Criminòleg Observant Expressions pintora Nit i Dia

Inaugurades a Casa Saladrigas les exposicions de Francesc Orench i Henar Herranz, dos esclats de colors

Els dos pintors blanencs, dues vessants d’acurat tractament colorista, compartiran les dues plantes de l’emblemàtic edifici fins al 28 d’abril


Imatge facilitada per la institució


Nota de premsa AJUNTAMENT

Rebuda 11/04/2024


El passat cap de setmana l’emblemàtica Casa Saladrigas va acollir la inauguració de dues exposicions que compartiran el mateix espai, repartides en les dues plantes de l’edifici, fins al proper 28 d’abril. D’una banda, es tracta de la mostra de Francesc Orench presentada amb el títol ‘Observant Expressions’, que ocupa les dues sales de la segona planta.

De l’altra, l’exposició d’Henar Herranz s’emplaça als dos espais del primer pis, i l’autora l’ha titulat amb l’expressió ‘Nit i Dia’. La inauguració la va encapçalar el tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Calvet, acompanyat pels dos autors, així com pel vicepresident tercer del Consell Comarcal de la Selva, Albert Sanz.

Tampoc no van faltar a la cita amics, familiars i coneguts dels dos artistes, que van poder passejar-se entre les respectives creacions dels dos autors i compartir també els bons moments que solen acompanyar aquests esdeveniments. Tot i que els dos artistes comptin amb trajectòries tan diferents, es pot considerar com a representants de dues vessants d’un mateix esclat de colors interpretat de manera molt personal.


Observant Expressions’, de Francesc Orench

Si alguna cosa crida l’atenció de Francesc Orench, conegut autor blanenc que ja ha exposat aquí i arreu en diverses ocasions, és assabentar-se que la seva professió durant molts anys, al marge de la pintura, va ser la policial. De fet, va ser cap de la Policia Local de Blanes fa uns quants anys, tot i que la major part de la seva carrera professional la va desenvolupar al cos dels Mossos d’Esquadra.

Llicenciat en Criminologia, i amb estudis en Arquitectura i Psicologia, el seu perenne somriure relaxant i la bonhomia amb què tracta tothom no semblen adir-se amb la que va ser la seva professió. Si llavors observes els seus quadres, la paradoxa és encara més gran perquè, lluny de reflectir les crues situacions amb què sovint han de lidiar els agents policials, contemplar les seves creacions sempre desperta una sensació d’alegria i benestar reconfortants.

La seva relació amb la pintura artística la va començar a conrear de ben jove, durant els anys 70, després de fer diverses estades a Eivissa. La llum i els colors de ses illes, de fet, es traspuen sovint als seus quadres. Va ser durant aquell periple quan va desenvolupar la seva faceta més creativa i artística.

Una creativitat que l’ha dut a participar en exposicions individuals i col·lectives, però també en muntatges a peu de carrer i en establiments, projectes, cartells anunciadors de fires, festes majors i actes rellevants. També ha estat membre de jurats de concursos de pintura, o fins i tot il·lustrador de tota mena d’expressions: contes i menús de grans sopars i casaments. La seva obra es reparteix entre Blanes, El Prat, Barcelona, San Francisco, Holanda, Lloret, Olot...i un llarg llistat.


Nit i Dia’, d’Henar Herranz

Les obres emplaçades a la primera planta de la Casa Saladrigas, realitzades per Henar Herranz, també criden l’atenció per l’esclat de colors de les composicions de la mostra. Ara bé, la seva confecció és decididament diferent, jugant amb la figuració però també amb la definició de formes més identificables que no pas l’univers del seu veí de la segona planta.

La pintora presenta la seva exposició sota el títol ‘Nit i Dia’, i certament es poden identificar les dues fases que té una jornada a través de les composicions que evolucionen en el viatge que ens proposa. L’Henar Herranz també té un currículum professional que en un principi no semblarien poder relacionar-se amb el món artístic: formada com estudiant de dret a la Universitat Complutense de Madrid, actualment treballa a l’administració pública.

Però pensar això seria quedar-se amb una idea molt errònia respecte els sentiments que desperten la seva pintura. Tal com ella mateixa explica, les seves creacions són intuïtives, ja que aprofita la creativitat que bateja al seu interior, i la fa aflorar a l’exterior a través de l’obra que esclata davant dels ulls de qui la visiona amb decidida potència.

Pinta des de fa una dècada: primer amb acrílica, i actualment a l’oli, una tècnica pictòrica on afirma trobar-se molt còmoda, sobretot per ajudar-la a reflectir el món colorista que vol expressar. Un viatge colorista que provoca sensacions que potser són més pausades i reflexives.

Totes dues exposicions es poden visitar a Casa Saladrigas amb un mateix horari: de dimarts a dissabte de 10’00 a 13’00 h i de dijous a dissabte de 17’00 a 20’00 h.



Comentaris