Un viatge oníric a formes fantasmals del món de les ombres

Casa Saladrigas de Blanes acull ‘Phasmas’, d’Andrés Siri, guanyadora de la 19a edició d’Exposicions Viatgeres de la Diputació de Girona

El regidor de Cultura, Jordi Calvet, acompanyat del mateix autor, van encapçalar l’acte inaugural divendres passat


Imatge facilitada per la institució


Nota de premsa AJUNTAMENT

Rebuda 07/03/2024


L’emblemàtica Casa Saladrigas de Blanes acull durant tot aquest mes de març una exposició que se surt del què acostuma a ser-ne una de convencional. De fet, té tots els ingredients per estar envoltada de misteri i suggeridores essències que el seu mateix títol ja apunta. Presentada amb el nom de ‘Phasmas’, el seu autor és Andrés Siri (Buenos Aires, 1974), qui va guanyar la dinovena convocatòria del programa ‘Exposicions Viatgeres’ de la Diputació de Girona amb aquesta mostra.

L’acte inaugural del nou muntatge que va tenir lloc divendres passat el va encapçalar el regidor de Cultura, Jordi Calvet, acompanyat del propi autor Andrés Siri, arquitecte de formació, que viu a Girona des de fa 22 anys. Després dels breus parlaments oficials, Andrés Siri va fer una visita inaugural amb les autoritats per explicar-los el sentit del seu projecte.


Phasmas’, un viatge oníric a formes fantasmals

L’autor ha pres com a referent el mot ‘Phasma’, paraula grega que designa forma, aparició, visió, fantasma i, per tant, presagi, el què hi ha abans o després. Una manera de crear suspens, de pensar, basada en una de les múltiples formes de treballar les imatges i els seus continguts: la que indaga sobre la forma i la possibilitat de fer aparèixer la imatge.

En aquesta exposició s’hi poden veure imatges borroses, que no estan totalment definides perquè provenen del món de les ombres. Per això, la creació d’aquests imatges consisteix a retenir l’instant revelat, allò que resta encara ocult. L’autor ho fa a través de diferents tècniques: el dibuix, la cianotípia, la pintura, el frottage, el vídeo, i altres variants.

Al plantejament expositiu les imatges amaguen i revelen significats ocults. Per això, treballa la matèria per aconseguir fer ressorgir unes imatges del no res, que restaven amagades per acabar mostrant significats ocults. Segons un dels jurats del programa ‘Exposicions Viatgeres’, el crític d’art Bernat Puigdollers, “Siri ens planteja imatges incompletes que ens veiem obligats a completar. Ens convida a reinterpretar, a tornar a crear per donar pas a noves obres i a nous sentits”.

Andrés Siri es va traslladar des d’Argentina a Girona l’any 2002, i va cursar el Màster de Crítica i Comunicació de l’Art a la Universitat de Girona. A cada nou projecte artístic que afronta, es dedica a investigar, experimentar i aprofundir en diferents continguts relacionant diverses disciplines: territoris que es mouen entre l’art, l’arquitectura, la fotografia i l’arqueologia.

L’exposició ‘Phasmas’, que serà a Casa Saladrigas fins el 30 de març, es pot visitar dimarts i dimecres de 10 a 13 h, i de dijous a dissabte tant de 10 a 13 h com de 17 a 20 h.



Comentaris