La tradició marca desmuntar els pessebres de les llars

Blanes culmina el 93è Concurs de Pessebres amb el lliurament de premis 

El primer premi de la categoria artística l’ha guanyat Montserrat Moraleda, mentre que en pessebres populars han empatat el de Can Bruno amb el d’Alfons Pladellorens i Bru de Sala 


Imatge facilitada per la institució


Nota de premsa AJUNTAMENT

Rebuda 30/01/2024


L’Església Santa Maria ha tornat a allotjar un dels actes que, definitivament, tanca el llarg periple nadalenc que hem estat vivint durant gairebé dos mesos. I és que, amb la celebració de la Festa de la Candelera que s’escau el 2 de febrer, la tradició marca que s’han de desmuntar els pessebres de totes les llars. Per això, fidels a aquesta tradició, l’Agrupació Pessebrista de Blanes va organitzar l’acte de lliurament dels premis uns dies abans, més concretament el passat diumenge.

Es tracta d’un esdeveniment que sempre atrau una gran quantitat de públic, perquè el què sí és segur és que, s’hagi guanyat o no un premi classificatori, tothom obté un guardó. Aquesta vegada l’artista blanenc Sergi Ros es va lluir més que mai, amb una reproducció del doble perfil del Castell de Sant Joan i l’Ermita de Sant Joan, totes dues presentant un aspecte pessebrístic. D’una banda es lliura el trofeu confeccionat cada any especialment per a la ocasió, i de l’altra el que sol aixecar més alegria entre la canalla: la característica i tradicional bossa de xuxes.


93è Concurs de Pessebres de Blanes

Aquest 2024 ja s’ha arribat a la 93a edició del Concurs de Pessebres de Blanes, la qual cosa significa que aquí s’hi celebra un dels certàmens més longeus d’arreu del territori. Enguany han participat 55 muntatges que han rivalitzat en minuciositat, espectacularitat i detalls sorprenents. Això va fer que el recinte de l’Església Santa Maria estigués farcida de públic per conèixer de primera mà si s’havia obtingut o no un premi.

L’acte el van encapçalar el president de l’Agrupació Pessebrista de Blanes, Jaume Sagrera; el rector de la Parròquia Santa Maria, Enric Roura; i l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, acompanyat de la regidora de l’Arxiu Municipal i Patrimoni Històric, Mònica Rabassa. Abans d’encetar el lliurament de premis, un dels membres del jurat, Pere Robert, va descriure els trets més destacats que han caracteritzat el concurs d’enguany.

Així, va començar per destacar el Pessebre Monumental de l’Ajuntament de Blanes que, una vegada més, han confeccionat els membres de l’Agrupació Pessebrista amb la col·laboració d’alumnes de l’Institut Serrallarga. Per agrair el suport del consistori blanenc per mantenir viva la flama del pessebrisme a Blanes, el president de l’entitat va lliurar a l’alcalde un dels guardons dissenyats per Sergi Ros.

Tot seguit, va ser el moment de l’animat lliurament de premis on l’anar i venir de premiats i premiades va ser constant, enmig dels aplaudiments d’un públic entusiasta, que s’afegia a la celebració de poder haver comptat un any més amb aquest esdeveniment tan popular. Durant gairebé una hora es van anar succeint l’entrega dels guardons on, com dèiem abans, ningú no es queda mai sense rebre un reconeixement.


Classificacions Premiats i Finalistes 93è Concurs de Pessebres

El Concurs de Pessebres de Blanes compta amb dues categories principals: l’artística i la popular. En la primera categoria, la classificació l’ha encapçalat en la seva 93ena edició Montserrat Moraleda, que per segon any consecutiu ha guanyat la primera posició; el segon premi ha estat per a Xavier Fuster, qui també va obtenir aquesta mateixa posició l’any passat; i el tercer premi l’han guanyat ex-aequo Gregorio Morales i Alba Baltrons Arias.

Per la seva banda, en la categoria de pessebres populars, que compta amb un major nombre de participants, el primer premi ha estat un any més per a l’espectacular muntatge de Can Bruno, que ocupa tota una sala de l’antic restaurant. L’ha guanyat ex-aequo amb el pessebre dels Cosins Rabassa Castarlenas, mentre que el tercer premi ha estat per a un altre artista del món del pessebre habitual del concurs: Josep Ma Borràs.

A banda d’aquestes dues principals categories, també hi ha la popular per a associacions i entitats per un costat, així com la categoria infantil/juvenil per un altre. El primer premi en la categoria Infantil/Juvenil ha estat enguany per a Eric Capel Bernal; el segon l’ha guanyat Olau Parlon Pallarès, i el tercer Maria Ortas Gallart.

En la categoria d’associacions, institucions i entitats el primer premi ha estat doble: per un costat el primer premi artístic l’ha guanyat l’Associació de Veïns de La Plantera, mentre que el primer premi popular ha estat per al Barri de Raval i Sa Carbonera. Per la seva banda, el segon premi de la Categoria Popular d’Associacions i Entitats l’ha guanyat el Col·legi Santa Maria (edifici nou), i el tercer la Parròquia Sagrada Família d’Els Pins.



Comentaris