Legionaris, bàrbars, gladiadors, mercats, i tallers

La Legio V Macedònica de Blanes ‘conquereix’ Roma als actes celebrats per commemorar el seu naixement

La secció de recreació històrica dels Manaies de Blanes ha estat l’única de Catalunya que ha participat en diversos actes que han fet retrocedir 2030 anys enrere la ciutat eterna


Imatge MARC BRUN

Nota de premsa AJUNTAMENT

Rebuda 22/04/2024


El grup Legio V Macedònica, la secció de recreació històrica dels Manaies de Blanes, ha participat aquest cap de setmana en un dels esdeveniments més destacats que s’acullen a la capital d’Itàlia al llarg de l’any. Es tracta del ‘Natale di Roma’, és a dir: el naixement de Roma. Una gran cita que se celebra cada any a càrrec del grup de recreació històrica ‘Gruppo Storico Romano’.

Aquest 2024 l’entitat romana compleix el seu 30è aniversari, per tant els actes commemoratius organitzats per l’Ajuntament de Roma han estat encara més sonats que mai. Per a aquesta senyalada ocasió, s’han convidat un total de 74 entitats procedents d’arreu del món, representant els respectius llocs d’origen.


Els Manaies de Blanes-Legió V Macedònica, única entitat de Catalunya

L’única entitat de recreació històrica de Catalunya que s’ha convidat per participar-hi ha estat l’Associació de Manaies de Blanes, en aquest cas a través de la seva secció de recreació històrica: Legio V Macedònica. Van ser triats expressament pel ‘Gruppo Storico Romano’ pel rigor històric que sempre compleixen i mantenen en les seves activitats: com a Manaies i com a Legio Macedònica.

La Legio V Macedònica va marxar dijous passat en direcció a Roma per participar en els actes celebrats al llarg de tot el cap de setmana. L’entitat blanenca ha contribuït a què Roma, la ciutat eterna, hagi retrocedit 2030 anys enrere per recrear els seus orígens. Legionaris, bàrbars, gladiadors, mercats, espectacles de dansa antiga i tallers com els que havien fa més de 2000 anys han omplert el centre històric de la ciutat. Els escenaris han estat el Circ Màxim, la Via del Fori Imperiali i, la joia de la corona: el Coliseum.


Recreació Històrica del naixement de Roma

La secció de recreació històrica dels Manaies de Blanes van fer dissabte un entrenament militar i el seu juramentum a l’Arena del Circ Màxim, i també van participar al Concurs de Gladiadors, un dels més importants que es fan arreu del món. Ahir al matí Legio V Macedònica va participar a la Gran Desfilada al centre històric de Roma, una assenyalada activitat que es va encetar amb l’acte oficial institucional que commemorava els 30 anys del Gruppo Storico Romano.

La desfilada va recórrer diversos indrets que són referents immortals: el Circ Màxim, la Piazza Venezia, Via dei Fori Imperiali i, com no podia ser d’una altra manera, el Coliseum. Ja a la tarda, la legió blanenca va participar al concurs Signa Inferre, on van competir amb d’altres grups i on es puntuava la vestimenta que havia de correspondre a cada època que representen, l’armament i les ordres, així com les figures militars que havien de realitzar-se en un temps màxim de 5 minuts.

Per últim, tot plegat va culminar amb una Batalla Final. Cada any l’esdeveniment se sol tancar recreant una batalla històrica en concret que va tenir Roma com a protagonista. En aquesta ocasió, donada la transcendència de la ocasió, es va rememorar la ‘Batalla d’Espartac’, on legions bàrbars i gladiadors es van dividir per enfrontar-se. Aquest va ser un altre dels moments més excitants del Natale di Roma, ja que tothom es va esforçar al màxim perquè la recreació fos el màxim de realista possible.



Comentaris