Aplec del Vilar Josep Perich Enric Roura Santi Parejo 3x1

Blanes ha celebrat avui l’Aplec del Vilar, amb més de 400 anys d’història

Abans dels actes de la tradicional jornada festiva que tanca la Setmana Santa, s’ha inaugurat la restauració l’Oratori de la Mare de Déu del Vilar que hi ha al camí que condueix al santuari


Imatge facilitada per la institució

Nota de premsa AJUNTAMENT

Rebuda 02/04/2024


Aquest dimarts, en què tradicionalment Blanes celebra la festa local de l’Aplec del Vilar, la població on comença la Costa Brava ha tornat a reviure aquesta tradició que ja compta amb més de 400 anys d’història. S’ha acollit a l’esplanada del Santuari del Vilar que dóna nom a la festivitat. Es tracta d’un paratge situat als afores del nucli urbà, i és molt apreciat tant per la ciutadania com pels visitants que hi acudeixen per passar-hi una jornada a l’aire lliure.

Aquest és justament el reclam que té la jornada festiva, tot i que durant els darrers anys hagi minvat força la participació dels qui aprofiten la jornada festiva extra de la Setmana Santa per anar-hi. Malgrat tot, encara hi ha grups de famílies i amics que es porten el dinar de casa i el comparteixen distribuïts arreu de l’esplanada a les taules de fusta, o bé directament sobre el terra.


L’Ajuntament i l’Obreria del Vilar han encapçalat la celebració d’avui

L’Aplec del Vilar l’organitzen de manera conjunta l’Ajuntament de Blanes i l’Obreria del Vilar, ja que és una de les dues festes locals que celebra la població al llarg de l’any. Com marca la tradició d’aquests darrers anys, la celebració de l’Aplec del Vilar s’ha encetat a les 11 del matí amb la missa en sufragi dels benefactors i devots de la Mare de Déu del Vilar.

A les 12 del migdia s’ha perpetuat l’acte central: l’ofici solemne que encapçala l’alcalde de Blanes. Enguany ha estat la primera ocasió en què ho ha fet Jordi Hernández, acompanyat per regidors i regidores del consistori blanenc. S’han assegut a un costat de l’altar, mentre que a l’altra banda ho han fet els membres de l’Obreria del Vilar. Com a novetat, també ha participat a l’ofici l’alcaldessa de Tordera, Elisabet Megias, convidada per l’Obreria del Vilar. També han assistit representants dels cossos de seguretat i emergència que operen a Blanes: Policia Local, Protecció Civil i Mossos d’Esquadra.

La missa ha comptat enguany amb tres oficiants: Josep Perich, rector de les Parròquies Sagrada Família i Santa Teresa; Enric Roura, rector de la Parròquia Santa Maria, així com el rector de la Parròquia de Tordera, Santi Parejo. Després de l’ofici solemne, l’Aplec del Vilar ha continuat amb una breu audició de sardanes amb la Banda i Cobla del Col·legi Santa Maria, i posteriorment a la tarda està previst que es resi el rosari i la novena.


Inauguració de la restauració de l’Oratori de la Mare de Déu del Vilar

Abans que comencessin els actes de l’Aplec del Vilar, la jornada festiva ha comptat amb un ingredient afegit, al qual han participat la majoria d’assistents als actes emplaçats al Santuari del Vilar. Es tractava de la inauguració de la restauració que s’ha fet de l’Oratori de la Mare de Déu del Vilar, situat al Camí de Les Planes a Sant Pere del Bosc, un cop passat el Mas de Can Bruno.

L’Associació Estimem les Ermites, una entitat sense ànim de lucre constituïda l’any 2009, se n’ha encarregat de les obres de restauració realitzades a l’antic oratori: primer es va restaurar l’estructura. Posteriorment s’ha estat fent una campanya per poder acabar de dignificar-lo amb la instal·lació dins de la fornícula d’una peça de baix relleu de la Mare de Déu del Vilar modelada amb fang refractari pintada, esmaltada i cuita.

L’extensa sèrie de dibuixos de Josep Pruna publicats com ‘estampes blanenques’ a la Revista Recvll ha constituït una excel·lent recopilació gràfica i escrita de les tradicions i costums de Blanes. Per aquest motiu, també s’ha volgut reproduir un mural d’estil majòlica amb rajoles, esmaltades i cuites, on s’hi ha reproduït el dibuix i un text explicatiu de Josep Pruna a la seva ‘estampa blanenca’. Totes dues realitzacions són obra de l’artista blanenc Sergi Ros.

L’esdeveniment l’han encapçalat l’alcalde de Blanes, Jordi Hernández, i el president de l’Associació Estimem les Ermites, qui és també rector de la Parròquia Santa Maria, Enric Roura. També han participat altres protagonistes, com ara Joan Torner, qui, com arquitecte, s’ha encarregat de la restauració; Miquel Matas, qui ha actuat com a portaveu dels veïns del voltant que han sumat esforços, o bé Joaquim Pruna, fill de Josep Pruna.

A tall anecdòtic, s’ha comptat amb el matrimoni format per l’Amàlia i l’Albert, que precisament van perpetuar l’any 1967 la tradició recollida a l’estampa blanenca de Josep Pruna. Les parelles que tornaven de l’Aplec del Vilar recollien flors silvestres i, quan arribaven a l’alçada de l’oratori, llençaven les flors a l’interior de la capelleta: tants cops com ho havien de provar perquè finalment entressin a dins eren els anys que tardarien a casar-se. En el cas de l’Amàlia i l’Albert cal dir que no van haver d’esperar, perquè ho van encertar a la primera.

Per poder sufragar les despeses de la restauració de l’Oratori de la Mare de Déu del Vilar s’ha estat fent una campanya de recollida de donatius, aplegant les aportacions que s’han volgut fer voluntàriament. L’Associació Estimem les Ermites inclou entre els seus objectius preservar i conservar aquestes construccions, així com el patrimoni arquitectònic i cultural blanenc.


Servei de Bus Gratuït i suport Policia Local de Blanes

Amb motiu de l’Aplec del Vilar, i amb l’objectiu de facilitar l’accés fins al santuari a tothom qui volgués anar-hi, l’Ajuntament de Blanes ha posat en marxa un servei d’autocars amb viatges gratuïts d’anada i tornada. S’ha fet durant el matí i fins al migdia, quan s’ha fet coincidir amb l’acabament de les sardanes. Els viatges d’anada sortien de la Terminal d’Autobusos i amb feien parada en diversos indrets d’arreu del municipi, anàlogament a quan s’ha fet la tornada.

També hi ha hagut el servei que no ha faltat mai durant tots aquests anys: el suport de la Policia Local de Blanes, que s’ha encarregat de regular l’accés de vehicles i altres tasques, així com dels quatre agents cívics de Protecció Civil de l’Ajuntament de Blanes. L’Aplec del Vilar estava previst que finalitzés aquesta tarda a quarts de sis, amb el Rosari i la Novena a la Mare de Déu, la salve i el comiat.



Comentaris