Un llibre autobiogràfic, culer, amb tocs de ficció a Blanes

Joel Codina ha presentat a Blanes el seu debut literari ‘Sortiu i rescateu-vos’

Organitzat per la Penya Barcelonista de Blanes, l’acte va quedar centrat en una conversa amb l’historiador i fotògraf Aitor Roger per conèixer l’essència d’aquest llibre autobiogràfic


Imatge facilitada per la institució 

Nota de premsa AJUNTAMENT

Rebuda 16/01/2024


La seu de la Penya Barcelonista de Blanes, emplaçada a la Casa del Poble, va acollir el passat diumenge al matí la presentació del llibre ‘Sortiu i rescateu-vos’, de Joel Codina. Nascut a Terrassa, l’autor és fotògraf, dissenyador gràfic, gestor de xarxes, professor d’estratègia comunicativa i, sempre que pot, escriu sobre jazz.

Per presentar el seu debut literari, Joel Codina va mantenir una conversa amb l’historiador i fotògraf blanenc Aitor Roger, qui va ajudar a anar desvetllant els diferents aspectes que s’aborden a la novel·la. Per a l’autor, ‘la vida és com un partit de futbol, i quan te n’adones ja ets al temps de descompte’, però circumscriure el llibre tan sols a l’àmbit futbolístic seria quedar-se nedant tranquil·lament a la superfície d’unes aigües que són molt més profundes.


Un llibre autobiogràfic amb tocs de ficció

Sortiu i rescateu-vos’ està farcit d’elements autobiogràfics de l’autor, salpebrat amb alguns elements de ficció, però no és un llibre que parla únicament de futbol, més concretament, del Futbol Club Barcelona. Tot i que, efectivament, sí que ens parla dels partits més rellevants del Barça, de figures claus com la del jugador i tècnic Johan Cruyff, o de les sis copes aconseguides en una mateixa temporada per Josep Guardiola.

Ara bé, potser el més interessant és que inclou una reflexió, un repte pels lectors: convida a reflexionar sobre la mort, a pensar com superen els humans els entrebancs que es van trobant al llarg de la vida. Esculls que, en ocasions –com és el cas de l’autor-, es presenten en forma de situacions molt traumàtiques que poden deixar una empremta molt difícil –sinó impossible- de superar. I encara més si es produeixen coincidint amb la infantesa.

Tal com s’explica al mateix llibre, a les seves planes ‘L’autor nua la seva ànima i ens mostra com ser –o no ser- home a la Barcelona del segle XXI. Un monòleg interior dels seus amargs records d’infància, del temps passat amb la seva àvia, de les seves aventures de joventut, de les tardes gaudint dels partits del Barça, dels amors i desamors, els seus èxits i els seus fracassos... Perquè els homes també poden (i han de ser) sensibles’.

Per tant, el què és una constant, és la sempiterna presència del Barça. De fet, el títol de la novel·la és una clara al·lusió a aquell conegut consell que els va fer Johan Cruyff als seus jugadors abans de la final de la Copa d’Europa de Wembley: ‘Salid y disfrutad !’. Tal com va sentenciar Aitor Roger durant la presentació literària, ‘Hi ha experiències i oportunitats a la vida que només passen per davant nostre una sola vegada, i cal aprofitar-les’. L’acte es va tancar amb una copa de cava amb què la Penya Barcelonista de Blanes va voler obsequiar a tots els assistents.



Comentaris