’experiència és un grau, uns coneixements que són difícils d’aconseguir si no és a base d’atresorar el què els anys van aportant a la vida. En ple segle XXI, quan els drets de les persones grans comencen a reivindicar-se cada vegada amb més força –fins i tot s’ha començat a celebrar el Dia Mundial pels seus drets el 15 de juny-, una obra com aquesta és una altra valuosa aportació que tothom qui tingui dos dits de front sabrà assaborir.

Es tracta de la nova proposta escènica que ens presenta la que ja és la tercera col·laboració entre els dos grups teatrals blanencs: Xiroia i El Mirall. Els dirigeix de nou el veterà Pep Alum, qui també és l’autor del text que incorporen les actrius i actors dalt l’escenari. L’estrena es farà al Teatre de Blanes aquest proper cap de setmana, el què marcarà l’inici del nadalenc mes de desembre, però lluny de l’edulcorat sentiment que podria atribuir-se.

Més concretament serà divendres a les 21 h i l’endemà dissabte a les 21 h, i les entrades es poden comprar bé de manera anticipada a través de l’enllaç https://www.teatredelacostabravasud.cat/ca/programacio/c/627-les-magnolies.html o bé presencialment els dos dies en què es farà la funció, una hora abans que comenci.


Les Magnòlies’, una reivindicació del poder de la vellesa

Posats a buscar un missatge principal que vulgui transmetre aquest nou muntatge, potser el més potent és aquest: reivindicar el poder de la vellesa, la saviesa que rau en l’experiència acumulada. Tota una vida viscuda que no cal relegar a un racó perquè sí, perquè ara el què està de moda –com gairebé sempre al llarg dels segles- és ser jove.

Però aquest no és de bon tros l’únic missatge que clama ‘Les Magnòlies’. El seu títol es deu al nom de la residència per a gent gran on viuen les i els protagonistes de l’obra. És un geriàtric on hi habiten uns personatges ben peculiars que podran descobrir tothom qui vagi a veure l’obra, de la qual no se’n poden rebel·lar massa detalls per no fer un espòiler.

Són un grup de dones i homes que no es resignen a viure sota la tirania d’una governanta que teòricament n’ha de tenir cura però que, en realitat, viu la seva vida a base d’imposar la seva autoritat. Com que volen trencar aquesta situació, idearan un pla per capgirar la situació. Novament, només qui vagi a veure l’obra podrà saber si aconsegueixen o no el seu objectiu.

Com és marca de la casa en totes les creacions de Pep Alum, l’obra està farcida de situacions divertides, però també de tensió i crispació. L’equip actoral el composen Roser Álvarez, Núria Baldrich, Jaume Claret, Mireia Font, Xavi Márquez, Fina Puig, Rosa Relat, Anna Soteras i Anna Torruella. En l’atrezzo i escenografia també intervé Oriol Gruart; Carlos González, Kore Velasco i Hugo González tenen cura dels llums i el so; Albert Torras s’ha encarregat de la fotografia del cartell i les il·lustracions d’Ovidi Alum al programa de mà.

Una història apta per a totes les edats, però que sobretot sabran gaudir millor aquelles persones que tinguin una maduresa mental que no cal associar a l’edat física, sinó –sobretot en aquest cas- a la intel·ligència emocional. Com dèiem, ‘Les Magnòlies’ s’estrena al Teatre de Blanes aquest divendres 1 de desembre a les nou de la nit, i l’endemà dissabte dia 2 a les set del vespre.



Comentaris