El patrimoni medieval que impregna façanes i racons del poble

El Consell Comarcal de la Selva i la revista “Descobrir Catalunya” presenten el número 305 de la revista, que conté un ampli dossier sobre “la Selva Medieval”

  • La presentació ha anat a càrrec del president del Consell Comarcal de la Selva, Martí Pujals, l’alcalde de Brunyola, Roger Puigdeval,l i el director de la revista Descobrir, Joan Morales
  • L'acte ha comptat també amb la presència de diversos consellers comarcals, alcaldes i regidors de la comarca



Nota de premsa CONSELL COMARCAL

Rebuda 29/02/2024


El Consell Comarcal de la Selva i la revista Descobrir Catalunya han presentat aquest dijous, 29 de febrer, al migdia, a la sala Ricard Teixidor de l’Ajuntament de Brunyola, el número 305 de la revista, que conté un ampli dossier sobre “la Selva medieval”. De fet, el reportatge conté més de 50 pàgines, a més de la portada de l’exemplar del mes de març.

L’alcalde de Brunyola, Roger Puigdevall, ha donat la benvinguda als assistents i, s’ha mostrat molt satisfet d’acollir un esdeveniment d’aquestes característiques. Tal com ha dit Puigdevall en aquesta publicació es posa en valor el patrimoni arquitectònic, natural i cultural de la comarca i es visibilitza la singularitat d’aquest territori. Seguidament, ha estat el torn del president del Consell Comarcal de la Selva, Martí Pujals.

El màxim responsable de l’ens selvatà ha mostrat la seva satisfacció per aquest exemplar. En aquest sentit, Pujals ha explicat que "Descobrir Catalunya ens dedica a la Selva un magnífic dossier, amb la qualitat fotogràfica emblemàtica de la seva publicació, i amb quatre articles que aborden amb encert la seva riquesa i complexitat”. El president selvatà ha destacat que "es tracta d'un gran treball sobre una llarga època de la nostra història i sobre l'important llegat que ha pogut arribar als nostres dies.

Per la seva banda, el vicepresident 3r, Albert Sanz ha assenyalat que la revista Descobrir ha permès donar a conèixer un dels objectius cabdals que té el Consell en aquest mandat, que són el turisme i la promoció de la nostra comarca. En aquesta mateixa línia, la consellera de Turisme, Jennifer Pérez, ha assenyalat que la publicació d'aquest article ens ajudarà a promocionar la comarca de la Selva, ja que la seva heterogeneïtat, la seva bellesa, la seva història i el seu patrimoni fan que sigui una comarca atractiva per a qualsevol visitant.

En la seva intervenció, el director de Descobrir, Joan Morales, ha exposat que "el patrimoni medieval de la Selva, que impregna façanes i racons de molts dels seus pobles, mereix atreure l'atenció dels amants de la nostra història per la seva diversitat, rellevància i monumentalitat". En aquest sentit, Morales ha recordat que a la comarca hi trobem castells i ermites, carrers empedrats i places porxades, masies antigues i tradició marinera, penya-segats imponents i paisatges boscosos, aigües termals i cuina de mar i muntanya... Per Morales, "la Selva és una comarca que ho té tot".

El dossier “Selva medieval, castells, pobles i paisatges d’una comarca de pel·lícula” centra bona part del protagonisme de la revista ‘Descobrir Catalunya’. Entrant més en detall, l’especial arrenca amb una doble pàgina del castell de Montsoriu, una de les fortaleses més imponents del país. Aquesta imatge va precedida d’una doble pàgina de l’interior del castell de Sant Joan de Lloret, unes impressionants escales de cargol que permeten que el visitant pugi fins al capdamunt. La seva construcció, del segle XI, va ser motivada per la necessitat de defensar el poble dels perills que venien per mar. La tercera imatge a doble pàgina d’aquest especial és la del campanar de Sant Pere d’Osor, des d’on es pot contemplar la petita vila selvatana, de poc més de 400 habitants. La fotografia està feta des de la torre de Recs, una construcció que data del 1439.

El dossier inclou diversos articles. “El rastre del poder dels Cabrera”: al llarg de cinc-cents anys, la nissaga dels Cabrera va aixecar castells, torres i esglésies que, tot i el pas dels segles, actualment es poden visitar i permeten resseguir l’empremta del seu poder. “L’empremta de les senyories”: parla de la baixa edat mitjana que és encara present en molts pobles de la Selva, sobretot per l’influx del poderós vescomtat de Cabrera, però també d’uns altres senyors feudals: els monestirs benedictins. “Del verd al blau en un obrir i tancar d’ulls”: els contrastos paisatgístics marquen la fesomia de la Selva amb els peus a la Costa Brava i cims de més de mil metres, en aquest reportatge s’endinsen en els seus tresors naturals. “El patrimoni medieval de la Selva”: un museu a cel obert. Són moltes les iniciatives que revelen els atractius de la Selva. Aquí es repassen les activitats, visites guiades i experiències per reivindicar i conèixer la comarca. Aquests articles han estat elaborats per periodistes del territori; en aquest número hi han participat: Maria Garcia, Enric Ramionet, Francesc Solà i Clara Julià. En la part final d’aquest especial hi ha la postdata de l’actor i humorista d’Arbúcies Fel Faixedes, que assegura que és com en Tarzan, ja que allà on està més bé és a la Selva. En aquest article, repassa la seva vinculació vital i emocional amb la comarca que l’ha vist néixer.

El reportatge fotogràfic d’aquest número ha anat a càrrec del fotògraf Roger Rovira, que presenta un treball inèdit amb el material recollit durant el recorregut que ha fet per la comarca de la Selva. Rovira és fotògraf especialitzat en el món de la natura, els viatges i l’aventura.

Al marge d’aquests articles, el dossier acaba amb quatre pàgines de guia pràctica que porta per títol “No t’ho perdis” i que inclou un petit tast d’establiments, guies, propostes turístiques i cançons inspiradores que siguin d’utilitat als visitants durant la visita als pobles de la Selva. Així, s’inclouen diverses recomanacions d’on menjar, on dormir, serveis turístics i telèfons o webs d’informació, i també diverses recomanacions de llibres i guies (Montsoriu, el castell gòtic de Catalunya; Descobrint la comarca de la Selva, Selva, 17 excursions a peu).



Comentaris