Acció de govern Ple de l'Ajuntament febrer 2024 (1)

L’Ajuntament de Blanes aprova els pressupostos 2024 de 62’5 M€, 10 M€ més que al 2023

Es destinen 3’3 M€ a inversions com ara la campanya d’asfaltat, la creació d’habitatges socials, la climatització de les escoles bressol, o bé diverses millores d’infraestructures d’ús esportiu


Imatge facilitada per la institució 


Nota de premsa AJUNTAMENT

Rebuda 29/02/2024


El punt més destacat del ple municipal d’aquest mes de febrer ha estat l’aprovació inicial dels pressupostos pel 2024, que han prosperat amb els 11 vots a favor de l’equip de govern –PSC, JxB, Grup Blanes i Blanes SI-, l’abstenció d’ERC i BECP; així com els vots en contra del PP, VOX i la CUP. El tinent d’alcalde d’Hisenda, Jordi Calvet, s’ha encarregat de presentar-los.

En aquest darrer sentit, ha agraït i destacat la participació i el debat que hi ha hagut amb Blanes En Comú Podem, així com el sentit de votació d’ERC. Enguany els pressupostos municipals sumen 62’5 M€, 10 milions d’euros més que al 2023.

Calvet ha destacat l’important augment en el capítol 1 de recursos humans, que significa un augment de 2 M€ respecte l’anterior anualitat. Aquest 11% més permetrà cobrir 48 places, sumant les de nova creació i les vacants de la relació de llocs de treball que mancava cobrir.

Segons el tinent d’alcalde d’Hisenda, això ha de permetre un salt de qualitat tant necessari en l’atenció d’aquest ajuntament al ciutadà, sobretot a les àrees de policia i territori. Un altre augment important és el què es refereix al capítol 2 de despeses corrents, que permetrà adaptar el consistori blanenc als costos reals. També s’ha fet un esforç per atendre les necessitats que han transmès les diferents àrees de govern als respectius responsables polítics.


Més de 3 M€ en diferents inversions

Jordi Calvet també ha remarcat l’important augment de dotació econòmica atorgada a la partida de inversions, amb un total de 3.328.450 €, que es destinaran a diferents projectes. Un dels més destacats és amb el què comptarà la partida per fer la campanya d’asfaltatge, on s’han destinat 300.000 €. A aquesta quantitat cal sumar-hi el romanent d’inversions aprovades en l’any anterior i no executades del tot, de manera que en total es destinaran 500.000 € per a la tan necessària millora dels carrers de la ciutat.

Altres projectes inclosos al capítol d’inversions són els 635.000 € per a millorar dues infraestructures relacionades amb el món de l’esport. D’una banda, 360.000 € per substituir la gespa artificial del camp de futbol de Ca la Guidó, i de l’altra 275.000 € que serviran per fer el cobriment de la pista de Mas Florit.

Altres inversions previstes són 300.000 € per a la climatització de les escoles bressol municipals, 140.000 € per millores d’adequació del cementiri municipal i 100.000 € pel Centre de Formació a l’antiga Escola Carles Faust. També ha recordat la dotació econòmica que continuen tenint projectes de llarg recorregut, com per exemple la Prefectura de la Policia Local i Protecció Civil, així com d’altres millores en què ja es porta treballant des de fa temps.


Altres temes tractats al Ple Municipal

Cronològicament, després de l’aprovació dels pressupostos es va sotmetre a votació l’adhesió al GALP Costa Brava Sud-Maresme, que va comptar amb el recolzament de tots els grups polítics llevat de la CUP, que es va abstenir. Els quatre següents punts es van aprovar per unanimitat i estaven relacionades amb la plantilla municipal: la modificació del pla de carrera professional, el pla d’igualtat d’oportunitats entre dones i homes, la modificació del conveni, i el reconeixement retroactiu de l’increment de retribucions del 0’5% en conceptes competència de l’estat espanyol i del consistori blanenc.

El 13è punt va incloure donar resposta a les al·legacions i l’inici de la reversió de la concessió per a l’execució d’obres de reforma i rehabilitació, així com la subseqüent explotació de l’aparcament soterrat de Cala Bona, que va prosperar amb el recolzament de tots els grups llevat d’ERC, que va votar en contra. Tot seguit es van debatre cinc mocions.

La primera, de BECP i CCOO, demanava l’adhesió a la ILP per a la proposició de Llei de garanties de finançament del sistema educatiu català, i va comptar amb els vots a favor de tothom, llevat del PP i VOX, que van fer-ho en contra. Val a dir que per presentar el seu contingut es va comptar amb la participació d’Ester Satorra, representant del sector a CCOO de Girona.

La següent moció, també proposada per BECP, va ser en suport al 8M, a favor dels drets de les dones i persones LGTBIQ, i contra els discursos d’odi i antigènere, que va prosperar de nou amb els vots en contra del PP i VOX. Per la seva banda, VOX va presentar una proposta d’acord per denunciar les catastròfiques conseqüències que ha tingut el Pacte Verd Europeu i en defensa del sector primari espanyol, que no es va aprovar pels vots en contra de tots els grups municipals, llevat de l’únic recolzament del proposant.

L’última proposta presentada conjuntament per la CUP i ERC per donar suport a la mobilització de la pagesia i en defensa dels drets de les treballadores davant la crisi del sector agrari i la necessitat de polítiques per a la sobirania alimentària, va prosperar amb els vots a favor de tots els grups i l’única abstenció de VOX.



Comentaris