La prevenció d’incendis forestals a Blanes en mans del CCS

Un total de 16 municipis tenen delegat el servei de prevenció d’incendis al Consell Comarcal de la Selva

  • L’ens selvatà ha donat a conèixer els resultats del 2023 en una trobada que ha fet amb els mitjans, aquest divendres al matí a la població de Massanes
  • El vicepresident 2n, Jordi Pibernat; la consellera de Sostenibilitat , Marta de Egea i l’alcalde de Massanes, Joan Pou, juntament han presentat els resultats de l’any 2023 i la previsió pel 2024 d’aquest servei




Nota de premsa CONSELL COMARCAL

Rebuda 22/03/2024


Un total de 16 municipis tenen delegat el servei de prevenció d’incendis forestals al Consell Comarcal de la Selva. Durant el primer any de la posada en funcionament d’aquest servei -2018- un total de 9 ajuntaments ja van traspassar aquesta competència a l’ens selvatà: Anglès, Breda, Caldes de Malavella, Maçanet de la Selva, Riudarenes, Sant Hilari Sacalm, Sils, Tossa de Mar i Vilobí d’Onyar. En aquests darrers sis anys s’hi han sumat els municipis d’Amer, Blanes, la Cellera de Ter, Lloret de Mar, Massanes i Santa Coloma de Farners.

El vicepresident 2n, Jordi Pibernat, ha volgut recordar que un dels principals objectius de la posada en marxa d’aquest nou servei no és altre que el de convertir les urbanitzacions en espais segurs. En aquest sentit, Pibernat ha recordat que els antecedents es remunten a l’any 2015 arran d’una petició del Consell d’Alcaldes, en la què es posava de manifest la necessitat de donar compliment a les obligacions que estableix la Llei 5/2003, de 22 d’abril, de prevenció d’incendis forestals. Tant és així que des del Consell es varen posar a treballar per tal de donar resposta a aquesta necessitat. I el 20 de desembre de 2016 es va aprovar l’establiment, el projecte d’implantació i el reglament del servei comarcal de prevenció d’incendis forestals.

Durant l’any 2017 es va treballar en els convenis de delegació de competències amb els municipis, l’any 2018 s’inicia el servei amb la delegació de 9 municipis, i des d’aquesta data fins al 2024 ja són setze els municipis de la comarca que tenen delegades competències al Consell Comarcal de la Selva.


Els àmbits d’actuació

El servei comarcal de prevenció d’incendis presenta dos àmbits d’actuació ben definits en el marc de la prevenció d’incendis forestals amb l’objectiu de garantir la seguretat dels residents i dels seus béns, tant en les urbanitzacions com en el nuclis de població. En concret: les parcel·les interiors (nuclis de població i urbanitzacions) i les franges perimetrals de protecció i zones verdes.

El marc legislatiu està determinat per la Llei 5/2003, de 22 d’abril, de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal·lacions situats en terrenys forestals i el Decret 123/2005, de 14 de juny, de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions sense continuïtat immediata amb la trama urbana.

A les parcel·les interiors: els treballs del servei van destinats a assegurar que els propietaris de les parcel·les donin compliment a la legislació mantenint els terrenys lliures de vegetació seca i amb massa arbòria aclarida.

En el cas de les franges perimetrals de seguretat, són les administracions locals les que han de garantir una franja de 25 metres al voltant de les urbanitzacions i nuclis de població, lliure de vegetació seca i amb la massa arbòria aclarida.

Tal com ha explicat la consellera responsable del servei, Marta de Egea, per dur a terme totes aquestes tasques el Servei Comarcal de Prevenció d’Incendis Forestals s’ha dotat d’una plantilla d’un enginyer, un enginyer tècnic forestal, un geògraf, dos tècnics forestals, el suport d’un tècnic de protecció civil i d’un equip de quatre administratius, a banda de tota l’estructura global del Consell Comarcal, amb un pressupost directe per al 2024 superior als 600.000 €.


8.100 parcel·les interiors no edificades

Actualment, el servei comarcal gestiona el compliment per part dels propietaris d’aproximadament de 8.100 parcel·les interiors no edificades. Sobre bona part d’aquestes parcel·les no s’havia fet de forma regular els treballs de manteniment de la vegetació; en molts casos es tractava de veritables boscos dins de les urbanitzacions. Però amb aquests anys del servei s’ha aconseguit revertir la situació gairebé al complert. Entre les tasques del servei hi ha la comunicació als propietaris de les seves obligacions, el control del grau de compliment, l’obertura d’expedients administratius d’execució en cas d’incompliment.


Més de 1.000 parcel·les adherides al servei comarcal

Des del 2018, els propietaris de les parcel·les poden encarregar al Consell Comarcal de la Selva els treballs de manteniment de la vegetació. Actualment hi ha 1.030 parcel·les adherides en aquest servei. Per municipis, les parcel·les que han sol·licitat i autoritzat al Consell el manteniment de la vegetació d’acord amb la normativa són: Lloret de Mar, 299; Maçanet de la Selva, 166; Caldes de Malavella, 165; Riudarenes, 116; Sils, 87; Vidreres, 82 i seguit de Santa Coloma de Farners, amb 31; Sant Hilari Sacalm, amb 27; Tossa de Mar, amb 25; Massanes amb 16; Anglès amb 10, la Cellera amb 3, Breda amb 2; i Vilobí d’Onyar amb 1 parcel·la.


