Ratxes de vent i alteració marítima comencem bé l'any

Protecció Civil posa en alerta el VENTCAT davant la previsió de ratxes fortes de vent durant el cap de setmana

  • Bufarà especialment amb força al Pirineu, Prepirineu i a la meitat sud del país, amb ratxes màximes de 90 km/h
  • Es demana molta precaució a les activitats de muntanya, sobretot on hi hagi neu i es pugui formar el fenomen del torb
  • També s’incrementa la mala mar a l’Empordà, per la qual cosa s’aconsella extremar la precaució en les activitats en zones properes al mar


Imatge HOYARAGON.ES


Nota de premsa GENCAT

Rebuda 05/01/2024


Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta VENTCAT en fase d’alerta, per les previsions meteorològiques de cops de vent fort a partir d’aquesta nit, i sobretot durant el cap de setmana. El vent bufarà a tot el país, però serà especialment intens al Pirineu, Prepirineu i meitat sud, amb ratxes màximes de 90 km/h. Per aquest motiu, cal extremar les precaucions en totes les activitats a l’aire lliure.

A les cotes altes del Pirineu, on també hi pot precipitar neu, es pot formar el fenomen del torb. Així, es demana a totes les persones que tinguin pensat anar-hi que s’informin de les previsions meteorològiques, evitin situacions de risc i vagin equipats de forma adequada.

A més, Protecció Civil també ha actualitzat la prealerta del PROCICAT per les Cavalcades de Reis que tindran lloc a partir d’aquest divendres al vespre. Les previsions indiquen ruixats i xàfecs de distribució irregular arreu, en especial a punts del sector central del litoral i prelitoral, la Catalunya central i al vessant nord del Pirineu, fins a les primeres hores de la Nit de Reis. També per la tarda ratxes de vent que poden superar els 90 km/h a les comarques del sud. Amb l’entrada de la nit s’incrementarà el vent al Pirineu, Prepirineu i meitat sud del territori. També hi haurà alteració marítima al l’Empordà. S’aconsella especial precaució en les activitats relacionades amb les cavalcades que puguin veure’s afectades per aquesta meteorologia o que es realitzin en llocs propers a la costa. Cal assegurar l’estabilitat de les carrosses i els elements de decoració exterior.

Protecció Civil reitera els consells de seguretat a la ciutadania durant les cavalcades, més quan les previsions meteorològiques no acompanyen. Per qualsevol incident, el telèfon d’emergències 112 és a la disposició de tothom.


Per obtenir més informació:

-Predicciói SMP: http://www.meteo.cat/prediccio/general

-Predicciómunicipal: http://www.meteo.cat/prediccio/municipal

-Incidènciesviàries:http://cit.transit.gencat.cat

-Mobilitat:http://www20.gencat.cat/portal/site/mobilitat


Si voleu consultar els valors dels llindars per a cadascuna de les comarques, ho podeu fer en el següent enllaç:

https://gen.cat/3TjJddC


Podeu consultar les actuacions a fer, els consells i les recomanacions per a la població en cas de ventades a

http://interior.gencat.cat/ventades



Comentaris