360 parcel·les adherides en execució subsidiària

L’any 2022 es va iniciar l’execució subsidiària en parcel·les de titularitat privada, on tot i els intents, per la via de l’execució forçosa i la via sancionadora no s’havia aconseguit que s’ho fessin els treballs necessaris per donar compliment a la normativa. Aquests treballs executats pel Consell Comarcal de la Selva en terrenys privats, després de no tenir èxit per la via forçosa, rescabalen el seu cost a compte de la propietat.

El primer any es va actuar sobre 100 parcel·les, l’any 2023 ja es va actuar sobre 255 parcel·les, en 155 d’elles s’hi van fer treballs d’obertura i en 100 treballs de manteniment. Per aquest 2024, es preveu actuar de forma subsidiària en 361 parcel·les, fent treballs d’obertura en 106 d’elles i el manteniment de les 255 parcel·les acumulades en anys anteriors.


Franges de seguretat i zones verdes

Durant l’any 2023 s’ha treballat intensament en els treballs d’obertura i manteniment de franges perimetrals de seguretat i de les zones verdes. Han estat 132 hectàrees de franges i hectàrees de zones verdes als municipis de Massanes, Santa Coloma de Farners i Anglès, Vilobí, la Cellera, Sils, Maçanet i Tossa de Mar. Per l’any 2024 es preveu un increment dels treballs del 70% arribant a les 226 ha, i a més que en els municipis ja citats s’hi afegeixen Amer, Blanes i Riudarenes.

Aquests treballs serveixen per garantir la seguretat de les persones i dels seus béns és necessari convertir les urbanitzacions en espais segurs. Per aquest motiu s’han de fer les franges perimetrals de 25 metres i aclarir les densitats arbòries de les zones verdes i de les parcel·les interiors donat que el foc corre per les capçades, no per la superfície.

Cal entendre que aquestes mesures, com la tala d’arbres, tot i no ser populars s’han d’executar per la seguretat de bens i persones i també son una protecció del medi natural que envolta les urbanitzacions i els nuclis de població.


S’han avançat els treballs per evitar riscos

Per la seva banda, el vicepresident 2n del Consell Comarcal de la Selva, Jordi Pibernat, ha recordat que durant dècades hem anat implantant zones urbanes dins d’espais forestals. Els legisladors s’han vist en l’obligació de determinar unes normes destinades a garantir la seguretat de les persones i dels seus béns, normes com l’aclarida de masses arbòries amb el propòsit de poder fer front a possibles incendis forestals.

El canvi climàtic és un fet reconegut per tots, cada any tenim estius més llargs i càlids. De tots són coneguts els incendis que l’estiu del 2022 a Castell d’Aro originat pels treballs en una franja perimetral de protecció i al Pont de Vilomara on el foc va entrar en una urbanització afectant unes 30 cases. I el 2023 la sequera acumulada en totes les comunitats vegetals han acumulat molta més matèria seca en els boscos.

Per evitat riscos i assegurar haver fet tots els treballs abans de l’època amb més risc, aquest any ja s’han iniciat els treballs forestals a finals de gener per tenir totes les actuacions executades abans del mes de maig, en previsió d’una temporada d’alt risc d’incendi més llarga del normal, degut a la sequera acumulada.


Implicació i coordinació de totes les administracions

El vicepresident 2n del Consell Comarcal de la Selva, Jordi Pibernat, ha recordat que en aquest projecte s’hi han abocat totes les administracions del territori: els ajuntaments de la comarca, el Consell Comarcal com a executor, la Diputació de Girona amb el suport dels seus tècnics obrint línies estratègiques de treball i finançant-les i la Generalitat de Catalunya mantenint una política d’ajuts i participant activament des dels diferents àmbits d’actuació (bombers, protecció civil i agents rurals.

Anualment també es fa una reunió entre administracions en la que participen membres de Bombers, Mossos d’Esquadra i Agents Rurals destinats a la comarca de la Selva, per preparar la campanya de prevenció d’incendis amb els tècnics de prevenció d’incendis i de joventut del Consell Comarcal. En aquesta reunió, a més de la prevenció d’incendis en nuclis i urbanitzacions es tracta les mesures de prevenció en cases de colònies i activitats de lleure.

Les dades de l’any 2023 i la previsió pel 2024 s’han donat a conèixer aquest divendres, 22 de març, en una trobada amb els mitjans de comunicació, que s’ha fet a Massanes. A la sessió també hi ha participat l’alcalde de Massanes, Joan Pou Lucena; la consellera de Sostenibilitat, Marta de Egea; el cap del departament de Territori i Sostenibilitat, Felip Toledo i el tècnic de prevenció d’incendis, Ricard Grabulosa. 



Comentaris